Πειθαρχική έρευνα κατά 20 δικηγόρων για τις «τηλεδίκες» τύπου Πισπιρίγκου, Λιγνάδη, Φιλιππίδη και Καρολάιν

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Πανελλαδικές πειθαρχικές διώξεις ξεκίνησαν από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών κατά των δικηγόρων που συμμετέχουν στα «παράθυρα» των τηλεοπτικών καναλιών και διεξάγουν «τηλεδίκες» επί εκκρεμών υποθέσεων που απασχολούν έντονα τους πολίτες, όπως αυτές των Πισπιρίγκου, Καρολάιν Κράουτς, Λιγνάδη, Φιλιππίδη και άλλες.

-Advertisement-

Ήδη, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, έχει εκφράσει «τη ρητή και κατηγορηματική αντίθεσή της σε όποιες αντιδεοντολογικές συμπεριφορές» δικηγόρων που εμφανίζονται στα τηλεοπτικά «παράθυρα». Αυτεπάγγελτα ο Ζήσης Κωνσταντίνου, επικεφαλής των Πειθαρχικών Συμβουλίων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, επιλήφθηκε του θέματος και άσκησε πανελλαδικά πειθαρχικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου (in rem) για τηλεοπτικά παράθυρα και εκπομπές επί εκκρεμών υποθέσεων.

Στο στόχαστρο 20 δικηγόροι

Η δίωξη δεν είναι προσωποποιημένη αλλά ο αρμόδιος εισηγητής θα κληθεί να εξατομικεύσει τις κατηγορίες, σε έναν κατάλογο δικηγόρων που εκτιμάται ότι μπορει να ξεπεράσει τους 20. Σύμφωνα με τον Κώδικα περί Δικηγόρων, παρέχεται η δυνατότητα ο ΔΣΑ πανελλαδικά να ελέγξει πειθαρχικά όλους τους δικηγόρους για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους, ανεξάρτητα αν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλο Δικηγορικό Σύλλογο, εκτός των Αθηνών.

Ο πειθαρχικός έλεγχος αφορά προφανώς υποθέσεις όπως αυτή της Ρούλας Πισπιρίγκου ή και άλλες που απασχολούν επί μακρόν την επικαιρότητα όπως π.χ τη στυγερή δολοφονία της Καρολάιν Κράους στα Γλυκά Νερά, τις οι δίκες των ηθοποιών Δημήτρη Λιγνάδη και Πέτρου Φιλιππίδη, κ.λπ. Σε αυτό το πλαίσιο το πειθαρχικό συμβούλιο θα ζητήσει από τους τηλεοπτικούς σταθμούς αντίγραφα εκπομπών των τελευταίων 2 ετών προκειμένου να διαπιστωθεί η συμμετοχή δικηγόρων , για εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, σε αυτές.

- Advertisement -

Ανακοίνωση 4 φορέων για τις «τηλεδίκες»

Προ ημερών 4 θεσμικοί φορείς και συγκεκριμένα η η ΕνΔΕ, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, ο ΙΣΑ και η ΕΣΗΕΑ ένωσαν τις δυνάμεις τους και μετά από σύσκεψη εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για την ανάγκη εξάλειψης του φαινομένου των «τηλεοπτικών δικών», τονίζοντας πως οι διαστάσεις που «έχει λάβει το φαινόμενο αυτό καθιστούν αναγκαία την ανάληψη πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβούλιου Ραδιοτηλεόρασης και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων».

-Advertisement-
=Advertisement=

Στη συνάντηση, όπως αναφέρει η ανακοίνωση «αφού οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης οφείλουν να εκπληρώνουν τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη υποχρέωσή τους, που παράλληλα είναι και συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών, σε ενημέρωση, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να γίνεται η προσήκουσα αξιολογικά στάθμιση μεταξύ της έγκυρης πληροφόρησης και των ορίων που θέτουν το τεκμήριο της αθωότητας, τα συνταγματικώς προστατευόμενα δικαιώματα, ο σεβασμός της αρχής της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η διαφύλαξη του ιατρικού απόρρητου.

«Σύγχυση σε κοινωνία και δικαστικές αρχές»

Η καταπάτηση τέτοιων δικαιωμάτων προσβάλλει τον νομικό πολιτισμό της χώρας και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Το φαινόμενο των «τηλεοπτικών δικών» προκαλεί σύγχυση στην κοινωνία και δυσχεραίνει το έργο των αρμόδιων δικαστικών αρχών.

Οφείλουμε να στηρίξουμε την ανεπηρέαστη απονομή της δικαιοσύνης από τον φυσικό δικαστή. Προς τούτο οφείλουν να ενεργήσουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, τόσο τα όργανα της Πολιτείας, όσο και τα θεσμικά όργανα των συνδικαλιστικών φορέων (πειθαρχικά συμβούλια) προκειμένου να θέσουν φραγμό στην αθέμιτη επιθυμία προβολής και διαφήμισης των συμμετεχόντων στις εν λόγω «δίκες», που μάλιστα προδικάζουν την κρίση των συνταγματικά προβλεπόμενων Δικαστηρίων».

reader.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *