Ανοιχτό το σενάριο για μπλόκο των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ – Ποια είναι τα προβλήματα

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
8 Min Read

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης ερωτηθείς για την είσοδο με rapid test στα σούπερ μάρκετ, είπε ότι έχει συζητηθεί, αλλά προκύπτουν δυσκολίες στην εφαρμογή

Στο ενδεχόμενο  οι ανεμβολίαστοι πολίτες να μπαίνουν με rapid test στα σούπερ μάρκετ αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, εξηγώντας τις δυσκολίες που υπάρχουν στην εφαρμογή του μέτρου.
-Advertisement-

Όπως είπε ο υπουργός σε σχετική ερώτηση «ασφαλώς και εξετάζεται, αλλά υπάρχουν προβλήματα. Το συζητήσαμε και στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου».

«Υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που δεν θα κάνουν ούτε rapid test και δεν μπορούμε να τους στερήσουμε την πρόσβαση σε βασικά αγαθά», σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης για να προσθέσει και το πρόβλημα με τις ατελείωτες ουρές που θα δημιουργηθούν σε ώρες αιχμής στα μεγάλα καταστήματα.«Το να ακούγεται ότι δεν στηρίζουμε την εστίαση, το να ακούγεται με τέτοια ένταση ότι η εστίαση ζητάει και νέα χρήματα, είναι πάρα πολύ άδικο», είπε ο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, με φόντο τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε στο OPEN ότι η εστίαση έλαβε τα περισσότερα χρήματα σε σχέση με τους άλλους κλάδους και επεσήμανε πως η στεναχώρια των επιχειρηματιών θα πρέπει να κατευθύνεται προς τους ανεμβολίαστους που «εξ αιτίας τους συνεχίζει να υπάρχει η πανδημία».

Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου ενώπιον του κ. πρωθυπουργού εξέφρασαν το πολύ μεγάλο τους παράπονο ότι η εστίαση πήρε τεράστιους πόρους σε σχέση με άλλους κλάδους. «Η αλήθεια είναι ότι η εστίαση πήρε υπερδιπλάσιους πόρους από οποιονδήποτε άλλο κλάδο στην Ελλάδα. Από ένα σημείο και έπειτα αρχίζει να ακούγεται σαν αχαριστία όλο αυτό το πράγμα. Γιατί οι πόροι που πήγαν στην εστίαση τους στερήθηκε το λιανεμπόριο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλοι κλάδοι. Ο κ. Καββαθάς, θα πρέπει να βάλει στο δημόσιο λόγο του και αυτή την παράμετρο», είπε ο υπουργός.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι στεναχωρήθηκαν για τα μέτρα. Αλλά η στεναχώρια τους δεν πρέπει να κατευθύνεται προς την κυβέρνηση που αναγκαστικά τα θέσπισε λόγω της πανδημίας, αλλά στους ανεμβολίαστους συμπολίτες τους που επιμένουν να υπάρχει πανδημία στην Ελλάδα με το να μην εμβολιάζονται», συνέχισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Επίταξη τη Δευτέρα

Μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως θα γίνει «ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε το Ε.Σ.Υ., γιατί αυτήν την ώρα γίνεται μεγάλη μάχη, σε κάθε επίπεδο θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος».

«Είναι μία προσπάθεια σύνθετη για την αντιμετώπιση της πανδημίας» ανέφερε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι «η πρώτη προτεραιότητα είναι στο να περιορίσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε, τις ανθρώπινες απώλειες». Ο κ. Οικονόμου γνωστοποίησε παράλληλα πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίταξη από τη Δευτέρα, εάν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί στο Ε.Σ.Υ. από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, με τις βασικές ανάγκες να εντοπίζονται σε πνευμονολόγους, παθολόγους και γενικούς ιατρούς.

Αποτυπώνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παρομοίασε την καθημερινότητα στα νοσοκομεία με «μια μάχη», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως «δεν υπάρχει άνθρωπος που να χρειάζεται διασωλήνωση και να μην διασωληνωθεί σε κρεβάτι που πληροί τις προϋποθέσεις, αν δεν είναι διαθέσιμη κλίνη σε Μ.Ε.Θ.», με τις τελευταίες να έχουν αυξηθεί από 557 σε 1.277.

