Ηταν αναμενόμενο μια ομιλία του «στρατηγού» της άμυνας έναντι της COVID-19, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σωτήρη Τσιόδρα, να προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού σε αυτή τη φάση της πανδημίας
Ηταν αναμενόμενο μια ομιλία του «στρατηγού» της άμυνας έναντι της COVID-19, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σωτήρη Τσιόδρα, να προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού σε αυτή τη φάση της πανδημίας. Η έκφρασή του «αποτύχαμε παταγωδώς» προκάλεσε αίσθηση και μεταφράστηκε από πολλούς ως μομφή για την πολιτική διαχείριση της κρίσης. Ποια είναι όμως η αλήθεια; Οτι η κριτική του καθηγητή αφορούσε τους χειρισμούς της επιστημονικής κοινότητας.
Στις τελευταίες ομιλίες του σε επιστημονικές εκδηλώσεις ο καθηγητής έχει εστιάσει στο θέμα της επικοινωνίας κινδύνου. Στην πιο πρόσφατη ανέφερε «χρειάζεται ειδικούς, χρειάζεται ομάδα, χρειάζεται συνεργασία, χρειάζεται να ανιχνεύσεις τι πιστεύει το κοινό σου. Κάτι στο οποίο αποτύχαμε παταγωδώς».
Ο καθηγητής ξεκινώντας την ομιλία του ξεκαθάρισε ότι δεν θα μιλήσει για πολιτική, αλλά μόνο για την επιστήμη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», όταν ανέφερε «αποτύχαμε, γιατί σταματήσαμε να εμπιστευόμαστε την επιστήμη και εμπιστευόμασταν την ιδεοληψία μας», δεν αναφερόταν σε τρίτους, αλλά σε επιστήμονες και σε κομμάτι της επιστημονικής κοινότητας που απέτυχε να επικοινωνήσει τον κίνδυνο και το όφελος των εμβολίων με απλούς όρους και εντιμότητα στις απαντήσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις δόθηκε η εντύπωση ότι επιστήμονες προσπάθησαν να αναδείξουν τον εαυτό τους και να εκφράσουν την προσωπική τους θέση, δίνοντας «χώρο» σε αντιεμβολιαστές και συνωμοσιολόγους. «Ζήσαμε άπειρες ψευδείς ειδήσεις και ακόμα ζούμε. Χορηγήθηκαν 12,7 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου. Πού είναι αυτή η επιδημία θανάτου από το “θανατηφόρο”, “δηλητηριώδες” εμβόλιο;», αναρωτήθηκε ο καθηγητής, υπενθυμίζοντας δηλώσεις όσων υποστήριζαν ότι τα εμβόλια θα οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους.
Η κριτική του καθηγητή αφορούσε τους χειρισμούς της επιστημονικής κοινότητας, εστιάζοντας στην επικοινωνία κινδύνου.
Το μήνυμα που ήθελε να στείλει ο κ. Τσιόδρας αποτυπώνεται σε απόσπασμα από άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Science: «Είναι εύκολο να κατηγορήσουμε τους πολιτικούς και τους opinion leaders της άκρας Δεξιάς για παραπληροφόρηση. Είναι όμως βάσιμο να κατηγορούμε αυτούς τους ανθρώπους χωρίς παράλληλα να αναγνωρίζουμε ότι μέλη της επιστημονικής κοινότητας τους επιτρέπουν να σπείρουν αυτές τις αμφιβολίες; Μέχρις ότου η επιστημονική κοινότητα καταφέρει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παραπληροφόρησης εκ των έσω, δεν μπορεί να περιμένει αυτό να συμβεί από έξω». Για την ιστορία να σημειωθεί ότι το άρθρο αναφερόταν στην υπόθεση αντιεμβολιαστή χειρουργού στις ΗΠΑ, μέλος της ομάδας που υποστήριξε ότι η υδροξυχλωροκίνη είναι η θεραπεία για την COVID-19 και ο οποίος παρά το γεγονός ότι αποδείχθηκε περίτρανα πως η χορήγηση της ουσίας είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς, έγινε μέλος ΔΕΠ στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Και συνεχίζει να διατυπώνει έωλες, αντιεπιστημονικές θέσεις, τη στιγμή που κάποιοι ακαδημαϊκοί συνάδελφοί του, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος του Science, παραμένουν σιωπηλοί.
Ο κ. Τσιόδρας εμφανίζεται εξαιρετικά ενοχλημένος που για άλλη μία φορά παραποιήθηκαν τα λεγόμενά του και διότι από όλα όσα ανέφερε απομονώθηκαν συγκεκριμένες φράσεις και ερμηνεύθηκαν με τρόπο εκτός του πνεύματος της ομιλίας του. «Αλλά πάντα αναδεικνύουμε το σκοτάδι», φέρεται να λέει σε συνομιλητές του.
Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον τρόπο που επέλεξε να κλείσει την ομιλία του. Οπως είπε, «εγώ βλέπω μία αρχή, βλέπω τον κόσμο να είναι πιο έτοιμος και την επιστήμη καλύτερα οργανωμένη, ώστε σταδιακά να επανερχόμαστε στην κανονικότητα. Να προστατεύουμε τους ευαίσθητους, να τους δώσουμε την αναμνηστική δόση, να τους δώσουμε τη θεραπεία άμεσα όταν χρειάζεται, να συνεχίσουμε την επιδημιολογική επιτήρηση με τα νέα μας εργαλεία, και φυσικά να κάνουμε την ανασκόπηση για τα ελλείμματά μας, το σύστημα υγείας, το πώς θα το ενισχύσουμε και πώς θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το μέλλον όχι μόνο για την πατρίδα μας, αλλά συνολικά όλη την ανθρωπότητα, αυτό το φθινόπωρο».
kathimerini.gr