Επαγγέλματα του μέλλοντος: Γιατί είναι περιζήτητοι οι Full – Stack Engineer και Javascript Developer

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Όσο περισσότερο απλώνει η ψηφιακή τεχνολογία τα πλοκάμια της σε όλους τους τομείς της καθημερινής μας ζωής τόσο πιο απαραίτητες και περιζήτητες γίνονται οι ειδικότητες γύρω από αυτόν τον ευρύ τομέα. Και μιλάμε μάλιστα για ειδικότητες οι οποίες ξεπηδούν διαρκώς σαν τα μανιτάρια. Πολλές έχουν ονόματα… εξωτικά και άγνωστα στο ευρύ κοινό. Όχι άγνωστα όμως και στους μυημένους αλλά και στους νέους που ετοιμάζονται να μπουν στον εργασιακό στίβο ή και εξελίσσονται μέσα σε αυτόν.

-Advertisement-

Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά του Linkedin για το 2022, δύο από αυτά τα επαγγέλματα είναι ο Full Stack Engineer και ο Java Script Developer. Όσον αφορά στην πρώτη ειδικότητα σύμφωνα με την παραπάνω έκθεση, είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που εμφανίζεται στη λίστα των 10 επαγγελμάτων που η ζήτηση τους θα μεγαλώσει ακόμα πιο πολύ φέτος ενώ ήδη από το 2015 έχει ξεπεράσει σε ρυθμό ανάπτυξης το 35%. 
Όσον αφορά στη δεύτερη ειδικότητα (Java Script Developer), πρόκειται σύμφωνα με την έκθεση του Linkedin για μια από τις πέντε πιο περιζήτητες δεξιότητες στον τομέα του λογισμικού με αποτέλεσμα οι προγραμματιστές Javascript να θεωρούνται παγκοσμίως πολύτιμοι και για αυτό ακριβοπληρωμένοι.

Τι κάνουν όμως στην πράξη οι παραπάνω επαγγελματίες; Το Newsbeast ζήτησε από τον enterpneur και developer Κώστα Καρολεμέα να μας κάνει…πενηνταράκια την περιγραφή αυτών των ειδικοτήτων.

Ο Κώστας Καρολεμέας είναι εμπνευστής και ιδρυτής της Allcancode, μιας από τις πλέον επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Πρόκειται για εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού η οποία αυτοματοποιεί τη διαδικασία παραγωγής ιστοσελίδων και εφαρμογών για smartphone. Το 2017 η Allcancode κέρδισε το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας ενώ το 2019 κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον του Uni.Fund και να λάβει χρηματοδότηση 300.000 ευρώ.

- Advertisement -

Ιδού τι μας είπε λοιπόν ο Κώστας Καρολεμέας για αυτά τα δύο επαγγέλματα:

Full-stack developer
Η στοίβα (stack) αναφέρεται στα επίπεδα λογισμικού που παρεμβάλλονται μεταξύ του χρήστη ενός συστήματος πληροφορικής και των δεδομένων που διαχειρίζεται αυτό. Ένας full stack developer οφείλει να γνωρίζει ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών και εργαλείων που αφορούν τα front-end επίπεδα της στοίβας (αυτό που βλέπει πρακτικά ο χρήστης δηλαδή) και τα back-end επίπεδα της στοίβας (εκεί που γίνεται πρακτικά η διαχείριση/επεξεργασία των δεδομένων).

-Advertisement-
=Advertisement=

Αν και οι σπουδές σε μια σχολή επιστήμης υπολογιστών ή μηχανικών λογισμικού σε Ελληνικό πανεπιστήμιο/πολυτεχνείο θα δημιουργήσουν το απαραίτητα υπόβαθρο, απαιτούνται χρόνια τριβής σε όλα αυτά για να μπορέσει ένας developer να πάρει τον τίτλο του full stack. Αυτό κάνει αυτούς τους επαγγελματίες δυσεύρετους στην ελληνική αγορά με το μισθό τους να ξεπερνάει τα 2000 ευρώ καθαρά το μήνα. 

Το αντικείμενό του full stack developer αφορά τη συμμετοχή στον τεχνικό σχεδιασμό και στην υλοποίηση τμημάτων ενός συστήματος πληροφορικής αλλά και την διεύθυνση ομάδων developer ανάλογα με τα χρόνια εμπειρίας του καθενός. O full stack developer απασχολείται σε εταιρείες παραγωγής λογισμικού αλλά και σε μεγάλες επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων (ελληνικές αλλά και ξένες) που έχουν δημιουργήσει εσωτερικό τμήμα ανάπτυξης λογισμικού για τις ανάγκες τους.

Javascript developer
Η Javascript είναι μια γλώσσα προγραμματισμού γενικής χρήσης που χρησιμοποιείται πλέον σε πολλά επίπεδα ενός συστήματος πληροφορικής αλλά και σε εφαρμογές τόσο για το web όσο και για κινητές συσκευές. Αυτό την έχει ανεβάσει στην πρώτη θέση με βάση των αριθμό των developer που την χρησιμοποιούν διεθνώς.

Το αντικείμενό του Javascript developer εξαρτάται από τα χρόνια εμπειρίας και αφορά την συμμετοχή του στον τεχνικό σχεδιασμό και την υλοποίηση εφαρμογών λογισμικού αλλά και την διεύθυνση ομάδων developer. Στην Ελλάδα υπάρχουν σχολές επιστήμης υπολογιστών και μηχανικών λογισμικού στα Πανεπιστήμια που εξασφαλίζουν το απαραίτητο υπόβαθρο.

Ανάλογα με το αν ο developer έχει επιλέξει να ασχοληθεί με τα front-end επίπεδα της στοίβας που αναφέρθηκε παραπάνω, τα back-end επίπεδα ή και τα δύο (full-stack) και φυσικά ανάλογα με την εμπειρία (entry-level, junior, mid-level, senior) ο μισθός μπορεί να ξεκινήσει από περίπου 1000 ευρώ σε εταιρείες πληροφορικής αλλά και άλλων κλάδων με εσωτερικό τμήμα ανάπτυξης εφαρμογών. Είναι όμως εφικτό να εργαστεί και αυτοαπασχολούμενος.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *