Βουλιάζει σήμερα το πετρέλαιο λόγω του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγικών χωρών στη Ντόχα για το «πάγωμα» της παραγωγής.
Οι εντάσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν είναι αυτές που οδήγησαν σε αδιέξοδο, γεγονός που αναζωπυρώνει τις ανησυχίες της πετρελαϊκής βιομηχανίας ότι οι μεγάλοι πετρελαιοπαραγωγοί θα προχωρήσουν και πάλι στον πόλεμο αύξησης των μεριδίων τους.
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν σήμερα νέα «βουτιά» η οποία άγγιξε το 6% ενώ στη συνέχεια ανέκαμψαν ελαφρώς περιορίζοντας την πτώση στο 4,2%, με το αργό να υποχωρεί 4,53% στα 38,53 δολάρια το βαρέλι και το Brent 4,08% στα 41,34 δολάρια.
Αξίζει να σημειώσουμε πως οι τιεμ΄ς του μαύρους χρυσού έχουν υποχωρήσει 70% από τα μέσα του 2014, καθώς η παραγωγή έχει αυξηθεί κατά 1-2 εκατ. βαρέλια την ημέρα
«Η αξιοπιστία του ΟΠΕΚ να συντονίσει την παραγωγή πετρελαίου είναι πολύ χαμηλή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναλυτής της BMI Research, Peter Lee. «Όμως αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την παραγωγή πετρελαίου για τους Σαουδάραβες. Έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με την περιφερειακή πολιτική», όωπς σημειώνει στο Reuters.
Η Morgan Stanley τονίζει πως η «έλειψη ακόμα και μη δεσμευτικής συμφωνίας μετά τη συμφωνία του Φεβρουαρίου τονίζει την φτωχή κατάσταση των σχέσεων εντός ΟΠΕΚ», επισημαίνοντας πως «τώρα βλέπουμε ένα αυξανόμενο ρίσκο μεγαλύτερης παραγωγής από τον Οργανισμό».
«Η συνάντηση αυτή και το αποτέλεσμά της θα έπρεπε να χτίσουν εμπιστοσύνη μεταξύ των παραγωγών για μια πιθανή μελλοντική συνεργασία και συντονισμένη δράση. Από αυτήν την άποψη, η συνάντηση ήταν μια απόλυτη αποτυχία», σημειώνει η Barclays. «Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων δίνει στην αγορά μια ακόμα ξεκάθαρη ένδειξη πως η σχετικότητα του ΟΠΕΚ σε αυτό το περιβάλλον της αγοράς φθίνει».
Η συνάντηση των περίπου 18 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας που δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα χθες Κυριακή, αναμενόταν να οριστικοποιήσει τη συμφωνία για «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου μέχρι τον Οκτώβριο του 2016.
Όμως, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία, δήλωσε ότι απαιτεί όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ να συμμετέχουν στο «πάγωμα», συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν, το οποίο απείχε από τις συνομιλίες.
Το Ιραν είχε αρνηθεί από την αρχή να σταθεροποιήσει την παραγωγή, στην προσπάθειά του να την επαναφέρει στα προ-κυρώσεων επίπεδα. Μάλιστα έχει ήδη πει πως θα αυξήσει την παραγωγή του, μετά την άρση των κυρώσεων τον Ιανουάριο.
Μετά από πέντε ώρες έντονων διαπραγματεύσεων για το ανακοινωθέν, οι αντιπρόσωποι και οι υπουργοί των χωρών ανακοίνωσαν πως δεν επετεύχθη συμφωνία.
«Συμπεράναμε πως όλοι χρειαζόμαστε χρόνο για περαιτέρω διαβουλεύσεις», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ σε δημοσιογράφους.
Πηγές του ΟΠΕΚ δήλωσαν πως αν το Ιράν συμφωνούσε να συμμετέχει στο «πάγωμα» της παραγωγής στην επόμενη σύνοδο του ΟΠΕΚ στις 2 Ιουνίου, τότε θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις με τα μη μέλη του ΟΠΕΚ.
Πηγή: thetoc.gr