-Advertisement-
=Advertisement=

«Το ΕΣΥ πιέζεται παρά πολύ αυτή τη στιγμή» επισήμανε χθες και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, καθώς «για πρώτη φορά από τα τέλη Μαΐου οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 500». «Έχουμε 124 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα και σχεδόν σε όλα λειτουργούν τμήματα Covid, που σημαίνει πολλαπλάσια δουλειά» δήλωσε η κ. Γκάγκα, την ώρα που εκτιμάται πως η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα εξακολουθήσει για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες.

«Η Αττική δεν πιέστηκε»

Παρότι «η Αττική μέχρι τώρα δεν πιέστηκε» σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, «είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή. Δηλαδή είναι θέμα μίας ημέρας το να μετατρέψουμε κρεβάτια non-Covid σε Covid και να χρησιμοποιήσουμε τον ιδιωτικό τομέα με τον οποίο μας βοήθησε πέρσι», σημείωσε, αν και η αυξητική τάση στη ροή των πολιτών προς τα εμβολιαστικά κέντρα έχει ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό το κυβερνητικό επιτελείο.

«Είναι ένα θετικό μήνυμα, έστω και την έσχατη ώρα, ότι κάποιοι συμπολίτες μας που είχαν τις δικές τους επιφυλάξεις, έχουν πειστεί, είτε επειδή τα μέτρα λειτουργούν και προς αυτή την κατεύθυνση, είτε επειδή επηρεάστηκαν από τις εικόνες από τις εντατικές, είτε από τον οικογενειακό τους περίγυρο, καθώς η λογική και τα δεδομένα, επισημαίνουν ότι οι 9 στους 10 που βρίσκονται στις Μ.Ε.Θ. είναι δυστυχώς ανεμβολίαστοι και πολλοί απ’ αυτούς κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους» υποστήριξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, καθώς το ποσοστό των ραντεβού για την πρώτη δόση -μόνο την τελευταία εβδομάδα- έχει αυξηθεί μέχρι 12% σε κάποιες ηλικιακές ομάδες (λχ. 18-24 ετών). Αγκάθι, ωστόσο, παραμένουν οι εμβολιασμοί στις μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς μονοψήφια αύξηση για την πρώτη δόση σημειώνεται στα νέα ραντεβού για την πρώτη δόση από πολίτες άνω των 60 ετών.

Χριστούγεννα πανδημίας

Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων λόγω της έξαρσης της πανδημίας απέκλεισαν χθες τόσο η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, όσο και οι Καθηγητές, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης αντίστοιχα, παρά την εμπειρία της σφοδρότητας του τέταρτου κύματος. «Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε συζητήσει για παραπάνω μέτρα. Δεν έχουμε μπει στην διαδικασία να συζητήσουμε, δηλαδή, για οριζόντια ή τοπικά μέτρα» σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, ενώ «εγώ έχω σταματήσει να προβλέπω, πραγματικά νομίζω ότι πρέπει να είμαστε όλοι πολύ σεμνοί σε αυτά που νομίζουμε ότι θα συμβούν γιατί πολλές φορές ο ιός τρέχει μπροστά από εμάς», συμπλήρωσε.

Από πλευράς του, ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής υποστήριξε ότι «πρέπει να ληφθούν μέτρα για τα μέρη, όπου υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης», καθώς «η διασπορά γίνεται κυρίως από τους ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένοι νοσούν γιατί η ανοσία απέναντι στον ιό με το εμβόλιο μειώνεται σημαντικά», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα νέων περιορισμών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου περιόρισε τη δυνητική εμβέλειά τους στη δεξαμενή των ανεμβολίαστων, κλείνοντας, ωστόσο, κάθε παράθυρο χαλάρωσης τις ημέρες των γιορτών. «Εάν απαιτηθεί να σφίξει και άλλο ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους -ο οποίος φυσικά δεν θα χαλαρώσει, αν κάποιοι έχουν στο μυαλό τους ότι επειδή έρχονται γιορτές και Χριστούγεννα θα χαλαρώσει κάπως- εάν χρειαστεί να σφίξουν και άλλο τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους προς κάποια κατεύθυνση, όπως για πιο συχνό έλεγχο, είμαστε εδώ για να το δούμε», κατέληξε.

protothema.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *