Πριν το Πάσχα το επίδομα στους ευάλωτους πολίτες – 22 λεπτά το λίτρο για τη βενζίνη, 15 λεπτά στο ντίζελ, 72 ευρώ για το ρεύμα

Lamianow.gr
6 Min Read

Επίδομα βενζίνης, “επιταγή ακρίβειας” και επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου είναι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και εξειδικεύσαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τον αναπληρωτή υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη και οι υπουργοί Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και Γιώργος Γεωργαντάς.

Τα μέτρα ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος πήρε πρώτος το λόγο και ακολούθησε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιφέρει οικονομική διαταραχή και εκτροχιάζει τους εθνικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενισχύει τον πληρωρισμό, ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών, προκαλεί ακρίβεια, φρενάρει την αναπτυξιακή δυναμική, τόνισε αρχικά ο Χρήστος Σταϊκούρας. Συναισθανόμαστε πλήρως την ανάγκη των συμπατριωτών μας για περαιτέρω στήριξη, ζώντας στην κοινωνία και όχι μέσα σε γυάλα, αντιδρούμε άμεσα και ψύχραιμα, συνέχισε. «Κάνουμε το καλύτερο πλαίσιο του εφικτού για να περιορίσουμε τις συνέπειες στο πορτοφόλι του πολίτη», συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Αυξάνουμε σημαντικά την επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δίνουμε έκτακτη επιδότηση ρεύματος για μικρές επιχειρήσεις.

Ενισχύουμε ευάλωτους συμπατριώτες μας με έκτακτη ενίσχυση σε 1,4 εκατ. νοικοκυριά για να καλύψουν μέρος αυξημένων τιμών».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε πως η ενίσχυση σε ευάλωτα νοικοκυριά και χαμηλοσυνταξιούχους θα δοθεί πριν από το Πάσχα.

Ανακοίνωσε μεταξύ άλλων πως πριν από το Πάσχα θα δοθούν:

1,5 επιπλέον δόση επιδόματος παιδιού για τον Απρίλιο σε 625.000 δικαιούχους.

Ενίσχυση 200 ευρώ σε 667.000 χαμηλοσυνταξιούχους, όπως τον περασμένο Δεκέμβριο.

200 ευρώ σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες

200 ευρώ σε 167.000 δικαιούχους ΑΜΕΑ

Διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Όσον αφορά στα καύσιμα, ο Χρήστος Σταϊκοιύρας είπε πως η κυβέρνηση επιδοτεί την κατανάλωση καυσίμων και μειώνει την τιμή πετρελαίου κίνησης.

Χορηγείται επιδότηση καυσίμων στους πολίτες για 3 μήνες στα φυσικά πρόσωπα, μεταξύ αυτών και ελεύθεροι επαγγελματίες, κάτοικοι Ελλάδας με εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Επίδομα για 60 λίτρα βενζίνης το μήνα με 22 λεπτά το λίτρο. Όσοι έχουν κατοικία σε νησί η επιδότηση πηγαίνει στα 27 λεπτά το λίτρο.

Επιδοτείται η τιμή πώλησης πετρελαίου κίνησης για τον Απρίλιο στα 15 λεπτά το όφελος το λίτρο.

Δίνεται τον Απρίλιο ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί για να καλυφθεί μέρος του κόστους των καυσίμων.

Παρατείνετε ο χρόνος αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών. Παραμένει η έκπτωση 15% για εφάπαξ αποπληρωμή.

Οι λογαριασμοί ρεύματος

Η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος θα αφορά όλες της α’ κατοικίες, ανεξαρτήτως εμβαδού ή παρόχου.

Η επιδότηση για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο, για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες θα είναι στα 72 ευρώ. Η επιδότηση για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου φτάνει τα 87 ευρώ για τις πρώτες 300 kWh.

Δείτε τις ανακοινώσεις

Οι ενισχύσεις κινούνται στους εξής άξονες:

 

-Την τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

-Τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά.

-Την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος.

-Τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα με ενίσχυση 22 λεπτά το λίτρο.

-Ειδικές μέριμνες για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, «αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και συνεχίζεται η επιδότηση φυσικού αερίου», παρέμβαση ύψους 640 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Παράλληλα, πρόσθεσε, «ενισχύουμε ευάλωτους συμπατριώτες μας έκτακτη ενίσχυση 1,4 εκατ. νοικοκυριά προκειμένου να καλύψουν μέρος των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργειας». Η ενίσχυση θα καταβληθεί πριν το Πάσχα.

Πιο αναλυτικά:

– Χορηγείται 1,5 επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο στους δικαιούχους Μαρτίου. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000
– Χορηγείται ενίσχυση 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
– Χορηγείται ενίσχυση 200 ευρώ σε ανασφάλιστους υπερήλικες.
– Ενίσχυση 200 ευρώ σε 167 δικαιούχους επιδόματος ΑΜΕΑ
– Χορηγείται διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 254.000 δικαιούχους.

Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων ανέρχεται στα 324 εκατ. ευρώ.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Άτοκη περίοδος, 96 άτοκες δόσεις και έκπτωση 15% για εφάπαξ εξόφληση.

Ο υπουργός Οικονομικών  ανακοίνωσε απευθείας επιδότηση της κατανάλωσης καυσίμων για 3 μήνες στα φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των ελευθέρων ελεύθερων επαγγελματιών, με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

– απευθείας επιδότηση 22 λεπτά το λίτρο για 3 μήνες για δικαιούχους με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα έχουν 1 ΙΧ και δηλώνουν μέχρι το ανώτατο όριο των 30.000 ευρώ. Θα καλύπτει έως 180 λίτρα, καθώς η μέση κατανάλωση υπολογίζεται σε 54 λιτρα το μήνα. Ειδικά σε νησιά θα διατεθούν 27 λεπτά το λίτρο

– Επιδοτείται «στην πηγή» το ντίζελ κίνησης ώστε το όφελος να φτάσει στα 15 λεπτά το λίτρο, που ξεπερνά σε όφελος και την μεγαλύτερη επιτρεπόμενη μείωση ΕΦΚ (κόστος 23 εκατ. ευρώ).

– Ταξί: τον Απρίλιο θα δοθούν εφάπαξ 200 ευρώ στους ιδιοκτήτες ταξί για να καλύψουν το αυξημένο κόστος καυσίμων

«Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας. Με πράξεις και όχι με λόγια ούτε με απλοϊκές προσεγγίσεις στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την έναρξη της παρουσίασης των μέτρων στήριξης.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *