Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Εμπορίας και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού θα είναι αυξημένο κατά 1,02% και θα κοστίσει 105,28 ευρώ για μια εξαμελή οικογένεια η οποία το 2015 κατέβαλε 104,22 ευρώ.
Η αύξηση σύμφωνα με τις τιμοληψίες τόσο στα σούπερ μάρκετ όσο και στη Βαρβάκειο (στο διάστημα 22-26 Απριλίου) οφείλεται κατά βάση στις υψηλότερες από πέρυσι τιμές των κρεατικών (άνοδος 7,51%). «Φρένο» έβαλε η μείωση στις τιμές λαχανικών και φρούτων καθώς ο μέσος ρυθμός είναι της τάξεως του 18,79%.
Ακόμα πιο ακριβό είναι το νηστίσιμο τραπέζι καθώς για αυτή την κατηγορία των εδεσμάτων η αύξηση είναι της τάξης του 9,42% με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στα θαλασσινά και το τουρσί βασικότατα λόγω της μετάταξης των συγκεκριμένων προϊόντων στο ΦΠΑ 23% από 13%.