Η παρέλαση του Ελληνισμού στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Η 5η Λεωφόρος της Νέας Υόρκης αντηχούσε από τα εμβατήρια, τις ιαχές και τα συνθήματα υπέρ της Ομογένειας, της Ελλάδας, της Κύπρου και των εθνικών θεμάτων, τα οποία αναφωνούσαν οι χιλιάδες των ομογενών που παρέλασαν με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ Ντε Μπλάσιο εμφανώς συγκινημένος από τον ενθουσιασμό των ομογενών φώναξε «Σήμερα είμαστε όλοι Ελληνες».

 


Ο καταγάλανος ουρανός γινόταν ένα με τις γαλανόλευκες σημαίες
που είχαν τοποθετηθεί στις κολώνες της Con Edison και στα δέντρα και τα λάβαρα τα οποία κρατούσαν οι ομογενείς από την τριπολιτειακή περιοχή.

Parade Am Coll Thes
Η διοργάνωση της δεξίωσης πριν την παρέλαση στο ιστορικό ξενοδοχείο «Πλάζα» συνέβαλε στηνεπιμήκυνση της παρελάσεως σε τέσσερα επί πλέον τετράγωνα και τράβηξε το ενδιαφέρον των τουριστών και των Νεοϋορκέζων που με σύμμαχο τον καλό καιρό είχαν ξεχυθεί στους δρόμους και στα πάρκα.
Τα χορευτικά, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στην πλατεία μπροστά στο ξενοδοχείο «Πλάζα», δημιουργούσαν μια ανεπανάληπτη εορταστική ατμόσφαιρα και προμήνυαν τη μεγάλη γιορτή του Ελληνισμού της Αμερικής.
Μάλιστα, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και οι άλλοι τελετάρχες, καθώς και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έκαναν λόγο για μια από τις πιο επιτυχημένες παρελάσεις των τελευταίων ετών.

Parade Evzones
Το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, όπως και τα προηγούμενα χρόνια κέντρισε το ενδιαφέρον των ομογενών και των Αμερικανών οι οποίοι καθ’ όλη την διαδρομή τούς επευφημούσαν και προσπαθούσαν με τις φωτογραφικές μηχανές, τις βιντεοκάμερες και τα κινητά τους τηλέφωνα και τα ipad να τους απαθανατίσουν.
Τα πεζοδρόμια από την 63η μέχρι και την 67η Οδό όπου ήταν η εξέδρα των επισήμων ήταν ασφυκτικά γεμάτα από ομογενείς και άλλους Νεοϋορκέζους που είχαν έρθει για να παρακολουθήσουν την παρέλαση. Οι ηγέτες της Ομοσπονδίας και της Επιτροπής Παρελάσεως απέδωσαν το γεγονός στην άρτια προετοιμασία της παρελάσεως, στους τελετάρχες, ενώ υπενθύμισαν ότι η παρέλαση είναιυπόθεση ολόκληρης της Ομογένειας. Ολο το τετράγωνο μεταξύ της 63ης και 67ης Οδού και Ανατολικά της 5ης Λεωφόρου μέχρι και τη Λεωφόρο Παρκ είχε κατακλυστεί από τους ομογενείς που ανέμεναν να παρελάσουν.
Οι Σύλλογοι, οι κοινότητες, τα σχολεία, τα χορευτικά, οι ομοσπονδίες, οι μπάντες και τα άρματα είχαν παραταχτεί στις οδούς από την 63η μέχρι και την 67η και ανέμεναν με λαχτάρα να παρελάσουν ενωμένοι με τις γαλανόλευκες και τις αστερόεσσες, καθώς επίσης και με τα λάβαρα των συλλόγων, των Ομοσπονδιών και των κοινοτήτων και να βροντοφωνάξουν «Ζήτω η Ελλάδα και η Κύπρος», «Ζήτω η 25η Μαρτίου», «Ζήτω η Ομογένεια» και «God Bless America».
Οπως και τα προηγούμενα χρόνια η παρέλαση ξεκίνησε με τα αγήματα της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής της Νέας Υόρκης, του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Αστυνομικών και το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.

Ακολούθησε το τιμητικό τάγμα με τους τελετάρχες Κυριάκο Μητσοτάκη, Δρ. Σπύρο Σπυρέα, Τζον Σαρμπάνη και Αλεκ Σκαρλάτο, τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μπιλ Ντε Μπλάσιο, τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Δημήτρη Βίτσα, τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου, τον γερουσιαστή Τσαρλς Σούμερ, τους ομοσπονδιακούς βουλευτές, τους πρέσβεις και γενικούς προξένους Ελλάδας και Κύπρου στην Ουάσιγκτον, στη Νέα Υόρκη και στον ΟΗΕ, και την ηγεσία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και την Επιτροπή Παρελάσεως.
Η φετινή παρέλαση ήταν αφιερωμένη στην 195η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και στα εθνικά μας θέματα με κυρίαρχο το Κυπριακό και το Μακεδονικό.
Κάθε φορέας και κάθε άρμα προέβαλε κάτι το ξεχωριστό και μοναδικό για τον τόπο καταγωγής τους και για τα επιτεύγματά τους στην Αμερική και αποτελούσαν πολύτιμο πετραδάκι στο μωσαϊκό των θεμάτων που η Ομογένεια προβάλλει κάθε χρόνο στην 5η Λεωφόρο.
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και τα τμήματά της προέβαλαν το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ η Πανηπειρωτική και οι Ηπειρώτες προέβαλαν το Βορειοηπειρωτικό και εξέφρασαν την υπερηφάνεια για την 110ετή επέτειο της ιδρύσεως του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος».

πηγη:ekirikas.com

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *