Γιατί πρέπει να απολυμαίνουμε τα βαράκια στο γυμναστήριο

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
3 Min Read

Τα μηχανήματα και τα ελεύθερα βάρη που υπάρχουν στα γυμναστήρια είναι γεμάτα παθογόνα βακτήρια τα οποία υπάρχουν σε επίπεδα υψηλότερα απ’ ό,τι στις τουαλέτες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

-Advertisement-

Όπως έδειξε, κάθε φορά που αγγίζουμε τα κουμπιά σε έναν κυλιόμενο διάδρομο ή πιάνουμε τον αλτήρα για να κάνουμε μερικά σετ, ερχόμαστε σε επαφή με μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν από εξανθήματα και πνευμονία έως σηψαιμία και να είναι ακόμα και ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές από τη βρετανική ιστοσελίδα FitRated, οι οποίοι επισκέφθηκαν τρία τυχαία γυμναστήρια από αλυσίδες γυμναστηρίων της Βρετανίας και πήραν δείγματα από 27 διαφορετικά όργανα.

Τα δείγματα εστάλησαν στο εργαστήριο περιβαλλοντικών ελέγχων EmLab P&K για ανάλυση και τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά ενδιαφέροντα:

- Advertisement -

* Κάθε όργανο που εξέτασαν έφερε κατά μέσον όρο περισσότερα από 1 εκατομμύριο μικρόβια ανά τετραγωνική ίντσα (σ.σ. ισούται με σχεδόν 6,5 τετραγωνικά εκατοστά).

* Το μέσο στατικό ποδήλατο είχε 39 φορές περισσότερα μικρόβια απ’ όσα ανευρίσκονται στον δίσκο φαγητού μιας σχολικής καφετέριας.

* Ο μέσος κυλιόμενος διάδρομος είχε 74 φορές περισσότερα βακτήρια απ’ ό,τι η βρύση σε μία δημόσια τουαλέτα.

* Το μέσο σετ ελεύθερα βάρη είχε 362 φορές περισσότερα μικρόβια απ’ ό,τι το κάθισμα μιας τουαλέτας.

* Συνολικά, περισσότερο από το 70% των βακτηρίων που ανιχνεύθηκαν είναι δυνητικά επιβλαβή για τον άνθρωπο.

«Ο εξοπλισμός του γυμναστηρίου χρησιμοποιείται από δεκάδες ανθρώπους οι οποίοι λερώνονται και ιδρώνουν», δήλωσε στον βρετανικό Τύπο η κυρία Τσέλσι Φρήμπερν, από την δημιουργική ομάδα του FitRated.

-Advertisement-
=Advertisement=

«Εάν οι άνθρωποι αυτοί δεν φροντίζουν να καθαρίζουν σχολαστικά τον εξοπλισμό πριν και μετά από κάθε χρήση, αναμενόμενο είναι να αφήνουν πίσω τους βακτήρια που πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και ενώνονται με εκείνα του επόμενου ασκουμένου.

»Είναι ακριβώς ό,τι θα συμβεί με κάποιον ο οποίος κάνει αλλεπάλληλες, παρατεταμένες χειραψίες με ανθρώπους που έχουν ιδρωμένες παλάμες».

Μεταξύ των βακτηρίων που εντοπίστηκαν συμπεριλαμβάνονται είδη θετικά και αρνητικά κατά Γκραμ (Gram).

Ο χαρακτηρισμός αυτός προσδίδεται στα βακτήρια αναλόγως με την αντίδρασή τους όταν εκτεθούν σε ορισμένες ουσίες, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα να αποκτούν χαρακτηριστικό χρώμα.

Την τεχνική επινόησε ο Δανός βακτηριολόγος Χανς Κρίστιαν Γιόαχιμ Γκραμ και χρησιμοποιείται για τον διαχωρισμό τους σε επιμέρους ομάδες, με βάση τις οποίες καθορίζεται έως ένα βαθμό και η ενδεδειγμένη θεραπεία.

Τι πρέπει, επομένως, να γίνει; Οι ειδικοί του FitRated συνιστούν να καθαρίζετε με απολυμαντικό μαντηλάκι τα όργανα γυμναστικής πριν ασκηθείτε και αμέσως μόλις τελειώσετε, καθώς και να πλένετε τα χέρια σας με άφθονο σαπούνι και νερό πριν και μετά από κάθε προπόνηση.

Στη διάρκειά της, εξάλλου, καλό είναι να φοράτε μία κορδέλα στα μαλλιά για να απορροφά τον ιδρώτα, διότι το τελευταίο που θέλετε είναι να αγγίζετε με τα χέρια σας το πρόσωπό σας.

Να αποφεύγετε επίσης να περπατάτε ξυπόλητοι στο γυμναστήριο και να φροντίζετε να αλλάζετε ρούχα αμέσως μετά την προπόνηση.

Πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *