Να αποσυρθούν άμεσα όλες οι κατηγορίες στην Ελλάδα κατά της Σάρας Μαρντίνι, που έγινε γνωστή όταν το 2015 κατάφερε να κολυμπήσει επί ώρες προς τη Λέσβο με αποτέλεσμα να σωθούν 18 μετανάστες, ζητά η Διεθνής Αμνηστία. Σημειώνεται πως η Μαρντίνι μαζί με τον Σον Μπάιντερ αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης 25 ετών καθώς το 2018 βοηθούσαν στον εντοπισμό φουσκωτών με πρόσφυγες στο νησί.
Οι δυο τους συνελήφθησαν το 2018 στη Λέσβο με τις κατηγορίες της κατασκοπείας, της παράνομης διακίνησης μεταναστών και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και φυλακίστηκαν για περισσότερες από 100 ημέρες, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να αποσύρουν τις κατηγορίες και να αναγνωρίσουν τη νομιμότητα της ανθρωπιστικής εργασίας που υποστηρίζει τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών. «Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι φαιδρές και δεν θα έπρεπε ποτέ να δικαστούν», σημειώνει σε ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας ο Νιλς Μουίζνιεκς, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της οργάνωσης.
Η δίκη της υπόθεσης πρόκειται να ξεκινήσει στις 18 Νοεμβρίου και στο πλαίσιο αυτό η Διεθνής Αμνηστία διοργανώνει δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σήμερα, Δευτέρα (15.11.2021) στην πλατεία Συντάγματος και αύριο στις Βρυξέλλες.
Η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει στην ανακοίνωσή της, ότι η σύρια Σάρα Μαρντίνι είχε ταξιδέψει με πλοίο από την Τουρκία στην Ελλάδα το 2015 ως αιτούσα άσυλο από τη Συρία, μαζί με τη μικρότερη αδερφή της Γιούσρα, η οποία συμμετείχε στην ομάδα των προσφύγων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και του 2020
Όπως αναφέρει, οι δύο αδελφές έσωσαν άλλα 18 άτομα που επέβαιναν στην ίδια βάρκα επαναφέροντάς τη σε ασφαλές σημείο. Αργότερα, επέστρεψε στην Ελλάδα και συνέχισε ως εθελόντρια, όπου συνάντησε τον Γερμανό υπήκοο, Σον Μπάιντερ, γιο Βιετναμέζου πρόσφυγα και εκπαιδευμένο δύτη.
Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία της, καθώς, όπως αναφέρει, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις σε όλη την Ευρώπη επειδή έκαναν ανθρωπιστική εργασία βοηθώντας πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο Σον Μπάιντερ θα παραστεί στη δίκη και όπως σημειώνει «ο νόμος μάς υποχρεώνει να βοηθάμε τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα. Αυτό που κάναμε δεν ήταν ηρωικό, ήταν φυσιολογικό και οποιοδήποτε άλλο άτομο θα έκανε το ίδιο στη θέση μας». Η Σάρα Μαρντίνι αντιμετωπίζει απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα και δεν θα μπορέσει να παραστεί στη δίκη, με τη Διεθνή Αμνηστία να κάνει λόγο για «κατάφωρη παραβίαση των διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων δίκαιης δίκης».
Εξάλλου, σε σχετική ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) προτρέπει τις πρεσβείες των χωρών καταγωγής των κατηγορουμένων να στείλουν παρατηρητές στη δίκη.
newsit.gr