Το κολύμπι είναι ένας θαυμάσιος εναλλακτικός τρόπος άσκησης.
Ένα συνηθισμένο ερώτημα των αρρώστων και ιδιαίτερα των καρδιοπαθών προς τους γιατρούς τους είναι το εάν ακίνδυνα μπορούν να κολυμπούν το καλοκαίρι.
Του Λεωνίδα Αναγνωστόπουλου/Καρδιολόγος,FESC
Είναι γνωστό ότι οι καρδιοπαθείς κινδυνεύουν περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα ασθενών να τους συμβεί κάποιο απρόοπτο αιφνίδιο συμβάν.
Ένας στους 1.000 καρδιοπαθείς κινδυνεύει από αιφνίδιο σταμάτημα της καρδιάς του (cardiac arrest) σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, όπου η σχέση είναι ένας προς 100.000.
Είναι ευνόητο, λοιπόν, όταν κάποιος γνωρίζει ότι έχει κάποιο μικρό ή μεγάλο πρόβλημα υγείας, να ανησυχεί, και στην περίπτωση του θαλασσινού μπάνιου να ανησυχεί ίσως περισσότερο.
Ένα check-up κάθε αρρώστου πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές του είναι επιβεβλημένο.
Άτομα με καρδιοπάθειες, και ειδικότερα αυτές που συνοδεύονται από ταχυαρρυθμίες ή βραδυαρρυθμίες, πρέπει να είναι προσεκτικά. Την ίδια συμπεριφορά πρέπει να έχουν και τα άτομα της τρίτης ηλικίας, ανεξάρτητα από το τι πάσχουν.
Το πολύ κρύο θαλασσινό νερό, όταν μάλιστα ο κολυμβητής ύστερα από παρατεταμένη ηλιοθεραπεία μπαίνει απότομα μέσα στη θάλασσα, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα καθώς ορισμένα άτομα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο κρύο, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σπασμοί των αρτηριών, στηθάγχη ή αρρυθμίες.
Μέσα στο νερό όμως, ορισμένες σχετικά απλές εκδηλώσεις καρδιακής νόσου όπως μία ζάλη, ένα παροδικό λιποθυμικό επεισόδιο, ένα έμετος ή ακόμη και μία κράμπα μπορεί να έχουν κατάληξη τον πνιγμό. Είναι πιθανότερο να έχουμε ένα παρόμοιο σύμπτωμα αν λαμβάνουμε υποτασικά ή αντιαρρυθμικά φάρμακα ή μπούμε στο νερό φαγωμένοι.
Γενικά ο καρδιοπαθής δεν πρέπει να κολυμπά σε μεγάλο βάθος, πρέπει να αποφεύγει οπωσδήποτε τις καταδύσεις και στην περίπτωση που είναι το νερό ψυχρό να μπαίνει σταδιακά αφήνοντας αρκετά περιθώρια προσαρμογής στον οργανισμό.
Είναι καλό να αποφεύγεται το μοναχικό κολύμπι για να υπάρχουν άνθρωποι που θα προστρέξουν σε άμεση βοήθεια αν χρειαστεί.
Φυσικά πάντα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι πρέπει να αποφύγουμε την έκθεση σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και την ταλαιπωρία από μία δύσκολη πρόσβαση στην παραλία.
Με τις απαραίτητες προφυλάξεις το κολύμπι δεν απαγορεύεται για τους καρδιοπαθείς. Το ήπιο κολύμπι ξεκουράζει την καρδιά, αφού το σώμα που επιπλέει στο νερό είναι απαλλαγμένο από μέρος της βαρύτητας, λόγω της άνωσης.