Ενέργεια: Κυβερνητικός πονοκέφαλος για την ακρίβεια – Nέα μέτρα υπαγορεύει η κρίση στην Ουκρανία

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα σενάρια και τις δυνατές πηγές εσόδων για το μετριασμό του ενεργειακού κόστους – Νέα σύσκεψη χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με φορείς – Κλήθηκαν Στάσσης (ΔΕΗ), Ξιφαράς (ΔΕΠΑ), Δαγούμας (ΡΑΕ) – Στην επιτροπή κρίσεων ΔΕΗ και ΔΕΣΦΑ

-Advertisement-

Με το φόβο μεγάλων ανατιμήσεων στην αγορά ενέργειας βρίσκεται η κυβέρνηση αφού τα σύννεφα του πολέμου από την Ουκρανική κρίση κινδυνεύουν να προκαλέσουν νέα ανάφλεξη στις διεθνείς τιμές των καυσίμων.

Με την ακρίβεια να έχει φωλιάσει για τα καλά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μεταφέροντας ασυνήθιστα βάρη στους καταναλωτές, τα σύννεφα πολέμου στην Ουκρανία αναζωπυρώνουν το ενεργειακό κόστος και καθιστούν επιβεβλημένα και νέα μέτρα.

Χθες μετά την ανακοίνωση του παγώματος της διαδικασίας πιστοποίησης του αγωγού Nord Stream 2, στο Ολλανδικό hub (TTF) η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 10,6% στα 80 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ το πετρέλαιο βρίσκεται μια ανάσα από τα 100 δολάρια το βαρέλι με το κλίμα να παραμένει εξαιρετικά ασταθές και όλες οι προβλέψεις να μιλούν για νέο ράλι τιμών το επόμενο διάστημα.

- Advertisement -

Ενδεικτική εικόνα του κλίματος που διαμορφώνεται είναι η χθεσινή δήλωση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτή προέδρου του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο οποίος προέβλεψε ότι η τιμή του φυσικού αερίου για την Ευρώπη θα εκτιναχθεί στα 2.000 ευρώ για την αγορά 1.000 κ.μ φυσικού αερίου λόγω της καθυστέρησης στην έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2. Σήμερα το αντίστοιχο κόστος για την χώρα μας δεν υπερβαίνει τα 700 έως 800 ευρώ!

Υπό το βάρος των πολιτικών και διπλωματικών εξελίξεων της Ουκρανικής κρίσης, συγκλήθηκε χθες νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Πρωθυπουργού, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, συναρμοδίων υπουργών αλλά και θεσμικών φορέων της αγοράς με κυρίαρχη θέση στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Έτσι το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κώστας Ξιφαράς και ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Θανάσης Δαγούμας.

Η Ουκρανική κρίση στέλνει σημάδια νέας αποσταθεροποίησης των ενεργειακών τιμών αερίου κάτι που δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία στην κυβέρνηση. Αφενός γιατί πλήττει τα νοικοκυριά που καλούνται –παρά τις επιδοτήσεις- να υποστηρίξουν ένα υπέρογκο κόστος στους λογαριασμούς τους, αφετέρου τους επαγγελματίες όπου οι τιμές ροκανίζουν την βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων που κινδυνεύουν με μαζικά λουκέτα.

-Advertisement-
=Advertisement=

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα σενάρια και μελετά όλες τις δυνατές πηγές εσόδων που θα συμβάλλουν στο μετριασμό του ενεργειακού κόστους.

Τα δικαιώματα των ρύπων και το πλεόνασμα των ΑΠΕ θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). Υπολογίζεται ότι μέσα στο 2022 το Χρηματιστήριο ρύπων θα προσφέρει στην αγορά γύρω στα 2 δις και από αυτά τουλάχιστον το 1,5 θα τροφοδοτήσει το ΤΕΜ. Ταυτόχρονα οι προσφερόμενοι πόροι από τον ΕΛΑΠΕ, δηλαδή το Ταμείο των ΑΠΕ, θα είναι πάνω από 1 δισ.

Μελετώνται όμως εξονυχιστικά όλα τα δεδομένα της αγοράς, τα περιθώρια κέρδους των ηλεκτροπαραγωγών και οι τιμές χονδρεμπορικής ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν περιθώρια πρόσθετων μέτρων και εκπτώσεων στην αγορά προκειμένου να ανακουφίσουν από την ακρίβεια που σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις θα έχει διάρκεια και αυξημένο κόστος έως το 2023.

Στο μέτωπο της ενεργειακής ασφάλειας, νωρίτερα χθες η Επιτροπή Κρίσεων με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της ΡΑΕ κ. Δημήτρη Φούρλαρη πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με το ΔΕΣΦΑ και την ΔΕΗ προκειμένου να αποτυπωθεί η σημερινή κατάσταση, να αξιολογηθούν τα αποθέματα LNG στην Ρεβυθούσα και τα προγραμματισμένα φορτία και ταυτόχρονα η εικόνα στο οπλοστάσιο της ΔΕΗ, στις προμήθειες diesel, στον λιγνίτη και τα νερά. Πρόκειται για τις εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας της αγοράς που θα επιστρατευτούν στο ακραίο σενάριο σφραγίσματος του ρωσικού αερίου που όλο και πιο δύσκολα εκτιμάται από διεθνείς αναλυτές ότι μπορεί να εφαρμοστεί.

Όπως έλεγαν χθες αρμόδιες πηγές, οι συνθήκες είναι ελεγχόμενες. Ωστόσο αν επιδεινωθεί η κατάσταση και η χώρα μας τεθεί σε συνθήκες συναγερμού, υπάρχουν εναλλακτικά μέτρα που θα ενεργοποιηθούν για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς.

Tην ίδια στιγμή, πυρετώδεις διεργασίες συντελούνται και στην ΕΕ καθώς σήμερα αναμένεται να συγκληθεί το Gas Cordination Group που σε συνεργασία με την Κομισιόν εκπονεί σενάρια και προτείνει μέτρα για την επόμενη μέρα, τα οποία θα επικαιροποιηθούν με βάσεις τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο με την Ρωσία.

Να σημειωθεί ότι σήμερα η τιμή της χονδρεμπορικής του ρεύματος διαμορφώνεται στα 187,55 ευρώ /MW με οριακή άνοδο για την Ελλάδα. Αντίστοιχα υψηλές τιμές εμφανίζουν η Ρουμανία(+22,6%), η Βουλγαρία (+22,28%) η Σλοβακία (+40,56%) και η Ουγγαρία (+27%).

protothema.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *