Μοίρασε τα «βασιλικά» του κοστούμια στους κατοίκους και μετακόμισε οριστικά στην Αθήνα – Κοντά στα 10 εκατ. ευρώ η τιμή πώλησης – Ποιος είναι ο νέος ιδιοκτήτης του ακινήτου με τις 12 κρεβατοκάμαρες, την πριβέ παραλία και την αραβική αρχιτεκτονική
Το παλάτι που είχε αγοράσει πριν από οκτώ χρόνια στο Πόρτο Χέλι μέσω offshore πούλησε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος σε Βούλγαρο επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες και είναι κάτοικος Λονδίνου. Παράλληλα δώρισε την πανάκριβη γκαρνταρόμπα του στους ντόπιους. Πρόκειται για ένα ακίνητο αραβικής αρχιτεκτονικής που δύσκολα περνάει απαρατήρητο, χτισμένο στον Αγιο Αιμιλανό, στο Πόρτο Χέλι, δίπλα ακριβώς από τη βίλα του χρηματιστή Νίκου Δεβλέτογλου.
Με πριβέ παραλία, 30μετρη πισίνα, 12 κρεβατοκάμαρες, με σιντριβάνια και πλακάκια που είχαν φέρει απευθείας από το Μαρόκο οι άνθρωποι του Λιβανέζου Μαρκ Σούρσοκ. Είναι ο επιχειρηματίας που πούλησε την εν λόγω πολυτελή κατοικία στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο πριν από οκτώ χρόνια αντί 5 εκατ. ευρώ, τα μισά δηλαδή για ένα ακίνητο η αξία του οποίου, όπως επισημαίνουν μεσίτες της αγοράς, αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ. Τότε, δε, έλεγαν πως ο έκπτωτος βασιλιάς αγόρασε κοψοχρονιά και ότι επρόκειτο για πρώτης τάξεως ευκαιρία.
Πάντως πριν από λίγο καιρό ο Κωνσταντίνος αποφάσισε να αποχωριστεί την παραθαλάσσια βίλα και να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα κι αυτό γιατί ήθελε να βρίσκεται κοντά στους γιατρούς του λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Αν και αρχικά προσανατολιζόταν στην αγορά μιας νέας κατοικίας στο Κολωνάκι, καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι ένας μεγαλοεπιχειρηματίας από τον κύκλο του προσφέρθηκε να τον εξυπηρετήσει παραχωρώντας του ένα ευρύχωρο διαμέρισμα επί της Βασ. Σοφίας.
Οσο για τον νέο αγοραστή, αυτός βρέθηκε μέσω προσωπικών γνωριμιών και δεν προκύπτει να μεσολάβησε κάποιο μεσιτικό γραφείο. Πρόκειται για έναν Βούλγαρο επιχειρηματία που στη χώρα του δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες. Είχε επισκεφτεί τον Αγιο Αιμιλιανό πέρυσι το καλοκαίρι με σκοπό να δει από κοντά το συγκεκριμένο ακίνητο και να ξεναγηθεί στους χώρους του. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», η συμφωνία για την αγοραπωλησία πλησίασε στο ποσό των 10 εκατ. ευρώ, ίσως και παραπάνω. Μάλιστα ο Κωνσταντίνος είχε ζητήσει από τον νέο ιδιοκτήτη να παραμείνει στο σπίτι μέχρι και τον Μάρτιο, επιθυμία που έγινε σεβαστή.
Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο της πρώτης αγοραπωλησίας με αριθμό 23084 υπογράφηκε το πρωινό της 5ης Νοεμβρίου 2014, στο γραφείο του συμβολαιογράφου Μανούσου Α. Μπολιώτη. Το τίμημα ήταν 5 εκατ. ευρώ, η δε αντικειμενική του αξία 1.529.573,18 ευρώ, ενώ ως πωλητές αναφέρονταν τα ονόματα Μαρκ Σούρσοκ και Βικτόρια-Εμελιν Σούρσοκ και ως αγοραστής εμφανιζόταν η εταιρεία Torcoll Properties LTD με έδρα τη Λευκωσία που είχε συσταθεί στις 16/4/2014 με αντικείμενο τα κτηματομεσιτικά.
Μαζί με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο αποχώρησε σύσσωμο σχεδόν το προσωπικό της βίλας. Το μοναδικό πρόσωπο που πρόκειται να παραμείνει στο πόστο της είναι η προσωπική βοηθός του, που γνωρίζει απ’ έξω κι ανακατωτά τις ιδιαιτερότητες του σπιτιού. Πρόσωπο απόλυτης εμπιστοσύνης της τέως βασιλικής οικογένειας, πρόκειται να προσφέρει τώρα τις υπηρεσίες της στον νέο ιδιοκτήτη και να τον βοηθήσει να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές που έχει ήδη ζητήσει. Προς το παρόν βρίσκονται σε εξέλιξη μικροαλλαγές στον εξοπλισμό της πολυτελούς κατοικίας που έχουν να κάνουν με τα υδραυλικά και τις αφαλατώσεις, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει πόσα άτομα θα προσληφθούν για να στελεχώσουν το νέο προσωπικό. Να σημειωθεί ότι όταν ο Κωνσταντίνος είχε προσκεκλημένους στη βίλα του, αντιστοιχούσαν δύο άτομα από το προσωπικό ανά καλεσμένο. Ο νέος ιδιοκτήτης πρόκειται να έρθει στο Πόρτο Χέλι αυτό το Σαββατοκύριακο για να επιβλέψει τη διαδικασία της μετακόμισης που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αυτό που προκάλεσε, πάντως, εντύπωση είναι ότι ο Κωνσταντίνος δεν αποχωρίστηκε μόνο την εξοχική του κατοικία αλλά και ολόκληρη την γκαρνταρόμπα του, για την οποία ζήτησε να παραχωρηθεί στους κατοίκους του Πορτοχελίου ως ανταπόδοση για την αγάπη και τον σεβασμό που του έδειξαν όλα αυτά τα χρόνια. Δεκάδες αφόρετα κοστούμια με τα καρτελάκια τους και κάποια ελαφρώς μεταχειρισμένα, δημιουργίες γνωστών σχεδιαστών, επώνυμες φίρμες, πουκάμισα με το μονόγραμμά του, παντελόνια και μεταξωτές γραβάτες τοποθετήθηκαν επιμελώς με ενέργειες του δημάρχου Ερμιονίδας Γιάννη Γεωργόπουλου σε μια αποθήκη για να μοιραστούν στη συνέχεια στους δημότες. Μόνο που τα ρούχα που δώρισε είναι τόσο πολλά που η αποθήκη της Ερμιονίδας μετετράπη σε πραγματικό show room, σαν να πρόκειται για κάποιο μεγάλο κατάστημα ένδυσης, όπως βλέπετε και στο φωτογραφικό υλικό που εξασφαλίσαμε. Τα πρώτα κομμάτια μοιράστηκαν το περασμένο Σάββατο σε bazaar που οργάνωσε η δημοτική αρχή και έπεται συνέχεια μέχρι να εξαντληθεί όλο το απόθεμα.
Οι 12 κρεβατοκάμαρες
Αν είναι ένα πράγμα που κάνει ιδιαίτερο το συγκεκριμένο ακίνητο σε σχέση με τα υπόλοιπα στον Αγιο Αιμιλιανό, αυτό σίγουρα είναι η αραβική αρχιτεκτονική του. Εχουν χρησιμοποιηθεί τα καλύτερα υλικά, καθώς ο Λιβανέζος επιχειρηματίας είναι γνωστό ότι δεν φείδεται χρημάτων όταν ξοδεύει για την προσωπική του απόλαυση.
Στα δάπεδα δεσπόζει το μάρμαρο και στους εξωτερικούς τοίχους η πέτρα. Μέχρι και χειροποίητα πλακάκια από το Μαρόκο αγοράστηκαν για να τοποθετηθούν επιλεκτικά σε κάποιους χώρους προκειμένου να τονιστεί η ανατολίτικη φιλοσοφία που ακολουθεί στη ζωή ο θετός γιος του εκλιπόντος πρίγκιπα Σαντρουντίν Αγά Χαν.
Στον εξωτερικό χώρο το ενδιαφέρον του επισκέπτη επικεντρώνεται στον κήπο ο οποίος έχει σχεδιαστεί από αρχιτέκτονα τοπίου. Σιντριβάνια και ρυάκια με ειδικό φωτισμό προσφέρουν εντυπωσιακό θέαμα καθώς πέφτει το σκοτάδι. Εντυπωσιακή και η πισίνα των 30 μέτρων μπροστά από το σπίτι και λίγα μέτρα από το γαλάζιο της θάλασσας. Να σημειωθεί ότι η βίλα διαθέτει και πριβέ παραλία. Γι’ αυτό ευθύνεται πιθανόν ο προ-προηγούμενος ιδιοκτήτης που δεν αφαίρεσε τον συρμάτινο φράχτη τον οποίο είχε τοποθετήσει ο οικοπεδούχος στο τελείωμα του δρόμου δίπλα ακριβώς από την αριστερή πλευρά του σπιτιού που οδηγεί στην παραλία. Το ακίνητο περιλαμβάνει συνολικά 12 κρεβατοκάμαρες μαζί με αυτές του μόνιμου προσωπικού. Η πολυτέλεια είναι διάχυτη, ακόμα και στα μπάνια των υπαλλήλων που εργάζονται για την καθαριότητα και τη συντήρησή του.
Η ιστορία της βίλας
Ο Λιβανέζος επιχειρηματίας που είχε πουλήσει το σπίτι στον τέως βασιλιά είχε έρθει στην Ελλάδα με σκοπό να επενδύσει: να ανακαλύψει ένα κομμάτι γης δίπλα στη θάλασσα και να χτίσει το δικό του παλάτι. Ο γνωστός εφοπλιστής Στέφανος Λεκανίδης, από τους πρώτους που ανακάλυψαν αυτό το πανέμορφο μέρος στο Πόρτο Χέλι, είναι ο άνθρωπος που του το πρόσφερε. Αν και το αντίτιμο της πώλησης του παραθαλάσσιου οικοπέδου των 9 στρεμμάτων στον Αγιο Αιμιλιανό δεν έγινε ποτέ γνωστό, ο Μαρκ Σούρσοκ έλεγε τότε στους φίλους του πόσο ενθουσιασμένος ήταν που επιτέλους είχε βρει αυτό που έψαχνε και πως τα λεφτά δεν ήταν θέμα. Ο εφοπλιστής είχε αγοράσει τη συγκεκριμένη έκταση πολλά χρόνια πριν από την οικογένεια Καραφωτιά, στην οποία ανήκε τότε το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της περιοχής.
Τα συμβόλαια υπογράφηκαν χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και το έργο ανέγερσης της εξοχικής κατοικίας Σούρσοκ είχαν αναλάβει μια αρχιτέκτονας και ένας κατασκευαστής από τους κορυφαίους της Ελληνικής Ριβιέρας. Τους επέλεξε επειδή είχαν χτίσει την έπαυλη ενός Ιρανού φίλου του στην κοντινή Κόστα, χρησιμοποιώντας αρκετά αραβικά στοιχεία, τα οποία ήθελε να συμπεριλάβει και στα σχέδια της δικής του κατοικίας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Λιβανέζος επιχειρηματίας δεν χρησιμοποίησε πολλές φορές το σπίτι. Δύο ήταν οι βασικές αιτίες: αρχικά η σύζυγός του, Βικτόρια-Εμελιν Σούρσοκ, η οποία φέρεται να αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, με τους γιατρούς να την παροτρύνουν να ασχοληθεί με την επίβλεψη των εργασιών επειδή «ψυχολογικά θα της έκανε καλό σε συνδυασμό με την αλλαγή περιβάλλοντος». Σύμφωνα όμως με φιλικά τους πρόσωπα, η κατάστασή της δεν παρουσίασε ιδιαίτερη βελτίωση και τα πλάνα άλλαξαν. Ωστόσο και ο ίδιος ο Σούρσοκ αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας που τον ανάγκασε να περιορίσει δραστικά τις μετακινήσεις του. Επειτα από ένα ατύχημα στο σκι που του συνέβη το 2013, σχεδόν παρόμοιο με αυτό του άσου της Formula 1 Μίκαελ Σουμάχερ, αναγκάστηκε να υποβληθεί σε διπλή εγχείρηση στη μέση. Ετσι αποφάσισε να αποχωριστεί το παλάτι του και μάλιστα στη μισή τιμή απ’ όσο του κόστισε.
Οι ευυπόληπτοι γείτονες
O τέως βασιλιάς γνώριζε ότι αποφασίζοντας να αγοράσει το αραβικό παλάτι του Σούρσοκ, αντί να χτίσει τη δική του κατοικία, δεν θα είχε τη δυνατότητα να επιλέξει τους γείτονές του. Οχι πως οι ιδιοκτήτες των πολυτελών κατοικιών που συνορεύουν με τη δική του δεν θεωρούνται μεγάλα ονόματα -κανείς τυχαίος άλλωστε δεν έχει ακίνητη περιουσία στον Αγιο Αιμιλιανό- απλώς εκείνος θα προτιμούσε να βρίσκεται δίπλα σε πρόσωπα της αρεσκείας του και του δικού του κοινωνικού στάτους, όπως ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ- Αλεξάντερ, που επίσης διαθέτει εξοχικό στην περιοχή.
Η βίλα του Κωνσταντίνου συνορεύει από τη μια πλευρά με εκείνη του χρηματιστή Νίκου Δεβλέτογλου και από την άλλη με τη βίλα της οικογένειας Παπαθάνου. Λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται η πολυτελής κατοικία του Μηνά Τάνε, πρώην προέδρου και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ο οποίος έχει κερδίσει τον τίτλο του μακροβιότερου Ελληνα μάνατζερ σε πολυεθνική εταιρεία. Σε κοντινή επίσης απόσταση βρίσκεται και η βίλα-μεγαθήριο του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη, που εκτείνεται σε 300 στρέμματα.
πηγή protothema.gr