Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση των παρακολουθήσεων στη χώρα μας. Eπί τρεισήμισι ώρες κατέθετε ως μάρτυρας ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, ο οποίος διενεργεί προκαταρκτική ποινική έρευνα για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη.
Η κλήση στον Τάσο Τέλλογλου έγινε με αφορμή ένα tweet του δημοσιογράφου πριν από λίγες ημέρες στο οποίο ανέφερε ότι το 2018 από ιδιώτη γινόταν παρακολούθηση του τηλεφώνου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε ερώτηση της ΕΡΤ αν παρακολουθούνταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο δημοσιογράφος απάντησε:
«Υπήρχαν ενδείξεις ότι τα τηλέφωνα του δεν ήταν ασφαλή όπως ενδείξεις υπήρχαν και από το ΚΚΕ ΤΟ 2017 […] Οι ελληνικές υπηρεσίες, έχουμε αποδείξεις ότι προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά και πιο παλιά από το 2013, δεν αγοράστηκαν αυτά τα λογισμικά για λόγους που δεν ξέρω. Υπήρχαν καταγγελίες για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών το 2017 και το 2018 που δεν αφορούν μόνο τον κύριο Μητσοτάκη».
Εισαγγελικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι ο κ. Τέλλογλου δεν προσκόμισε νέα συγκεκριμένα στοιχεία, σχετικά με το θέμα των παρακολουθήσεων, έκανε αόριστες αναφορές σε πιθανούς στόχους υποκλοπής και δεν κατονόμασε πρόσωπα που σχετίζονται με εταιρείες που μπορεί να χρησιμοποιούν κάποιο κακόβουλο λογισμικό.
«Ο κ. Τέλλογλου σήμερα επανέλαβε τα περί παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ.Μητσοτάκη, όπως και άλλων τηλεφώνων, το 2017-2018. Ακριβώς το ίδιο ανέφερε και σε ανάρτησή του προ ημερών. Οφείλει να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στον οποίο κατέθεσε σήμερα. Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε καμία λογική συμψηφισμού», ανέφερε η ΝΔ σε ανακοίνωσή της.
Αντιπαράθεση για τις παρακολουθήσεις
«Ναι» σε πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης μέσω της θεσμικής οδού και όχι στη εργαλειοποίησή της λέει η κυβέρνηση, ενώ στελέχη της τονίζουν ότι προσωπική βούληση του πρωθυπουργού είναι να χυθεί άπλετο φως σε ένα ζήτημα που δεν επιδέχεται πολιτικής εκμετάλλευσης.
Για πολιτική ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.
«Η συζήτηση δεν πρέπει να γίνεται ούτε με όρους καφενείου, ούτε μικροκομματικής εκμετάλλευσης… υπάρχει εκτιμώ μια προϊούσα πολιτική ταύτιση ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι πολύ πιο κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ από ότι στην πραγματικότητα θέλει να φαίνεται», ανέφερε η Αριστοτελία Πελώνη.
«Όλες οι υποθέσεις πρέπει να φτάσουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνεια», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έδωσε εντολή για τις παρακολουθήσεις.
Το θεσμικό διάλογο και όχι την παραπολιτική, προτάσσει η Χαριλάου Τρικούπη. Τονίζει δε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παίζουν παιχνίδια εντυπώσεων για να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη.
«Η παρακολούθηση έγινε μέσα από το γραφείο του πρωθυπουργού και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και να θωρακιστεί η χώρα», δήλωσε στον Σκάι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος
Για τις παρακολουθήσεις μίλησε στην ΕΡΤ η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη: «Από το 2016 διαμαρτυρόμαστε γιατί στον Περισσό υπήρχε συνακρόαση.. και πιστεύετε ότι θα αλλάξει; […] Έρχονται και σου λένε είναι νόμιμο και το είπε και ο εισαγγελέας […] Υπάρχει ατελείωτος αριθμός κανονισμών και οδηγιών που αυτό το κάνει η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική», είπε η κ. Κανέλλη.
«Είναι πλέον προφανές ότι Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ουδόλως ενδιαφέρονται για την διαφάνεια και το εθνικό συμφέρον. Μόνο τους μέλημα είναι η κομματική τους επιβίωση και η καρέκλα της εξουσίας» σχολίασε η Ελληνική Λύση.
Κόντρα για τη δήλωση Αθανασίου
Η δήλωση του β’ αντιπροέδρου της βουλής και βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπου Αθανασίου, ότι δεν υπάρχει απόρρητο βουλευτή για λόγους εθνικής ασφάλειας, δίνοντας μάλιστα ως δυνητικό παράδειγμα μουσουλμάνους βουλευτές, προκάλεσε νέο γύρο αντιπαράθεσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη διαγραφή του σήμερα κιόλας από τη ΝΔ, διαφορετικά, όπως τονίζει, ο κ. Μητσοτάκης θα αποδείξει ότι είναι ο ίδιος ο υποβολέας τέτοιων απαράδεκτων δηλώσεων.
«Στην προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν την εκτροπή την οποία έχουν μεθοδεύσει επαναφέρουν θεωρίες «εσωτερικών εχθρών» από τις πιο σκοτεινές εποχές της Ελληνικής Ιστορίας» σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Ζητάμε την άμεση παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, την ρητή καταδίκη της απαράδεκτης, διχαστικής δήλωσης του κ. Αθανασίου και την παραπομπή του στα αρμόδια όργανα της Βουλής και στην Επιτροπή Δεοντολογίας», τόνισε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
«Ο όρος «εθνική ασφάλεια» έχει γίνει ένα «λάστιχο», που χωρούν οι πάντες και τα πάντα, για να νομιμοποιούνται και να διευκολύνονται απαράδεκτες πρακτικές παρακολουθήσεων και υποκλοπών», επεσήμανε το ΚΚΕ.
Θέση στο θέμα πήρε και ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ καταδικάζοντας απερίφραστα τη δήλωση Αθανασίου και κάνοντας λόγο για νέο θεσμικό ολίσθημα.
Μέτωπο αντίδρασης του προοδευτικού πόλου για τις παρακολουθήσεις
Το μέτωπο αντίδρασης που έχει συγκροτήσει ο προοδευτικός πόλος της χώρας απέναντι στο θέμα των παρακολουθήσεων, υπογραμμίζουν πηγές της Κουμουνδούρου. Τονίζουν χαρακτηριστικά ότι «το σκάνδαλο των υποκλοπών με υπογραφή Μητσοτάκη, φέρνει αυτόματα απέναντι κάθε δημοκρατικό πολίτη και κάθε προοδευτική πολιτική δύναμη του τόπου».
Για την αξιωματική αντιπολίτευση «έσπασε» το δημοκρατικό συμβόλαιο της μεταπολίτευσης, ότι ο πολιτικός αντίπαλος δεν είναι εσωτερικός εχθρός. Και σημειώνουν ότι «στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη φτιάχνεται ένα καθεστώς, εντός του οποίου πολιτικοί αντίπαλοι, δημοσιογράφοι αντιμετωπίζονται ως εσωτερικοί εχθροί».
Η Κουμουνδούρου με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της δηλώνει ευθέως ότι «όλα έχουν γίνει με εντολή Μητσοτάκη».
Επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι «στην επόμενη Βουλή θα γίνει προανακριτική για να διερευνηθούν όλες οι ευθύνες γύρω από την υπόθεση».
Και ζητούν απαντήσεις από την κυβέρνηση όπως ποιες είναι οι σχέσεις του κ. Δημητριάδη, με τους ιδιοκτήτες της Intellexa, της εταιρείας που εμπορεύεται το Predator. Γιατί δεν έχουν ανοίξει οι λογαριασμοί της συγκεκριμένης εταιρείας; Γιατί ο κ. Μητσοτάκης μέχρι στιγμής δεν έχει πει κουβέντα για το Predator, για την πολύ συγκεκριμένη καταγγελία σχετικά με την προμήθεια αυτού του κακόβουλου λογισμικού;