Πρόσω ολοταχώς βάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, καθώς ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Βουλής ο νέος νόμος που θα φέρει εκ θεμελίων αλλαγές στον κορυφαίο Φορέα Ασφάλισης.
Στο εξής τις διευθυντικές θέσεις μπορούν να διεκδικούν και στελέχη του ιδιωτικού τομέα, με μισθό που θα φτάνει έως τα 8.100 ευρώ (μικτά). Παράλληλα προβλέπεται πριμ παραγωγικότητας (έως 650 ευρώ το μήνα μικτά) σε ορισμένους τομείς όπως η έκδοση συντάξεων και «κυρώσεις» σε υπαλλήλους που θα κρίνονται μη «παραγωγικοί».
Όπως προέκυψε από τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, πρόκειται να προσληφθούν έως 256 στελέχη του ιδιωτικού τομέα για να καλύψουν θέσεις διευθυντών και γενικών διευθυντών.
Οι προσλήψεις θα γίνουν με Δημόσια Προκήρυξη και η σύμβαση που θα υπογράφουν τα νέα στελέχη θα είναι τριετής με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα τρία έτη.
Διευθυντικές θέσεις θα μπορούν να διεκδικούν και οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ενώ δεν θα γίνουν καθαιρέσεις όσων αντικατασταθούν.
Επιπλέον θα δημιουργηθεί νέα διοικητική και οργανωτική δομή, με αλλαγές στον τρόπο επιλογής του διοικητή και των υποδιοικητών του Οργανισμού και νέο οργανόγραμμα, που θα γίνει από εξωτερικό σύμβουλο.
Πειθαρχικά συμβούλια
Αλλαγές προβλέπονται και στην πειθαρχική διαδικασία για τους εργαζόμενους, ώστε να ξεπεραστούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΦΚΑ στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.
Ετσι δημιουργείται νέα Μονάδα «εσωτερικών υποθέσεων» με επικεφαλής πρώην ανώτατο δικαστικό, που θα διενεργεί και αυτεπάγγελτα ελέγχους εντός του ΕΦΚΑ. Η Μονάδα θα είναι επιφορτισμένη με την άμεση διερεύνηση καταγγελιών και αιτημάτων και θα έχει εξουσίες αντίστοιχες με αυτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Αν με το πόρισμα της μονάδας διαπιστώνεται η τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος, τότε ο επικεφαλής της Μονάδας θα παραγγέλλει την άσκηση πειθαρχικής δίωξης, που θα είναι δεσμευτική για τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.
Επιπλέον, επιταχύνονται και οι διαδικασίες των πειθαρχικών διώξεων και έτσι οι ΕΔΕ θα γίνονται από υπαλλήλους άλλων υπουργείων, ενώ καταργείται η συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Πειθαρχικά Συμβούλια. Ειδικότερα, η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης θα γίνεται σε ένα μήνα (αντί 3 μηνών) και θα ολοκληρώνεται σε ένα μήνα από την κλήση σε απολογία (αντί 2 μηνών)
Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, φαίνεται ότι σε σύνολο 7.500 εργαζομένων στον ΕΦΚΑ, υπάρχουν περίπου 1.100 εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις, έπειτα από καταγγελίες πολιτών για καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών για την διευθέτηση ζητημάτων τους. .
πηγη-insider.gr