Το Nukemap είναι ένας διαδραστικός χάρτης που ενημερώνει το κοινό για το πώς θα επηρεαστεί σε περίπτωση που μια πυρηνική βόμβα πλήξει την πόλη του. Πώς λειτουργεί.
Ένας – μάλλον μακάβριος – διαδραστικός χάρτης δείχνει πώς θα επηρεαζόταν η περιοχή στην οποία ζείτε, αν την έπληττε μια πυρηνική βόμβα.
Οι εντάσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων αυξάνονται, ιδιαίτερα μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να απειλεί επανειλημμένα ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στη Δύση.
Επιπλέον, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε οκτώ βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς τον περασμένο μήνα, οδηγώντας αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας να πιστεύουν ότι το Βασίλειο του Ερημίτη μπορεί να ετοιμάζεται για την πρώτη του πυρηνική δοκιμή από το 2017.
Αν και οι ειδικοί προτείνουν να μην ανησυχούμε ακόμη για έναν ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο, το Nukemap δημιουργήθηκε για να ενημερώνει το κοινό για το πώς θα επηρεαστεί σε περίπτωση που ένα πυρηνικό χτύπημα πλήξει την πόλη του.
Πώς λειτουργεί ο χάρτης Nukemap
Ο “εγκέφαλος” πίσω από τον ιστότοπο είναι ο Alex Wellerstein, ιστορικός της επιστήμης που ειδικεύεται στην ιστορία των πυρηνικών όπλων στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Stevens.
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μεταβείτε στη σελίδα, όπου θα δείτε μια ποικιλία προεπιλογών για να διαλέξετε.
Αρχικά, βάζετε την τοποθεσία σας και στη συνέχεια είτε εισάγετε μια “απόδοση” είτε κάνετε κλικ σε μια από τις αναπτυσσόμενες επιλογές για να επιλέξετε ποια βόμβα σας “ενδιαφέρει”.
Αυτές κυμαίνονται από τη μικρότερη πυρηνική βόμβα των ΗΠΑ με το όνομα “Davy Crockett” μέχρι την “Tsar Bomba” – την ισχυρότερη πυρηνική βόμβα που δημιουργήθηκε και δοκιμάστηκε ποτέ.
Υπάρχουν επίσης πολλές προηγμένες επιλογές για διάφορους παράγοντες, όπως οι δακτύλιοι ιονίζουσας ακτινοβολίας, η δημιουργία πύρινων σφαιρών και οι διαστάσεις του σύννεφου μανιταριού.
Για παράδειγμα, εάν η βόμβα “Davy Crockett” χτυπούσε το Λονδίνο, θα είχε ως αποτέλεσμα περίπου 930 θανάτους και 1.000 τραυματισμούς, με ακτίνα πύρινης σφαίρας περίπου 20 μέτρα.
Αλλά αν η “Tsar Bomba” έπληττε την πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, θα είχε ως αποτέλεσμα περίπου 5.920.060 θανάτους και 6.052.200 τραυματισμούς. Η ακτίνα της πύρινης σφαίρας θα κάλυπτε περίπου 6,1 χιλιόμετρα.
Δεκάδες άνθρωποι έχουν κάνει χρήση του χάρτη από τότε που ξεκίνησε εν μέσω των συνεχιζόμενων προειδοποιήσεων για πυρηνικά πλήγματα.
news247.gr