Στα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί στους οίκους ευγηρίας, τη τεράστια απήχηση που είχαν οι αιτήσεις για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου σχετικά με τις αναδοχές, αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου. Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» σχετικά με τα μέτρα που έχουν […]
Στα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί στους οίκους ευγηρίας, τη τεράστια απήχηση που είχαν οι αιτήσεις για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου σχετικά με τις αναδοχές, αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί στους οίκους ευγηρίας προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κοροναϊού. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως ακολουθούνται αυστηρά πρωτόκολλα στα γηροκομεία της χώρας.
«Είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Στα γηροκομεία έχουμε τα αυστηρότερα πρωτόκολλα απ’ ότι υπάρχουν σε όλες τις δομές της χώρας. Έχουμε ακόμα υποχρεωτική χρήση μάσκας, έχουμε προτεραιοποιήσει τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων μέσα στη δομή και είναι υποχρεωτικό για όσους εργάζονται σε αυτές τις δομές να έχουν εμβολιαστεί».
Όπως τόνισε η κα Μιχαηλίδου, επειδή είναι καλοκαίρι υπάρχει διασπορά του ιού και γι’ αυτό δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα των επισκέψεων στους οίκους ευγηρίας.
Παράταση έως αύριο η υποβολή αιτήσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς
Μέχρι την Τετάρτη 17 Αυγούστου παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η αίτηση γίνεται ψηφιακά στην ιστοσελίδα eetaa.gr και όπως δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καλύπτονται 97.000 θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
«Ξεκινώντας το 2019 το κράτος το κράτος χρηματοδοτούσε 80.000 θέσεις και τώρα έχουμε φτάσει στις σχεδόν 100.000 θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς», δήλωσε και τόνισε μέχρι στιγμής οι αιτήσεις που έχουν λάβει φτάνουν τις 190.000.
Οι αιτήσεις αυτές αφορούν βρεφονηπιακούς σταθμούς, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με αναπηρία, ενώ εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και μητέρες που εργάζονται στο δημόσιο.
Παράλληλα, η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στο επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με τεράστια συμμετοχή και οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά από την μητέρα ή το πρόσωπο που έχει την αποκλειστική επιμέλεια του, εντός τριμήνου από την γέννηση του παιδιού.
Σε οικογένειες το 40% των παιδιών που βρίσκονταν σε δομές
Οδεύοντας προς το τέλος της τετραετίας η Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε πως στο αρμόδιο υπουργείο έχουν γίνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Όπως δήλωσε η ίδια, το 40% των παιδιών που βρίσκονταν σε δομές βρίσκονται πλέον σε οικογένειες, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 1.400 παιδιά βρίσκονται σε ιδρύματα.
«Το μυστικό είναι η αναδοχή. Εννέα στα 10 παιδιά είναι κατάλληλα μόνο για αναδοχή», είπε και στη συνέχεια εξήγησε πως αναφέρεται σε παιδιά που έχουν οικογένεια, όμως είναι κακοποιητική ή παραμελητική. «Πρέπει να μεταφερθούν εκτός οικογένειας, σε μία οικογένεια που θα τα αγαπά και θα τα φροντίζει».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα σχέδια του υπουργείου για το επόμενο καλοκαίρι, το οποίο αφορά τα day camps: «Το κράτος καλύπτει ένα μήνα διακοπές στους γονείς για τα παιδιά τους κοντά στο σπίτι τους, να μπορούν να τα στείλουν είτε στον Δήμο είτε σε ιδιώτη, ώστε τα παιδιά να απασχολούνται δημιουργικά και οι γονείς να δουλεύουν», εξήγησε.
in.gr