Το BBC εξέτασε τις πέντε συνηθέστερες συμβουλές για να διαπιστώσει εάν έχουν βάση
Το να περιορίσετε τις μετακινήσεις είναι ο πιο προφανής τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων καθώς η τιμή της βενζίνης έχει φτάσει στα ύψη. Ωστόσο, πώς δεν είναι και η πιο εύκολη λύση, με πολλούς να αναρωτιούνται πώς μπορούν να οδηγούν τα αυτοκίνητά τους οικονομικότερα.
Το BBC εξέτασε τις πέντε συνηθέστερες συμβουλές για να διαπιστώσει εάν έχουν βάση.
1) Είναι τα 90 χιλιόμετρα η καλύτερη ταχύτητα;
Πολλοί οδηγοί πιστεύουν ότι η ταχύτητα των 90 χιλιομέτρων την ώρα είναι η καλύτερη για την αποδοτικότητα των καυσίμων. Πρόκειται, όμως, για μύθο, ο οποίος γεννήθηκε από τις δοκιμές που έγιναν στη Βρετανία για την κατανάλωση καυσίμων, χρησιμοποιώντας τρία εναλλακτικά σενάρια:
Την οδήγηση μέσα σε πόλη, τα 90 χλμ και τα 120 χλμ. Ανάμεσα στα τρία, διαπιστώθηκε ότι η οδήγηση στα 90 χιλιόμετρα την ώρα είναι πιο οικονομική, κάτι που έκανε πολλούς να πιστεύουν ότι αυτή είναι η καλύτερη ταχύτητα.
Στην πραγματικότητα, η ιδανική ταχύτητα εξαρτάται από το είδος και το μέγεθος του αυτοκινήτου, αλλά εντοπίζεται κάπου μεταξύ 70 και 80 χλμ.
Η οδήγηση στα 110 χλμ καταναλώνει 9% περισσότερα καύσιμα από τα 100 χλμ και 15% περισσότερα από τα 80 χλμ.
2) Να κλείσω τον κλιματισμό;
Αυτή η συμβουλή είναι σωστή, καθώς η λειτουργία του κλιματισμού του αυτοκινήτου ανεβάζει την κατανάλωση έως και 10%. Η διαφορά είναι μεγαλύτερη στις σύντομες διαδρομές, καθώς ο κλιματισμός πρέπει να χρησιμοποιήσει περισσότερη ενέργεια αρχικά για να ρίξει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.
Το να ανοίξετε το παράθυρο είναι οικονομικότερο, όμως σε αυτή την περίπτωση, η αντίσταση του αέρα σημαίνει ότι η μηχανή του αυτοκινήτου πρέπει να δουλέψει περισσότερο για να φτάσετε στην ίδια ταχύτητα.
Αν πρέπει να διαλέξετε ανάμεσα στα δύο, αυτό εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία τρέχετε. Σε ταχύτητες άνω των 80 χλμ/ώρα, προτιμήστε τον κλιματισμό γιατί όσο πιο γρήγορα οδηγείτε τόσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση που προκαλείται από τα ανοιχτά παράθυρα.
3) Να οδηγώ στη νεκρά;
Το να οδηγείτε στη νεκρά ή πατώντας τον συμπλέκτη δεν ενδείκνυται. Όχι μόνο είναι επικίνδυνο (γιατί δεν μπορείτε να επιταχύνετε ξαφνικά εάν χρειαστεί να αποφύγετε κάτι) αλλά και δεν σας εξοικονομεί χρήματα.
Τα περισσότερα αυτοκίνητα έχουν ηλεκτρικά συστήματα που κόβουν την παροχή καυσίμου όποτε βγάζετε το πόδι σας από το γκάζι.
Επομένως, δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι άλλο.
4) Εξοικονομεί καύσιμα το cruise control;
Το cruise control, το κουμπί που κρατά το αυτοκίνητο σε μία σταθερή ταχύτητα χωρίς να χρειάζεται ο οδηγός να πατά το γκάζι, θεωρείται ένας καλός τρόπος να εξοικονομήσει κάποιος καύσιμα, γιατί αποφεύγει τις συχνές επιταχύνσεις και τα απότομα φρεναρίσματα.
Όμως, αυτό ισχύει μόνο σε έναν αυτοκινητόδρομο, όπου δεν υπάρχουν συχνές στροφές ή λόφοι.
5) Η λανθασμένη πίεση στα ελαστικά αυξάνει την κατανάλωση στα καύσιμα;
Τα ξεφούσκωτα ελαστικά καταναλώνουν περισσότερη βενζίνη, για αυτό και πρέπει να τσεκάρετε τις ρόδες σας τακτικά, ειδικά πριν ξεκινήσετε για κάποια μεγάλη διαδρομή.
Η σωστή πίεση αναγράφεται στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή.
Εάν μεταφέρετε περισσότερα άτομα ή φορτία, καλύτερα να φουσκώσετε τα ελαστικά κοντά στο ανώτατο όριο του συνιστώμενου εύρους. Όμως, θυμηθείτε ότι όσο πιο ελαφρύ είναι το αυτοκίνητο, τόσο λιγότερο καίει. Εάν έχετε περιττό βάρος στο πορτ μπαγκάζ, είναι καλύτερα να το απομακρύνετε.
Πώς να καίτε λιγότερη βενζίνη: Πέντε αλήθειες και μύθοι
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment