Ανεβαίνει ο πήχης για την ανάπτυξη στην Ελλάδα: Άλμα 8,5% προβλέπει η Capital Economics – 7,9% η UBS

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read

«Ταύρος» η UBS για την ελληνική οικονομία, αυξάνει την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ σε 7,9%, από 5,6% προηγουμένως, για το 2021 – Τι «βλέπει» η Capital Economics για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

-Advertisement-

Σε σημαντική βελτίωση των εκτιμήσεών της για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η Capital Economics, θέτοντας στο 8,5% τον στόχο για την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας μας για τη φετινή χρονιά.

Σε αναβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προχωρά και η UBS, λόγω και των ισχυρών επιδόσεων που κατέγραψε η εγχώρια οικονομία στο β΄τρίμηνο του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο ο οίκος προέβλεπε «εκτόξευση» του ΑΕΠ κατά 8%, αν και εκτιμούσε ότι η ελληνική οικονομία είναι απίθανο να ανακτήσει τα επίπεδα προ της πανδημίας φέτος, επειδή θεωρούσε ότι η τουριστική περίοδος θα ήταν πολύ αδύναμη.

- Advertisement -

Τι εκτιμά η Capital Economics

Η αναλυτές της Capital Economics συνεκτιμούν τη θετική έκπληξη του +16,2% που εμφάνισε το ελληνικό ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο, γεγονός που οδήγησε και στην αναβάθμιση των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία για το 2021 εκ μέρους της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οικονομίες που έχουν καθυστερήσει την έξοδο από τα lockdown και τώρα σημειώνουν συνεχή πρόοδο στους εμβολιασμούς, θα επωφεληθούν βραχυπρόθεσμα από τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με την εταιρεία οικονομικής έρευνας, η ισχυρή ανάκαμψη της Ευρωζώνης φαίνεται ότι θα συνεχιστεί τα επόμενα τρίμηνα, την ώρα που οι περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, παρουσιάζουν τάσεις επιβράδυνσης.

Οι αναλυτές αναφέρονται και στο μείζον ζήτημα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, εκτιμώντας ότι θα ενισχυθεί ακόμα πιο πάνω από το 3% τους επόμενους μήνες, αλλά θα υποχωρήσει απότομα το 2022, πέφτοντας αρκετά κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%, εν μέρει γιατί η αύξηση των μισθών θα είναι είναι υποτονική.

-Advertisement-
=Advertisement=

Ως προς το ΑΕΠ της Ζώνης του Ευρώ εκτιμά ότι έπειτα από το +2% που εμφάνισε κατά το δεύτερο τρίμηνο, το τρίτο τρίμηνο θα παρουσιάσει παρόμοια πορεία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) έθεσε προσφάτως νέο στόχο για τον πληθωρισμό στο 2%, εγκαταλείποντας την προηγούμενη διατύπωση του «κοντά αλλά κάτω του 2%».

Η πρόβλεψη της UBS

Από την πλευρά του ο ελβετικός οίκος UBS είναι «ταύρος» για την οικονομική ανάπτυξη της ψώρας και προβλέπει ότι η χώρα θα επιδείξει υγιή άνοδο 7,9% φέτος αλλά και 5% το 2022, ξεπερνώντας την πανδημική ύφεση. Οι ισχυρές επιδόσεις του δεύτερου τριμήνου και οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας απογειώνουν το ΑΕΠ και δείχνουν ότι η ανάκαμψη προχωρά πολύ πιο δυναμικά από ό,τι αναμενόταν. Με τις τέσσερις τράπεζες σε πορεία προς μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) έως το 2022 και με επαρκή πλέον ικανότητα δανεισμού, η UBS αναμένει ότι οι τράπεζες θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι ο συνολικός δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων του τομέα μειώνεται κατά περισσότερο από 11 ποσοστιαίες μονάδες μόνο το δεύτερο τρίμηνο φέτος και κατά σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019.

Η Ελλάδα στοχεύει επίσημα σε δημοσιονομικό έλλειμμα -9,9% του ΑΕΠ φέτος, αλλά η UBS προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί σημαντικά στο -2,9% του ΑΕΠ το 2022 -όπως επίσης και το χρέος το οποίο αναμένει να μειωθεί από 205,6% του ΑΕΠ το 2020 σε 186% του ΑΕΠ το 2022. Η χώρα μας θα επωφεληθεί επίσης από το Ταμείο Ανάκαμψης αφού οι επιχορηγήσεις ύψους 18 δισ. ευρώ και δάνεια ύψους 12 δισ. ευρώ (10% του ΑΕΠ και 7% του ΑΕΠ αντίστοιχα) ξεκινούν το δεύτερο εξάμηνο. Η Τράπεζας της Ελλάδος υπολογίζει ότι τα κεφάλαια σε συνδυασμό με επιλεγμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν τα επίπεδα του ΑΕΠ κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες σωρευτικά την περίοδο 2021-2026 και να δημιουργήσει 180 χιλ. θέσεις εργασίας.

Πιο αναλυτικά, η UBS υπολογίζει ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,4% τριμηνιαίως το δεύτερο τρίμηνο μετά από ένα αναθεωρημένο προς τα πάνω κατά +4,5% το πρώτο τρίμηνο, +3,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και +3,9% το τρίμηνο του 2020. Τα στοιχεία δείχνου ότι η ανάκαμψη του ΑΕΠ είναι η ισχυρότερη των τελευταίων 20 ετών και ο ρυθμός αύξησης σε ετήσια βάση έφθασε το 16,2% ετησίως, επισημαίνει η UBS.

Η εγχώρια οικονομία έχει ανακάμψει πλήρως από την πανδημία το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Τα διαθέσιμα στοιχεία κινητικότητας δείχνουν συνεχή ανάκαμψη και το τρίτο τρίμηνο αφού τα στοιχεία της Google δείχνουν ότι υπήρξε έντονη άνοδος της δραστηριότητας τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και το Σεπτέμβριο. Παράλληλα, ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε στο 113 τον Αύγουστο του 2021. Αποτελεί, σύμφωνα με τη UBS, από τα υψηλότερα επίπεδα από το 2000 και η ανάκαμψη του κλίματος αντανακλά την αισιοδοξία στη βιομηχανία και τις κατασκευές.

Η αισιοδοξία στη βιομηχανία αντανακλάται επίσης από το δείκτη PMI στη μεταποίηση που αυξήθηκε σε ιστορικό υψηλό τον Αύγουστο, ενώ κατά την άποψή μας, συνεχίζει η UBS, η αισιόδοξη διάθεση στις κατασκευές θα πρέπει επίσης να συνδεθεί με την έναρξη των έργων του ταμείου (4 δισ. ευρώ που ελήφθησαν στις αρχές του Αυγούστου). Τα ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι αφίξεις τουριστών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχουν βελτιώθηκαν σημαντικά σε σχέση με τα επίπεδα του 2020 και οι ταξιδιωτικές κρατήσεις για το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο δείχνουν επίσης ισχυρή ζήτηση που θα μπορούσε να ξεπεράσει τις προσδοκίες της κυβέρνησης.

newmoney.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *