Τυχαίο ή υπάρχει λόγος που αυτή η χρονιά σπέρνει τον θάνατο;
Για ποιο λόγο το 2016 υπήρξε επιδημία θανάτων και μάλιστα επωνύμων; Είναι τυχαίο ή μήπως η χρονιά αυτή για κάποιο λόγο σπέρνει τον θάνατο γνωστών καλλιτεχνών και μεγάλων προσωπικοτήτων;
Ο ξαφνικός χαμός του θρυλικού “Πρίγκιπα” προβλημάτισε έντονα τα βρετανικά ΜΜΕ τα οποία ερεύνησαν σε βάθος το θέμα αναζητώντας μία λογική απάντηση.
Από τον χαμό του Ντέιβιντ Μπάουι την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, δεν πρόλαβαν καλά – καλά να συνέλθει η παγκόσμια μουσική βιομηχανία και ύστερα από επτά ημέρες, ανακοινώνεται ο θάνατος του Βρετανού ηθοποιού, Άλαν Ρίκμαν. Όπως εξηγεί ο δημοσιογράφος του BBC, Νικ Σέρπελ, ο αριθμός των θανάτων σημαντικών ανθρώπων αυτή τη χρονιά είναι “φαινομενικός”.
Εξετάζοντας τα βασικά συστατικά στοιχεία των θανάτων, υπάρχει μία σαφής ανοδική τάση την οποία το βρετανικό δίκτυο απεικονίζει και με γράφημα, καθώς οι θάνατοι που σημειώθηκαν από τον Ιανουάριο του 2012 έως τις 31 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς ήταν μόλις πέντε, τη στιγμή που στο ίδιο χρονικό διάστημα το 2016 είναι 24.
Επιπλέον, ένας παράγοντας που δίνει την εντύπωση ότι έχει πεθάνει ένας πολύ μεγάλος αριθμός διασημοτήτων είναι τα social media καθώς, μόλις ανακοινώνεται ένας θάνατος, η είδηση κάνει σε δευτερόλεπτα τον γύρο του κόσμου.
Το ΒΒC αναφέρεται και στη λίστα με τους θανάτους διάσημων προσώπων που έχει η βρετανική εφημερίδα “Daily Telegraph” αλλά και τα προγνωστικά που κάνει για την φετινή χρονιά .
“Το 2014, ο αριθμός των επωνύμων που έχασαν την ζωή τους ήταν 38. Την περασμένη χρονιά, ο αριθμός αυτός ήταν 30. Αυτή τη χρονιά, ο αριθμός είναι ήδη 75”, σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο.
Τα στοιχεία αυτά λήφθηκαν από μία ιστοσελίδα η οποία στην αρχή κάθε χρονιάς, δημιουργεί μία λίστα με τις 50 διασημότητες που θεωρεί ότι θα φύγουν από τη ζωή μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Όπως σημειώνει το BBC, στα 6 από τα 10 περασμένα έτη, οι προβλέψεις έπεφταν μέσα μόλις για δύο ή ακόμα λιγότερα άτομα. Αυτή τη χρονιά όμως, το deathlist.net έχει επιβεβαιωθεί για 5 ονόματα.
Για τον δημοσιογράφο του BBC, Nικ Σέρπελ, υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που εξηγούν το φαινόμενο της επιδημίας θανάτων επωνύμων τη χρονιά που διανύουμε:
1. Γενιά baby boom
Οι άνθρωποι που ξεκίνησαν να γίνονται διάσημοι τη δεκαετία του ‘ 60, γίνονται πλέον 70 ετών. Αρχίζουν δηλαδή να γερνούν και κάποιοι από αυτούς πεθαίνουν. Στις μέρες μας, επίσης, υπάρχουν περισσότεροι διάσημοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Οι περισσότεροι από αυτούς που πεθαίνουν, ανήκουν στη γενιά “baby boom”. Γεννήθηκαν, δηλαδή, την περίοδο που υπήρξε μεγάλη αύξηση του πληθυσμού – μεταξύ 1946 και 1964.
Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, 76 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 23% του πληθυσμού ανήκε στη γενιά αυτή. Η ίδια κατάσταση ίσχυε πάνω κάτω και στις άλλες χώρες. Με περισσότερα μωρά να γεννιούνται στη γενιά του baby boom, όλο και περισσότεροι γίνονταν τελικά διάσημοι.
Σήμερα η ηλικία των διάσημων αυτών είναι 52 έως 70 ετών. Ντέιβιντ Μπάουι (69 ετών), Άλαν Ρίκμαν (69 ετών) και Prince (57 ετών) ανήκαν σε αυτή τη γενιά.
2. Το γεγονός ότι οι σταρ ακολουθούν μία άγρια ζωή, θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους. Οι περισσότεροι έχουν εθιστεί σε ουσίες και ναρκωτικά.
3.Όλο και περισσότεροι σταρ διακατέχονται από έντονο στρες για να μείνουν στην κορυφή. Το άγχος τους κυριεύει γεγονός που καθιστά εύθραυστη την υγεία τους.
protothema.gr