Κόντρα ξέσπασε μεταξύ του Βίκτορ Ορμπάν και της Ουκρανίας με αφορμή ένα κασκόλ που φόρεσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός στον αγώνα της εθνικής ομάδας της χώρας του εναντίον της Ελλάδας, το οποίο έδειχνε την Ουγγαρία με εδαφικά τμήματα της Ουκρανίας και άλλων χωρών.
Η Ουκρανία καταγγέλλει τον Βίκτορ Ορμπάν για «αναθεωρητισμό» ενώ ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας απάντησε από τη μεριά του πως «το ποδόσφαιρο δεν είναι πολιτική, ας μην εφευρίσκουμε κάτι που δεν υπάρχει», σε ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook.
«Η εθνική ομάδα της Ουγγαρίας είναι αυτή όλων των Ούγγρων, όπου κι αν ζούν», πρόσθεσε ο Βίκτορ Ορμπάν, την ώρα που η Ουκρανία αναμένεται να καλέσει τον πρεσβευτή της Ουγγαρίας για να διαμαρτυρηθεί για το κασκόλ του Ούγγρου πρωθυπουργού.
«Η προώθηση ιδεών αναθεωρητισμού στην Ουγγαρία δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη των ουκρανο-ουγγρικών σχέσεων και δεν συμβαδίζει με τις αρχές της ευρωπαϊκής πολιτικής», έγραψε στο Facebook ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Όλεγκ Νικολένκο, προσθέτοντας πως το Κίεβο περιμένει μια συγγνώμη και μια διάψευση από την Ουγγαρία ότι διεκδικεί εδάφη της.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrainska Pravda, ο Ορμπάν φαίνεται να φοράει κασκόλ που απεικονίζει έναν χάρτη της «Μεγάλης Ουγγαρίας», που περιλαμβάνει εδάφη τα οποία αποτελούν τώρα μέρος των γειτονικών κρατών της Αυστρίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της Ουκρανίας
Μάλιστα, χθες Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας έκανε επίσης γνωστή την αποδοκιμασία του για μια «χειρονομία αναθεωρητισμού», «κόντρα στο ρεύμα της πραγματικότητας».
Άλλωστε, από την επιστροφή του στην εξουσία το 2010, ο Όρμπαν αμφισβητεί τακτικά τη νομιμότητα της Συνθήκης του Τριανόν, που υπογράφηκε μεταξύ της Ουγγαρίας και των νικητών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Συνθήκη υπογράφηκε το 1920 από την ουγγρική αντιπροσωπεία, στη συνέχεια επικυρώθηκε από το ουγγρικό κοινοβούλιο και από τον αντιβασιλέα της Ουγγαρίας, έδινε ανεξαρτησία σε λαούς που προηγουμένως ήταν υπό την κυριαρχία της Βουδαπέστης και της Αυστροουγγρικής μοναρχίας, με αποτέλεσμα 3 εκατομμύρια ουγγρόφωνοι να γίνουν μειονότητες στο εξωτερικό.
newsit.gr