Καβάλα: Σύρος γιατρός «ρίχνει» 100 εκατ. ευρώ για βιομηχανία ποτών

Μονάδα παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης θα παράγει περίπου 30 εκατομμύρια λίτρα ετησίως, ενώ θα δημιουργήσει περισσότερες από 100 θέσεις εργασίας -  Ο Σύρος γιατρός Ναουάφ Σαλαμέχ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ποτών της Ρουμανίας

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
10 Min Read

Μονάδα παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης θα παράγει περίπου 30 εκατομμύρια λίτρα ετησίως, ενώ θα δημιουργήσει περισσότερες από 100 θέσεις εργασίας –  Ο Σύρος γιατρός Ναουάφ Σαλαμέχ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ποτών της Ρουμανίας

Μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα, που θα αλλάξουν τις επιχειρηματικές ισορροπίες στον τομέα του καθαρού οινοπνεύματος και των ποτών, έχει μπει στην τελική ευθεία. Ο Σύρος γιατρός Ναουάφ Σαλαμέχ, ο οποίος είναι γνωστός για την αγάπη του προς την Ελλάδα και τον Μέγα Αλέξανδρο σχεδιάζει την πρώτη μονάδα παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης (καθαρό οινόπνευμα) στη βιομηχανική περιοχή της Καβάλας.
-Advertisement-

Η βιομηχανία θα παράγει περίπου 30 εκατομμύρια λίτρα ετησίως, ενώ θα δημιουργήσει περισσότερες από 100 θέσεις εργασίας.Το ύψος της επένδυσης στο πρώτο στάδιο θα ξεπεράσει τα 35 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε ορίζοντα δεκαετίας οι συνολικές επενδύσεις του ομίλου Alexandrion αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος του Σύρου γιατρού, που έχει έδρα τη Ρουμανία και αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό κρασιών και ποτών της χώρας, ολοκλήρωσε τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση και τους τοπικούς φορείς της Καβάλας, ενέταξε την επένδυση και στον αναπτυξιακό νόμο πριν από λίγες ημέρες και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στις αρχές του 2022 αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα, ενώ η λειτουργία της μονάδας αναμένεται το 2023.

«Ο λόγος που επιλέξαμε την Ελλάδα για αυτή τη σημαντική επένδυση είναι η αγάπη που έχει όλη η οικογένειά μου για τη χώρα. Αλλωστε μετά τις σπουδές μου στην ιατρική εδώ στη Ρουμανία, αναγνώρισα το πτυχίο μου στην Ελλάδα και εργάστηκα για λίγο στο Τζάννειο Νοσοκομείο. Τα παιδιά μου έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και έχουν την ελληνική υπηκοότητα. Αλλωστε γνωρίζετε ότι και το όνομα του ομίλου μου οφείλεται στην αγάπη μου για τον Μέγα Αλέξανδρο», είπε στο «ΘΕΜΑ» ο Ναουάφ Σαλαμέχ, ο οποίος αποκάλυψε ότι στο άμεσο μέλλον ετοιμάζεται για επενδύσεις στην Ελλάδα, τόσο στον χώρο της ενέργειας όσο και σε εκείνο του τουρισμού, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Nouaf_Salex_1
O Προεδρος του ομίλου Ναουάφ Σαλαμέχ με τους CEO Στελιο Σλαββα και Άρη Γκόγκο και τον Σύμβουλο ΔΣ Γιάννη Χορόζογλου στο αποστακτηριο της Ρουμανιας

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Στέλιος Σάββας, επισήμανε από την πλευρά του ότι η ιδέα για αυτή την επένδυση ήρθε στο μυαλό του Σύρου γιατρού, πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν και ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές με τοπικούς φορείς στην Καβάλα.

«Η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα φιλική προς ξένες επενδύσεις. Και λόγω της αγάπης μας για τη χώρα, ξεκινήσαμε να αναζητούμε ένα μέρος για την επένδυσή μας. Η Καβάλα επιλέχθηκε και γιατί είναι κοντά στη Ρουμανία, έχει αεροδρόμιο και λιμάνι, αλλά και γιατί έχει σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο. Επίσης μην ξεχνάτε ότι έστω και με αυτό τον τρόπο είναι για εμάς σαν να επιστρέφουμε στις ρίζες μας, αφού τα περισσότερα στελέχη του ομίλου προέρχονται από την Ελλάδα και την Κύπρο».

Ο Ναουάφ Σαλαμέχ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ποτών της Ρουμανίας, ο οποίος ήδη έχει επενδύσει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια σε ποτά που φέρουν στην ετικέτα τους το όνομα και το πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κυκλοφορούν και στις ΗΠΑ.

O όμιλος Alexandrion αποτελεί τη μετεξέλιξη του πιο παλαιού εργοστασίου ποτοποιίας στη Ρουμανία που ιδρύθηκε το 1789 και το αγόρασε ο Σύρος επιχειρηματίας το 2000. Μέχρι τότε η επιχειρηματική δραστηριότητά του ανιχνεύεται ως επί το πλείστον στη χώρα μας. Ο Ναουάφ Σαλαμέχ, γεννήθηκε σε ένα χωριό της Συρίας, τη Μαρμαρίτα, στα 800 υψόμετρο, γνωστή και ως «Κοιλάδα των Χριστιανών».

Οι ρίζες της οικογένειάς του χάνονται στα βάθη πέντε αιώνων. Το μεσαίο παιδί πολύτεκνης οικογένειας με τρία αγόρια και δύο κορίτσια, από μικρός έδειξε την τάση του προς το εμπόριο. Αλλωστε ο πατέρας του δραστηριοποιούνταν στην εμπορία φαρμάκων. Σε ηλικία 11 ετών δούλευε για τον πατέρα του, ο οποίος τον πλήρωνε με κανονικό μισθό, δείχνοντάς του πώς είναι η εργασιακή ζωή.

Nouaf_Salex_2
Με τον Σκωτσέζο χημικό Άλαν

«Ετσι κάνω κι εγώ στα παιδιά μου. Τους πληρώνω όχι με χαρτζιλίκι, αλλά με κανονικό μεροκάματο, για να μάθουν ότι έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις πάνω στη δουλειά», θα πει ο κ. Σαλαμέχ.
Τα γεωγραφικά όρια του χωριού του ήταν πολύ στενά για τα όνειρά του. Σε ηλικία 18 ετών έρχεται στη Ρουμανία για να σπουδάσει ιατρική, παρόλο που ήθελε να γίνει σκηνοθέτης. Η προτροπή των γονιών του, όμως, κυρίως της μητέρας του, τον οδήγησαν στη χώρα του Τσαουσέσκου, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του.

Το 1992 έρχεται στην Ελλάδα την οποία έχει γνωρίσει μέσα από φίλους του Ελληνες φοιτητές που έχει γνωρίσει στο Βουκουρέστι. Αναγνωρίζει το πτυχίο του στο ΔΙΚΑΤΣΑ (νυν ΔΟΑΤΑΠ) και διορίζεται στο Τζάννειο Νοσοκομείο. «Ηθελα να γίνω πλαστικός χειρουργός, ήμουν έτοιμος να μείνω στην Ελλάδα για ειδικότητα και μετά να φύγω για τη Βραζιλία.

Αλλά με κέρδισε το εμπόριο. Ενας φίλος μού πρότεινε να συνεργαστούμε ώστε να εξάγουμε σοκολάτες σε Ρωσία και Ουκρανία. Μου ζήτησε να συναντηθώ με τον επιχειρηματία Παυλίδη, της γνωστής οικογένειας σοκολατοποιίας, λόγω του ότι ήμουν γιατρός και ενέπνεα σεβασμό. Πράγματι στο ραντεβού κανονίσαμε να αγοράσουμε από ένα φορτηγό σοκολάτες.

Είχα στην τράπεζα 20.000 δολάρια, από την οικογένειά μου, η οποία στεκόταν αρκετά καλά οικονομικά. Η αγορά του φορτηγού κόστισε 14.000 δολάρια, ενώ σε ένα μήνα πούλησα τις σοκολάτες και είχα κέρδος 7.000 ευρώ. Τότε σκέφτηκα ότι αν μείνω και ασχοληθώ με την ιατρική, θα πληρώνομαι με 700- 800 ευρώ τον μήνα, ενώ με το εμπόριο σε ένα μήνα μπορώ να βγάλω δέκα μισθούς. Οπως καταλαβαίνετε, η επιλογή ήταν μονόδρομος».

- Advertisement -

Ετσι σε ηλικία 28 ετών πήρε δάνειο 1 εκατομμύριο ευρώ για να ενισχύσει την εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας του, η οποία είχε έδρα στην οδό Σταδίου. Εκείνο το διάστημα πραγματοποιεί ταξίδι στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου του είχαν προτείνει να επενδύσει στην κρητική ποτοποιία «Αλκον», η οποία απασχολούσε μόλις δύο άτομα (ο ένας ήταν ο ιδιοκτήτης) και παρήγαγε το μπράντι Alexandrion και τη βότκα Kreskova.
Αφότου επισκέφθηκε το εργοστάσιο, το καλοκαίρι του 1994, η απάντησή του στην πρόταση ήταν εμφατικά αρνητική. «Είχα πάρει την απόφασή μου να μην επενδύσω, αλλά κάτι ξαφνικά μέσα μου άλλαξε γνώμη. Καθώς πηγαίναμε σε ένα ταβερνάκι με τον ιδιοκτήτη της ποτοποιίας για να φάμε, έβλεπα ότι ο κόσμος τον χαιρετούσε και μιλούσαν μαζί του. Οι εικόνες μού θύμισαν το χωριό μου, τη Μαρμαρίτα. Σκεφτείτε ότι σε μια απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων χαιρέτησα και με χαιρέτησαν 50 άτομα, συγγενείς και φίλοι του ιδιοκτήτη.

IMG_5195-1

Αυτή υπήρξε η στιγμή που αποφάσισα να κάνω δουλειές με τους δύο Ελληνες», συνηθίζει να αφηγείται ο Σύρος επιχειρηματίας. Σε αυτό το υπόβαθρο, το 1994 αγόρασε προς 17.000 ευρώ την πλειοψηφία των μετοχών της κρητικής ποτοποιίας και ξεκίνησε να εξάγει τα ποτά στη Ρουμανία.
Το 2000 πρότεινε και έπεισε τους συνεταίρους του να μεταφέρουν την παραγωγή στη Ρουμανία, γεγονός που σηματοδοτεί την ίδρυση του ομίλου Alexandrion, που διατήρησε τον τίτλο του μπράντι της κρητικής ποτοποιίας.

Ο Σαλαμέχ ξεκίνησε να κατασκευάζει τα αποστακτήρια στο Μπρασόβ, ενώ αγόρασε δύο ακόμη εργοστάσια, από τα οποία το ένα λειτουργούσε από το 1789 και προμήθευε ποτά τη βασιλική οικογένεια της Ρουμανίας, αλλά αργότερα και το καθεστώς Τσαουσέσκου. Το 2009 οι Ελληνες μέτοχοι αποσύρθηκαν από την εταιρεία, το 2017 η Alexandrion δημιούργησε γραφεία στην Κύπρο και στη Βραζιλία, ενώ το 2018 ξεκίνησε η επέκτασή της στις ΗΠΑ.

POTOPOIIO2
Με την οινολόγο του Λορέν

«Το 2017 συναντηθήκαμε με τον Αμερικανό πρέσβη στη Ρουμανία, ο οποίος μας παρουσίασε ένα πρόγραμμα επενδύσεων. Ταξιδέψαμε στις ΗΠΑ όπου συναντηθήκαμε με εκπροσώπους όλων των Πολιτειών, οι οποίοι μας έδιναν κίνητρα για να επενδύσουμε. Η απόφασή μας ήταν να πάμε στη Νέα Υόρκη. Η κατασκευή του πρώτου εργοστασίου παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης στην Καβάλα εντάσσεται στο ευρύτερο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 600 εκατ. ευρώ, της Alexandrion Group για την κατασκευή 8 αποστακτηρίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ο Ναουάφ Σαλαμέχ επιδιώκει με την επένδυση στην Ελλάδα να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση από τη βιομηχανία φαρμάκων και καλλυντικών, να έχει η Ελλάδα το δικό της αποστακτήριο, ώστε να μην έχει ανάγκη τις εισαγωγές από Βουλγαρία, Τουρκία και αλλού, ενώ σκοπός είναι να δημιουργήσει την ελληνική βότκα και τζιν. Σύμμαχό του στη μέχρι τώρα επιχειρηματική διαδρομή ο κ. Σαλαμέχ έχει την αγαπημένη του σύζυγο Ριμ, με την οποία γνωρίστηκαν σε ένα γαμήλιο γλέντι στη Συρία, και παντρεύτηκαν μέσα σε 6 μήνες από τη γνωριμία τους κι έχουν αποκτήσει τρεις γιους.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *