Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για έναν κακό ύπνο το βράδυ!

Ράνια Κάλδου
By Ράνια Κάλδου Add a Comment
5 Min Read

Η στέρηση ύπνου είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που θα πρέπει να φροντίσετε το συντομότερο δυνατό. Η έλλειψη του καλού ύπνου σας απορροφάει την ενέργειά, επηρεάζει τη διάθεση σας, την υγεία σας και την ικανότητα να λειτουργήσετε σωστά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

-Advertisement-

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 10 ώρες ύπνου την ημέρα, οι έφηβοι χρειάζονται 9 έως 10 ώρες και οι ενήλικες χρειάζονται 7 με 8 ώρες υγιή ύπνο.

Δείτε μερικούς παράγοντες που ευθύνονται για την κακή ποιότητα ύπνου και τι να αποφύγετε για να απολαύσετε τα οφέλη του καλού ύπνου στην υγεία σας.

Στρες

- Advertisement -

Σύμφωνα με μελέτες το υπερβολικό άγχος είναι από τις πιο συχνές αιτίες που μας κάνουν να χάνουμε τον ύπνο μας. Πριν πάτε για ύπνο, διαβάστε ένα βιβλίο, ακούστε χαλαρή μουσική ή να δοκιμάσετε το διαλογισμό και πάρτε βαθιές αναπνοές για να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε καλύτερα.

Η χρήση ηλεκτρονικών

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως το μπλε φως που εκπέμπει η οθόνη της τηλεόρασης και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές μειώνουν την μελατονινη μια σημαντική ορμόνη που ελέγχει τον ύπνο, τον κύκλο της αφύπνισης και επιφέρει τον ύπνο. Η χρήση των tablet, των smart phones και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών επηρεάζουν και διακόπτουν τον ύπνο. Για να απολαύσετε καλό ύπνο, σβήστε την τηλεόραση και το laptop σας τουλάχιστον μια με δυο ώρες πριν τον ύπνο. Βάλτε το κινητό σας και άλλες συσκευές μακριά από το κρεβάτι τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο. Επίσης, ενημερώστε τους φίλους και τους συναδέλφους σας να μην επικοινωνήσουν μαζί σας μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εκτός εάν πρόκειται για επείγον περιστατικό.

Το κάπνισμα λίγο πριν τον ύπνο

Οι καπνιστές κοιμούνται λιγότερες ώρες και κάνουν γενικά χειρότερο ύπνο, σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα. Όπως διαπιστώθηκε, το 17% των καπνιστών κοιμούνταν λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ και το 28% ανέφεραν διαταραχές κατά τον ύπνο τους. Τα αντίστοιχα σαφώς χαμηλότερα ποσοστά για τους μη καπνιστές ήσαν 7% και 19%. Σταματήστε να καπνίζετε πριν κοιμηθείτε, κάντε το τελευταίο σας τσιγάρο τουλάχιστον 2 με 3 ώρες πριν.

Αλκοόλ

Τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στον ύπνο επισημαίνουν Βρετανοί επιστήμονες, αφού όπως υποστηρίζουν, μπορεί μετά από 2 ποτήρια, να κοιμόμαστε πιο εύκολα, όμως ο ύπνος δεν είναι ούτε ξεκούραστος, ούτε ευχάριστος εν τέλει για τον οργανισμό.

Καφές

O καφές περιέχει καφεΐνη που προκαλεί διέγερση, και κατά συνέπεια σας δυσκολεύει να κοιμηθείτε. Aκόμη και ο πιο ελαφρύς, αν τον πιείτε μετά τις 7 μ.μ., μπορεί να σας δημιουργήσει πρόβλημα. Aν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στην ιδέα ενός καφέ μετά το δείπνο, τότε προτιμήστε έναν ντεκαφεϊνέ, που περιέχει ελάχιστη ποσότητα καφεΐνης, σχεδόν μηδενική.

Κατοικίδια ζώα

Ένας λόγος για να μην κάνετε καλό ύπνο το βράδυ είναι το να μοιράζεστε το κρεβάτι με ένα κατοικίδιο. Μια πρόσφατη μελέτη της Mayo Clinic αναφέρει ότι περίπου οι μισοί από τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που κοιμόντουσαν μαζί μ’ αυτά έκαναν διαταραγμένο ύπνο κάποια βράδια.

Οι ορμονικές αλλαγές

Σύμφωνα με μελέτες οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να μην κοιμούνται καλά ή να υποφέρουν από υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό οφείλεται κυρίως σε ορμονικές αλλαγές στο σώμα. Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην κακή ποιότητα του ύπνου κατά την έμμηνο ρύση, την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση.

Θερμοκρασία δωματίου

Αν το δωμάτιο είναι υπερβολικά κρύο ή υπερβολικά ζεστό, θα ξυπνάτε αρκετές φορές κατά την διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να διαταράσσετε τον φυσιολογικό ρυθμό του ύπνου σας. Η ιδανική θερμοκρασία δωματίου είναι μεταξύ 19-21 βαθμών Κελσίου.

Το φώς της ημέρας

Η έκθεση στο τεχνητό φως (φως δωματίου) μετά το σούρουπο και πριν τον ύπνο μπορεί να μειώσει την ποιότητα του ύπνου, με την καταστολή της παραγωγής της ορμόνης μελατονίνης και μπορεί να έχει και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

 

govastileto.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *