Έχουν σωθεί 108 άνθρωποι μέχρι στιγμής, ενώ σε εξέλιξη βρίκσεται η επιχείρηση για τον εντοπισμό των τελευταίων αγνοούμενων – Από αυτούς 24 είναι γυναίκες, 21 παιδιά και 63 άνδρες – Αφετηρία του σκάφους ήταν οι τουρκικές ακτές και είχε ως προορισμό την Ιταλία
Συνεχίζεται η επιχείρηση ανεύρεσης αγνοούμενων μεταναστών που επέβαιναν σε ιστιοφόρο μήκους 14 μέτρων το οποίο έμεινε ακυβέρνητο 2,5 ναυτικά μίλια νότια του νησιού Ρηνεία το οποίο βρίσκεται κοντά στη Μύκονο και 1,8 ναυτικά μίλια νότια της Δήλου.
Το έργο των Λιμενικών Αρχών είναι δύσκολο αφού οι 108 διασωθέντες μετανάστες δεν δίνουν ακόμα ακριβή εικόνα για τον αριθμό των αγνοουμένων. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τέσσερις ακόμη ανθρώπους, όμως οι Αρχές δεν αποκλείουν ο αριθμός τους να φθάσει τους οκτώ, σύμφωνα με τις έως τώρα μαρτυρίες. Ανάμεσά τους υπάρχουν τρία παιδιά, ηλικίας τριών, οκτώ και 15 ετών. Όλα θα ξεκαθαρίσουν μόλις ολοκληρωθούν οι καταθέσεις των διασωθέντων. Η διαδικασία γίνεται με τη βοήθεια δύο διερμηνέων. Οι Αρχές μέσω έρευνας προσπαθούν να εντοπίσουν τους διακινητές οι οποίοι εκτιμούν ότι είναι δύο ή τρεις.
Δείτε βίντεο από τη διάσωση:
Στην περιοχή συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι εντάσεως 6-7 μποφόρ. Στην έρευνα συμμετέχουν πλωτά του Λιμενικού και αναμένεται να καταφθάσει κλιμάκιο των Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού. Από τους 108 διασωθέντες οι 24 είναι γυναίκες, τα 21 είναι παιδιά και οι 63 άνδρες, ενώ τρεις από τους παραπάνω έχουν ήδη μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου.
Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε χθες το βράδυ για την ύπαρξη του ιστιοπλοϊκού το οποίο λόγω μηχανικής βλάβης έπλεε ακυβέρνητο, ενώ είχε αρχίσει και η εισροή υδάτων. Είχε αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια, εικάζεται δε από την περιοχή μεταξύ Τσεσμέ και Σίγιατζικ και είχε χαράξει ρότα για την Ιταλία.
Άμεσα κινητοποιήθηκαν τρία περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ενώ απέπλευσε και ρυμουλκό σκάφος από την Μύκονο. Λόγω των ισχυρών ανέμων και της εισροής υδάτων, αρχικώς το ιστιοφόρο ρυμουλκήθηκε στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου. Σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες στο ιστιοφόρο δεν υπήρχε σωστικός εξοπλισμός, ενώ κανένας από τους διασωθέντες δεν φορούσε σωσίβιο.
Οι εθελοντές της Μυκόνου, ανάμεσά τους και μία ανήλικη, περιέθαλψαν και προσέφεραν με όποιον τρόπο μπορούσαν τη βοήθειά τους στους διασωθέντες. Μεταξύ άλλων, αγόρασαν παιχνίδια και μπιμπερό για τα παιδιά και τα βρέφη, ενώ μοίρασαν τρόφιμα και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης στους μετανάστες που ταλαιπωρήθηκαν από την περιπέτεια με τα κύματα.
Ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς είχε προσέλθει νωρίς τα ξημερώματα στο κέντρο συντονισμού στο λιμεναρχείο Μυκόνου και σε συνεργασία με ντόπιους επιχειρηματίες φρόντισε να υπάρχουν τρόφιμα και προμήθειες για τις πρώτες ανάγκες των ναυαγών, καθώς και να είναι έτοιμος ένας δημοτικός χώρος προσωρινής διαμονής. Κινητοποιήθηκε επίσης το Κέντρο Υγείας για τις πρώτες βοήθειες.
Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν τρία πλωτά του Λιμενικού, ένα ρυμουλκό και παραπλέοντα πλοία.
Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος και έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορο μέσο για την διάσωση των αλλοδαπών.
Σε δήλωσή του ανάφερε τα εξής: «Για μια ακόμα φορά το Λιμενικό Σώμα έσωσε ζωές, που τα αδίστακτα κυκλώματα διακινητών θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο, χωρίς έστω τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Συγχαίρω όλες και όλους για την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν, σε ιδιαιτέρως δύσκολες συνθήκες. Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της με αποφασιστικότητα, αλλά πάντα πρώτη προτεραιότητα της είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».
protothema.gr