Οι περισσότεροι δράστες είναι άνδρες- Τι δείχνουν τα στοιχεία της αστυνομίας
Ταχεία αύξηση έχουν σημειώσει τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Αχαΐα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία συμβάντων στα οποία κλήθηκε να επέμβει η Αστυνομία. Κατά το οκτάμηνο του 2022 από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο καταγράφθηκαν 49 περισσότερα περιστατικά σε σύγκριση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2021.
Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία που έλαβε το thebest.gr άπό την αστυνομία, κατά το οκτάμηνο του 2021 (από Ιανουάριο μέχρι Αύγουστο) η Αστυνομία κατέγραψε στην Αχαΐα 159 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, στις οποίες έχουν επιληφθεί οι αστυνομικές Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας για το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2022 ήταν 208.
Συνολικά τα περιστατικά των δύο οκταμήνων ανέρχονται σε 367.
Οι δράστες
Με βάση τα στοιχεία οι περισσότεροι δράστες είναι άνδρες. Από τα 159 περιστατικά του διαστήματος Ιανουαρίου- Αυγούστου 2021 οι άνδρες δράστες είναι 131 και οι γυναίκες 28, ενώ τα θύματα αντιστοίχως είναι 42 άνδρες και 123 γυναίκες.
Για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου -Αυγούστου 2022 και τα 208 συνολικά περιστατικά, οι άνδρες δράστες είναι 185 και οι δράστιδες 40, ενώ τα θύματα είναι 54 άνδρες και 174 γυναίκες.
Συνολικά για τα δύο οκτάμηνα του 2021 και του 2022 οι άνδρες δράστες είναι 316 και οι δράστιδες 68, ενώ οι άνδρες θύματα 96 και οι γυναίκες που έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας 297.
Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση της οικογενειακής βίας στην Αχαΐα με τη συντριπτική πλειονότητα των δραστών να είναι άνδρες.
Γραφείο ενδοοικογενειακής βίας στην Πάτρα
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχώρησε στην ίδρυση δώδεκα νέων Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομία, ένα εκ των οποίων στην Πάτρα.
Ειδικότερα, το νέο Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας στην Πάτρα εγκαινίασε τη λειτουργία του στις 3 Οκτωβρίου, με έδρα το Β΄ Αστυνομικό Τμήμα Πατρών, ενώ όπως επισημαίνεται από την ΕΛ.ΑΣ. έχει στελεχωθεί με ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, ώστε να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά αλλά και με την απαιτούμενη ευαισθησία, πολίτες που προβαίνουν σε καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία.
Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006.
Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης: ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής διώκεται από το Νόμο.
Αν είστε θύμα:
Καλέστε το 100.
Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στο 100, με:
Ακριβή διεύθυνση
Ονοματεπώνυμο
Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από το/τη σύζυγό μου»)
Εάν δεν μπορείτε εσείς να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας)
Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στο γιατρό όλη την αλήθεια.
Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.
Για κατευθύνσεις και οδηγίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια.
Καλέστε τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που απευθύνεται σε γυναίκες, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία και μέσω e-mail στο sos15900@isotita.gr
Αν γνωρίζετε κάποιον που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία:
Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, καλέστε εσείς το 100.
Ενημερώστε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.
Επικοινωνήστε με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, μέσω τηλεφώνου ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).
Ενημερώστε το θύμα για τους τρόπους επικοινωνίας με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες.
Ενθαρρύνετε το θύμα να καλέσει για ψυχοκοινωνική υποστήριξη τη γραμμή SOS 15900 για κακοποιημένες γυναίκες.
Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στη σελίδα: www.isotita.gr & www.womensos.gr
Οι Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργούν σε όλη την επικράτεια. Η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα, παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.
thebest.gr