Κορονοϊός: Ποια φάρμακα γεννούν ελπίδες – Πότε αναμένονται στην Ελλάδα

Πολλές ελπίδες, ώστε σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς να γίνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για την τιθάσευση της πανδημίας του κορονοϊού, δίνουν τα φάρμακα της Merck και της Pfizer, τα οποία βρίσκονται ένα βήμα πριν την έγκρισή τους από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα που αναμένεται να ακολουθήσουν από άλλες εταιρείες.

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read
Τι δηλώνει στο ethnos.gr ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Βαγγέλης Μανωλόπουλος

Πολλές ελπίδες, ώστε σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς να γίνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για την τιθάσευση της πανδημίας του κορονοϊού, δίνουν τα φάρμακα της Merck και της Pfizer, τα οποία βρίσκονται ένα βήμα πριν την έγκρισή τους από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα που αναμένεται να ακολουθήσουν από άλλες εταιρείες.

-Advertisement-

Πότε έρχεται το φάρμακο

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας ΦαρμακολογίαςΒαγγέλης Μανωλόπουλος, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα μέσα στον επόμενο μήνα να λάβει την έγκριση από τον οργανισμό φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) το φάρμακο της Merck και να αρχίσει άμεσα να χορηγείται στη χώρα. Αν κινηθεί γρήγορα η Ευρώπη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ακόμα και μέχρι το τέλος του χρόνου το συγκεκριμένο φάρμακο να έχει φτάσει και στην Ελλάδα. Λίγο – πολύ αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ακολουθήσει η έγκριση και του φαρμάκου της Pfizer για τον κορονοϊό.

Αν τελικά τα φαρμακευτικά σκευάσματα λάβουν τις απαραίτητες εγκρίσεις μέχρι το τέλος του 2021, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μεσοπρόθεσμα, μέσα στην ερχόμενη άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2022 και πάντοτε σε συνδυασμό με τα εμβόλια, να τιθασευτεί σε μεγάλο βαθμό η πανδημία του κορονοϊού.

«Πρέπει να βάλουμε τα πράγματα σε μία σωστή σειρά. Τα φάρμακα που περιμένουμε, έρχονται να συμπληρώσουν τα εμβόλια στην προσέγγισή μας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Φάρμακα και σήμερα έχουμε και χρησιμοποιούνται σε ασθενείς στα νοσοκομεία. Μάλιστα, μειώνουν τους θανάτους σε ποσοστό 20%-30%. Ωστόσο, πρέπει να χορηγηθεί το καθένα σε συγκεκριμένη φάση και σε προχωρημένο στάδιο της νόσου. Τα φάρμακα που ψάχνουμε, είναι αυτά που θέλουμε να χορηγούνται νωρίς, σε διάστημα μέχρι 3-4 ημερών από τη στιγμή που κάποιος ασθένησε από τη νόσο», λέει στο ethnos.gr ο κ. Μανωλόπουλος.

Μείωση κατά 50% του κινδύνου νοσηλείας

Όπως αναφέρει ο καθηγητής του ΔΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, η μολνοπυραβίρη (συστατικό του φαρμάκου της Merck) θα δώσει τη δυνατότητα να μειωθεί κατά 50% ή και περισσότερο ο κίνδυνος του ασθενούς να καταλήξει στο νοσοκομείο. Αυτό κυρίως διότι θα χορηγείται μέσα σε τέσσερις ημέρες από τη στιγμή του εντοπισμού της νόσησης, οπότε θα προλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξή της.
«Τέτοια φάρμακα είναι και τα μονοκλωνικά, τα οποία είναι διαθέσιμα εδώ και κάποιους μήνες, αφού έχει συμφωνήσει για την προμήθειά τους η Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε ήδη 5.000-6.000 δόσεις. Ωστόσο, αυτά χορηγούνται ενδοφλέβια, για τη χορήγησή τους απαιτείται μία ώρα και αυτή γίνεται μέσα στα νοσοκομεία, όπως ακριβώς η αιμοδοσία. Όλα αυτά περιορίζουν σημαντικά τη χρήση, διότι, αν κάποιος στην αρχή της νόσου έχει ελαφρά συμπτώματα, δεν πηγαίνει στο νοσοκομείο. Επίσης, τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι ακριβά. Κοστίζουν μεταξύ 1.500-2.000 ευρώ. Φάρμακα από το στόμα θέλουμε, όπως αυτό της Merck με τη μολνοπυραβίρη, το οποίο δοκιμάστηκε σε ασθενείς και αποδείχτηκε ότι μειώνει τη μόλυνση κατά 50% ή και περισσότερο, ώστε να μην καταλήξουν οι ασθενείς στο νοσοκομείο», σημειώνει ο κ. Μανωλόπουλος.

Κατά τον ίδιο, τόσο το συγκεκριμένο φάρμακο όσο και αυτό της Pfizer είναι ελπιδοφόρα και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο το ένα ή και τα δύο να πάρουν τις απαραίτητες εγκρίσεις και να αρχίσουν χορηγούνται στις ΗΠΑ. 

«Αν κινηθεί γρήγορα η Ευρώπη, υπάρχει πιθανότητα τα συγκεκριμένα φάρμακα να φτάσουν ακόμα και μέχρι το τέλος του χρόνου στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν και άλλα φάρμακα σε προχωρημένη φάση της κλινικής τους μελέτης. Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό ότι με όλα αυτά τα φάρμακα που χορηγούνται σε πρώιμο στάδιο της νόσησης μπορεί κατά 50% να αποφευχθεί και το long covid σύνδρομο και βέβαια τα βαριά συμπτώματα από τη νόσο», τονίζει ο καθηγητής του ΔΠΘ.

Μεσοπρόθεσμα μπορεί να τιθασευτεί ο κορονοϊός

Σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, ο συνδυασμός εμβολίων και φαρμάκων που χορηγούνται σε πρώιμο στάδιο, μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, ώστε μεσοπρόθεσμα, μέσα στην άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2022 να τιθασευτεί σε σημαντικό βαθμό ο κορονοϊός.

«Τα φάρμακα δεν είναι μαγικά, δεν μπορούν να εξαφανίσουν τον κορονοϊό. Ωστόσο, μαζί με τα εμβόλια θα μειώσουν αισθητά τον αριθμό των ανθρώπων που θα νοσηλευτούν στα νοσοκομεία. Ο Covid-19 εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και να ανησυχεί, επειδή υπάρχουν δύο εκατομμύρια ανεμβολίαστοι στη χώρα μας, άτομα που μπορούν να εμβολιαστούν, αλλά δεν το κάνουν», αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας.

ethnos.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *