Με καταιγιστικό ρυθμό πολλαπλασιάζονται τους τελευταίους μήνες τα κατασχετήρια τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς το Δημόσιο, που κατά μέσο όρο φτάνουν στις 10.000 την ημέρα.
Πρόκειται για την πιο μαζική αποστολή κατασχετηρίων που έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες, μια τάση που συμβαδίζει και με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο που έχουν φτάσει τα 87 δισ. ευρώ.
Τις μαζικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ευνοεί και η δυνατότητα της ηλεκτρονικής αποστολής τους μέσα από το Μητρώο των Καταθέσεων που επιτρέπει στο δημόσιο να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει ένας καταθέτης σε όλες τις τράπεζες.
Μεγάλο μέρος των κατασχετηρίων που αποστέλλεται παραμένει ανεκτέλεστο, καθώς πολλοί καταθέτες διατηρούν στους λογαριασμούς τους πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που ορίζει η εντολή κατάσχεσης, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν ακόμα και μηδενικό υπόλοιπο.
Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, ο αριθμός των καταθέσεων που τελικά εκτελείται υπολείπεται κατά πολύ των εντολών που καταφθάνουν καθημερινά με αποτέλεσμα πολύ μικρό μέρος των κατασχέσεων εντολής να εκτελείται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των κατασχέσεων που εκτελέστηκε, έφτασε τον Μάρτιο στις 28.000 από 22.000 τον Φεβρουάριο και 15.000 τον Ιανουάριο.
Πρόκειται για εκτόξευση των κατασχέσεων, με δεδομένο ότι ο αριθμός τους ήταν μόλις 1.700 τον Νοέμβριο και 1800 τον Οκτώβριο, ενώ τον Νοέμβριο αυξήθηκαν στις 7.600 και το Δεκέμβριο στις 22.000.
Παρά το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός καταθετών διατηρεί στον τραπεζικό του λογαριασμό, λιγότερα από 1.000 ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των κατασχέσεων που εκτελείται (97%) αντλεί χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν υπόλοιπα κάτω των 3.000 ευρώ.
Αυτό το γεγονός είναι ενδεικτικό της τραγικής υποχώρησης των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, τα υπόλοιπα των οποίων μειώθηκαν τον Φεβρουάριο στα 121,6 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, με αποτέλεσμα τα περισσότερα από τα χρήματα που κατάσχει το δημόσιο να προέρχονται από μικροκαταθέτες.
Υπενθυμίζεται ότι ακατάσχετος είναι ένας λογαριασμός που έχει δηλωθεί ως μισθοδοτικός ή συνταξιοδοτικός και μέχρι του ορίου των 1000 ευρώ.
Από τα 1000 έως τα 1500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% των χρημάτων, δηλαδή έως τα 250€, ενώ οποιοδήποτε ποσό από τα 1500€ και πάνω μπορεί να κατασχεθεί εξολοκλήρου.
Μεταξύ των φορέων που πρωτοστατούν σε μαζικές κατασχέσεις είναι εκτός από την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και οι δήμοι που στέλνουν κατασχετήριο ακόμα και για μικροποσά.
Το δημόσιο θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς κάθε καταθέτη και μπορεί να κατάσχει κάθε ποσό, με εξαίρεση τους μισθοδοτικούς και συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς, αλλά και τα χρήματα που είναι σε κλειστές προθεσμιακές καταθέσεις. Ακόμα και αυτά ωστόσο που είναι σε προθεσμιακούς λογαριασμούς μπορούν να κατασχεθούν ευθύς μόλις λήξει η διάρκεια της προθεσμιακής δέσμευσης.
Σημειώνεται ότι με την ηλεκτρονική κατάσχεση στο δημόσιο, εκτός από την άμεση πληροφορία που έχει στη διάθεση του, μπορεί να επιδίδει ηλεκτρονικά το αίτημα της κατάσχεσης, αντί της επίδοσης με κλητήρα, που γινόταν ως το 2014, επισπεύδοντας τη διαδικασία και μειώνοντας τη γραφειοκρατία.