Οι αυξημένες τιμές σακχάρου στο αίμα μπορούν -μακροπρόθεσμα- να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές, προειδοποιούν οι ειδικοί. Τέτοιες είναι τα καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικά επεισόδια, βλάβη των νεφρών, προσβολή των αγγείων στα μάτια που οδηγεί σε μείωση της όρασης ακόμα και σε τύφλωση κλπ. Επειδή ο σακχαρώδης διαβήτης δεν προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά στάδια, η διάγνωσή του είναι δυνατή μόνο μέσα από τη διαδικασία του προληπτικού ελέγχου. Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη αφορά στην υιοθέτηση αλλαγών στον τρόπο ζωής που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σε ομάδες υψηλού κινδύνου (όπως είναι οι παχύσαρκοι και τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη).
Ποιοι πρέπει να ελέγχονται
Οι ενήλικοι που πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου χωρίς συμπτώματα και χωρίς διαγνωσμένο διαβήτη, είναι οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι που έχουν ένα ακόμη από τα εξής χαρακτηριστικά:
-Είναι σωματικά αδρανείς -Οικογενειακό ιστορικό (1ου βαθμού συγγενής με διαβήτη) -Αυξημένα επίπεδα πίεσης (πάνω από 140/90 mmHg) -Μειωμένα επίπεδα HDL χοληστερόλης (κάτω από 35 mg%) ή αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων (πάνω από 250 mg%) -Ιστορικό διαβήτη κυήσεως (σε γυναίκες) -Ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου -Ιστορικό πολυκυστικών ωοθηκών (στις γυναίκες) -Ιστορικό γέννας παιδιού με βάρος γέννησης πάνω από 4,5 κιλά (στις γυναίκες) -Ιστορικό προδιαβήτη σε προηγούμενη εξέταση Τα άτομα αυτά πρέπει να ελέγχονται μια φορά τον χρόνο. Αντιθέτως, τα άτομα με φυσιολογικό βάρος χωρίς κανένα από τα άλλα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν πρέπει να ελεγχθούν στα 45 τους χρόνια και αν οι τιμές είναι φυσιολογικές μετά από 3 χρόνια.
Παιδιά και έφηβοι
Σε παιδιά και εφήβους δίχως συμπτώματα (ασυμπτωματικά) ελέγχουμε το σάκχαρο αίματος κάθε 3 χρόνια τουλάχιστον όταν το παιδί ή ο έφηβος είναι υπέρβαρος και παράλληλα διαθέτει δύο ακόμα από τα χαρακτηριστικά που ακολουθούν: -Οικογενειακό ιστορικό (1ου βαθμού συγγενής με διαβήτη) -Σημεία ύπαρξης αντίστασης στην ινσουλίνη (υπέρταση, πολυκυστικές ωοθήκες, δυσλιπιδαιμία, μελανίζουσα ακάνθωση ή μικρό βάρος γέννησης) -Ιστορικό διαβήτη κύησης της μητέρας Η έναρξη του ελέγχου γίνεται σε ηλικία 10 ετών ή στην ηλικία έναρξης της εφηβείας, και επαναλαμβάνεται κάθε 3 χρόνια. Κάθε πότε -1 φορά κάθε 3 χρόνια τα υπέρβαρα παιδιά -1 φορά τον χρόνο οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες -1 φορά κάθε 3 χρόνια μετά τα 45, αν το σωματικό βάρος είναι φυσιολογικό.