Επιμέλεια : Λίλιαν Χαχοπούλου, Φωτό : Πάνος Κατσώνης
Την απόγνωση των κατοίκων του Ζηλευτού που δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τα σπίτια τους… Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον κάμπο που βούλιαξε στη λάσπη, βουλιάζοντας και τη σοδειά των αγροτών… Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα σπασμένα γεφύρια, τους κατεστραμμένους δρόμους… Τους αναμμένους φάρους των περιπολικών και τα ουρλιαχτά στις σειρήνες της Πυροσβεστικής που δεν προλάβαιναν τα συμβάντα…
Σήμερα ένα χρόνο μετά
Ένας χρόνος μετά το καταστροφικό πέρασμα του Ιανού και μια τιτάνια προσπάθεια βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη για την επούλωση των πληγών που άφησε πίσω του το ακραίο καιρικό φαινόμενο. Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μεριμνεί υλοποιώντας έργα όχι μόνο για την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και για πρόληψη και αποφυγή νέων, σε ενδεχόμενη νέα ακραία κακοκαιρία.
Αλλωστε η κλιματική αλλαγή, είναι η νέα απειλή, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για όλο τον πλανήτη. Πρόσφατο παράδειγμα τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε ένα προηγμένο Ευρωπαικό κράτος όπως η Γερμανία.
Στη διάρκεια της χρονιάς που συμπληρώνεται σήμερα, ήδη έγιναν παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας στη λεκάνη του Σπερχειού, σε ποτάμια, παραπόταμους και χειμάρρους.
Σπερχειός, Βίστριζα, Ίναχος…
Το κύριο βάρος δόθηκε στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, σε καθαρισμούς ρεμάτων και αποκατάσταση υδραυλάκων ήδη προστατεύουν τις περιοχές αλλά και την αγροτική παραγωγή και η προσπάθεια συνεχίζεται.
Ενα χρόνο μετά, ο όγκος των εργασιών που ολοκληρώθηκαν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ρεκόρ για τα δεδομένα της Φθιώτιδας.
Ειδικότερα, στις περιοχές που επλήγησαν, στους δήμους Λαμιέων, Δομοκού, Μακρακώμης, αποκαταστάθηκαν άμεσα οι ζημιές των ΤΟΕΒ σε ότι αφορά την άρδευση και οι αγρότες δεν έχασαν τη σοδειά τους. Ταυτόχρονα έγινε άρση προσχώσεων και αποκατάσταση αναχωμάτων στα επικίνδυνα σημεία του Σπερχειού, του Γοργοποτάμου , της Βιστριζας, της εντρικής αποστραγγιστικής τάφρου Ξυνιαδας, και γενικότερα σε όλα τα υδατορέματα που παρουσιάζαν πρόβλημα και δόθηκαν άμεσα προσβάσεις στο κατεστραμμένο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο. Τις επόμενες ημέρες ξεκινάει η αποκατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του Λιανοκλαδιου στις τάφρους Σ2, Σ3 και Σ4 ενώ στο επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν έργα εγκεκριμένου προϋπολογισμού 37500000 εκ. ευρώ με τα οποία θα αποκατασταθεί το σύνολο των βλαβών τόσο στο οδικό όσο και στο υδρολογικό δίκτυο.
Φθιώτιδα: σαν σήμερα το πέρασμα του Ιανού / Ο εφιάλτης και η ελπίδα (φωτό)
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment