Φθιώτιδα: Aνάβουν οι φουφούδες στο Δίλοφο – Έρχεται η γιορτή του καλαμποκιού στις 13 Αυγούστου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Ψητό καλαμπόκι! Μαζί με το παγωτό και το μαλλί της γριάς, κυκλοφορεί στα συρταράκια των αναμνήσεων, των παιδικών μας -και όχι μόνο- χρόνων. Χρυσαφένιο και μοσχομυριστό, έχει συνδεθεί με τις βόλτες μας τα καλοκαιρινά απογεύματα. Με τις διακοπές, με τις βόλτες στο χωριό, με τη φούστα της μαμάς που τραβούσαν τα παιδικά μας χέρια, μόλις αντικρύζαμε τη φουφού του καλαμποκά…

Μια γιορτή για το καλαμπόκι!

Και να η ευκαιρία! Οχι μόνο για να ξυπνήσουμε τις παιδικές μας αναμνήσεις αλλά και για να περάσουμε την παράδοση του ψημένου καλαμποκιού στα παιδιά. Να χαρούμε τη δροσιά και το πανέμορφο τοπίο του Δίλοφου  και κυρίως για να διασκεδάσουμε συντροφιά με ντόπιους και επισκέπτες, να δοκιμάσουμε αρώματα και γεύσεις του χωριού και γιατί όχι για να χορέψουμε, να τραγουδήσουμε και να το γλεντήσουμε!

Η βραδιά θα είναι…ερασιτεχνική -μιας και το μοναδικό μαγαζί φέτος δεν λειτουργεί- και αυτό θα κάνει τη γιορτή ακόμα πιο γοητευτική. Οι παρέες γράφουν ιστορία λέει ο στίχος και όταν μια εκδήλωση γίνεται χάρη στο κέφι, τον εθελοντισμό και την αγάπη στο χωριό, τότε σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι ανεπιτήδευτο και μαγικό.

“Η γιορτή καλαμποκιού είναι ένας θεσμός που εορτάζεται στο Δίλοφο τα τελευταία χρόνια με επιτυχία. Εφέτος λόγω τής μη λειτουργίας του μαγαζιού του χωριού μας και για να μην χαθεί η εκδήλωση αυτή , ο σύλλογος τού χωριού το Σάββατο το βράδυ στις 13 Αυγούστου 2022 και ώρα 21.00 θα διοργανώσει μία εορταστική βραδιά ,ερασιτεχνική, με σκοπό την ψυχαγωγία όσων παρευρεθούν σε αυτή .Θα υπάρχει καλαμπόκι , χορηγία του κοινοτάρχη μας Κου Ιωάννη Καρπούζη, το οποίο θα διανέμετε δωρεάν, καθώς και διάφορες πίτες, χορηγία του συλλόγου μας. Επίσης θα υπάρχουν ακόμα ,σουβλάκια, κρασί ,σαλάτες και αναψυκτικά γιά τα οποία θα υπάρχει τιμοκατάλογος .Στην εκδήλωση θα υπάρχει και μουσική για διασκέδαση. Η εκδήλωση γίνετε με πολύ αγάπη για να δώσουμε ζωή στο χωριό και για να περάσουμε όλοι καλά εκείνο το βράδυ. Θα θέλαμε την κατανόηση σας για τυχόν ελλείψεις. Σας περιμένουμε.” αναφέρει στη σελίδα του χωριού ο πρόεδρος του Συλλόγου Σπύρος Λιάκος.

Δίλοφο, το παραδοσιακό!

Αν η μυρωδιά του ψημένου καλαμποκιού ήδη άρχισε να σας “γαργαλάει” τη μύτη, προγραμματίστε τη βόλτα σας στη γιορτή καλαμποκιού από το απόγευμα ώστε να το “περπατήσετε” και να το απολαύσετε.

Πως θα φτάσετε στο Δίλοφο

Από τη Σπερχειάδα στρίβουμε προς Καλλιθέα και ακολουθούμε τον ανηφορικό δρόμο που μας οδηγεί σε υψόμετρο  753 μέτρων, σε ένα υπέροχο τοπίο ολοστόλιστο με πλατάνια, έλατα, βελανιδιές και καστανιές.

Γνωρίστε το Δίλοφο

dilofo

Η πέτρινη εκκλησιά του χωριού, ο Άγιος Νικόλαος. Ένα ψηφιδωτό στολίζει την είσοδο του.

dilofo

Μια μαρμάρινη πλάκα μνημονεί τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους στην πατρίδα το 1912-1913. Δίπλα και ένα ηρώο για να τους αποδίδονται οι τιμές που τους πρέπουν.

dilofo

Το Δίλοφο  ή Μπρούφλιανη, είναι χωριό με ιστορία στο πέρασμα των χρόνων. Ορμητήριο των ανταρτών. Λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, στις αρχές του 1945, ο Χουλιάρας συνάντησε τον Βελουχιώτη και άλλους καπετάνιους στην Μπρούφλιανη Φθιώτιδας…

Εκεί ακούγονταν ο Άρης να λέει συχνά «Καλή αντάμωση στα γουναράδικα…»

dilofo

Το παλιό πέτρινο Δημοτικό Σχολείο με μια αίσθηση ότι όπου να ‘ναι θα ξεπροβάλλει η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά με τους μαθητές της…

dilofo

dilofo

 

dilofo

dilofo

Την απόλυτη ηρεμία σπάει το γαύγισμα ενός σκυλάκου που κάνει αισθητή την παρουσία του. Μόνο στην θέα της φωτογραφικής μηχανής σταματά για να ποζάρει…

dilofo

dilofo

dilofo

17 όλοι κι όλοι άνθρωποι  περνούν το χειμώνα τους στο Δίλοφο. Ένα παιδί, μία έφηβη, ένας νεαρός, οι γονείς τους και οι υπόλοιποι μεγαλύτερης ηλικίας.

«Φύλακες» στον τόπο που γεννήθηκαν και βλέπουν να αδειάζει κάθε τέλος του καλοκαιριού. Νοσταλγούν τα ανταμώματα με τα παιδιά τους και τους συγγενείς που «μετανάστευσαν» στα αστικά κέντρα για σπουδές και δουλειά.

dilofo

Αλλά και εκείνοι που λείπουν νοσταλγούν το χωριό τους. Και το αγαπούν πολύ. Φαίνεται άλλωστε από τα σπίτια που αν και κλειστά είναι περιποιημένα.

dilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofodilofo

Σάββατο 13 Αυγούστου…Ραντεβού στο Δίλοφο!

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *