Μαθήματα δεν θα πραγματοποιηθούν σήμερα και την Πέμπτη στα ΑΕΙ – Πώς ψηφίζουν οι φοιτητές
Κάλπες στήνονται σήμερα σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας, καθώς επιστρέφουν οι φοιτητικές εκλογές, ύστερα από τρία χρόνια λόγω της πανδημίας. Με απόφαση του διαπαραταξιακού συμβουλίου, οι φοιτητές θα κληθούν σήμερα να ψηφίσουν στις φοιτητικές εκλογές για την ανάδειξη των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Φοιτητικών Συλλόγων στα Πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα. Τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκαν φοιτητικές εκλογές στα Πανεπιστήμια ήταν τον Απρίλιο του 2019. Μαθήματα δεν θα πραγματοποιηθούν σήμερα και την Πέμπτη στα ΑΕΙ και οι φοιτητές ψηφίζουν με το πάσο και την ταυτότητά τους. Στοίχημα παραμένει να διατηρηθεί ήρεμο το κλίμα και να μην δημιουργηθούν εντάσεις.
Με κεντρικό σύνθημα «Επιστρέφουμε», η ΔΑΠ ΝΔΦΚ φιλοδοξεί να διατηρήσει την πρωτιά της στις εκλογές για ακόμη μία χρονιά , είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη το 2019 για 33η φορά, και τονίζει ότι στόχος είναι «ένα καλύτερο, αναβαθμισμένο και αληθινά προοδευτικό Πανεπιστήμιο, το οποίο θα επενδύει στην ελευθερία, τον πλουραλισμό, την ασφάλεια και την ανεκτικότητα».
Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ), λέει «Μόνοι τους και όλοι μας» και επιδιώκει τη σταθεροποίηση των δυνάμεων της ενώ το σύνθημα της ΠΑΣΠ, είναι «Μαζί, με δημιουργικές πρωτοβουλίες στη γνώση, στο αύριο» με στόχο να καταδείξει η νεολαία μία ανοδική ώθηση και να κάνει μία νέα αρχή. Και τα ΕΑΑΚ έχουν στόχο τη διατήρηση των ποσοστών τους με σύνθημα «Αντεπίθεση τώρα!». «Ή εμείς ή αυτοί» τα σύνθημα του BLOCO που και αυτό προσπαθεί να έχει σταθερά ποσοστά.
Η πρώτη γυναίκα γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ
Όπως τονίζει σε άρθρο της στο protothema.gr η γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κατερίνα Κορωνιά, «η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εδώ και χρόνια δεσμεύθηκε να μη συμμετέχει σε αυτό το δυστοπικό σκηνικό και τήρησε απαρέγκλιτα την υπόσχεσή της. Κατεβαίνει στις εκλογές με επιχειρήματα και όραμα για ένα καλύτερο μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης».
Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα αμφιθέατρα η γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ τονίζει: «Οι φοιτητές ενδιαφέρονται περισσότερο από ποτέ, για ένα σύγχρονο, ασφαλές, καινοτόμο Πανεπιστήμιο. Ένα Πανεπιστήμιο που βρίσκεται απέναντι στις καταλήψεις και την οπισθοδρόμηση. Ένα Πανεπιστήμιο που σέβεται το περιβάλλον, χωρίς αφισοκολλήσεις, καθαρό και ενεργειακά αναβαθμισμένο. Ένα Πανεπιστήμιο που μεταλαμπαδεύει τη γνώση σε όλους τους φοιτητές και προσφέρει επαγγελματικά δικαιώματα και προοπτικές. Που σέβεται τη μοναδικότητα κάθε ατόμου και εξασφαλίζει ισότιμη και καθολική πρόσβαση στις εγκαταστάσεις των ιδρυμάτων».
Η κ. Κορωνιά υπογραμμίζει: «Στον αντίποδα, ένα συνονθύλευμα από αριστερές -κατά κανόνα- παρατάξεις, οι οποίες υπερασπίζονται με φανατισμό, μια οπισθοδρομική αντίληψη για αυτήν που θεωρούν ως ιδεατή δημόσια δωρεάν παιδεία. Μια αντίληψη η οποία επικράτησε στα ανώτατα ιδρύματα καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης και η οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί σε πολλά Πανεπιστήμια. Βλέπουν τις εκλογές ως αφορμή για αναστάτωση και «επαναστατική γυμναστική». Αδιαφορούν για όσα έχει ανάγκη το σύγχρονο πανεπιστήμιο. Αδιαφορούν για τη ρύπανση που προκαλούν, για τις προβλέψεις του νόμου ενώ είναι περίεργο το γεγονός ότι δεν κατανοούν πως οι νέοι -στους οποίους υποτίθεται ότι απευθύνονται- έχουν ξεπεράσει την εποχή που αντλούσαν ενημέρωση από τις αφίσες. Στην εποχή των social media, αυτοί κολλούν αφίσες. Ίσως γιατί τα μπαγιάτικα συνθήματά τους ταιριάζουν μόνο με την λογική περασμένων δεκαετιών…»
Για να τονίσει ότι «Είναι αστείο ότι οι άνθρωποι αυτοί, συνεπικουρούμενοι και από διαβόητους «αιώνιους φοιτητές», έχουν υιοθετήσει το σύνθημα «όλοι σας και μόνοι μας» απέναντι στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Η πραγματικότητα είναι διαμετρικά αντίθετη. Είμαστε όλοι εμείς, όχι μόνον η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αλλά και όλη η κοινωνία απέναντι σε μια μικρή μειοψηφία που κρατά σε ομηρεία τη δημόσια εκπαίδευση. Είναι ενδεικτικό ότι το 60,5% των πολιτών εμφανίζεται θετικό απέναντι στην Πανεπιστημιακή αστυνομία. Το 52% των πολιτών δηλώνει ότι σίγουρα συμφωνεί και το 19% ότι μάλλον συμφωνεί με την κάρτα εισόδου στα πανεπιστήμια.
Οι εκλογές λοιπόν έχουν δύο όψεις. Είναι στενάχωρο φυσικά το γεγονός ότι υπάρχουν νέοι άνθρωποι που αντιμάχονται την πρόοδο και αντιμετωπίζουν το Πανεπιστήμιο ως μια αρένα εξυπηρέτησης μικροπολιτικών συμφερόντων. Στον αντίποδα όμως είναι ευτυχές ότι αποτελούν πολύ μικρή μειοψηφία. Η κοινωνία προχωρά και η πρόοδος δεν είναι δυνατόν να σταματήσει.Εμείς είμαστε με την άλλη όψη. Αυτή της προόδου. Έχουμε την κοινωνία μαζί μας και πρέπει να τελειώσουμε με τη βία. Με τη συγκάλυψη από τις αριστερές παρατάξεις, που με τη στάση τους σιγοντάρουν «εγκλήματα». Με τις απαράδεκτες πρακτικές της μειοψηφίας που βιαιοπραγεί σε βάρος των φοιτητών, απειλεί και εξυβρίζει όποιον έχει αντίθετη άποψη. Η Δημοκρατία και η Ελευθερία του Λόγου αποτελούν το εφαλτήριό μας, καθώς για εμάς τα Πανεπιστήμια είναι χώρος ιδεών και μόρφωσης, όχι άσυλο για κάθε παραβατικό».
Και λέει: «Δεν χρειαζόμαστε ένα πανεπιστήμιο – στέκι, αλλά την ανάπτυξη ενός κέντρου ιδεών. Δεν χρειαζόμαστε «φοιτητές» με βαριοπούλες, έτοιμους να βιαιοπραγήσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή, αλλά φοιτητές που θα προωθούν τον υγιή διάλογο και την κατάθεση προτάσεων. Που δεν θα φοβούνται αν θα χάσουν το εξάμηνο από τις συνεχείς καταλήψεις, θα μελετούν σε σύγχρονες βιβλιοθήκες, θα έχουν πρόσβαση σε κάθε μέσο που χρειάζονται, με στόχο την αποτελεσματική αποκατάστασή τους, με το πέρας των σπουδών τους.Στις 18 Μαΐου επιστρέφουμε στις νίκες, γιατί εμείς είμαστε ενωμένοι και εκείνοι απομονωμένοι. Γιατί εκείνοι έχουν κομματικές παρωπίδες, τρέμουν την πρόοδο και την αλλαγή, δεν καταθέτουν καμία πρόταση προς όφελος των φοιτητών, γιατί η εποχή τους έχει αφήσει πίσω και μάλιστα τους έχει ξεπεράσει.Στις 18 Μαΐου η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα είναι και πάλι πρώτη. Πρώτη στην προτίμηση των φοιτητών, πρώτη στην εκτίμηση των φοιτητών. Η σχέση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με τον φοιτητικό κόσμο είναι διαρκής, είναι ειλικρινής, είναι δυνατή και αδιατάρακτη. Επιστέφουμε στις εκλογικές μάχες και βγαίνουμε νικητές, για τα Πανεπιστήμια που μας αξίζουν».
protothema.gr