Έτοιμος ο νέος εκλογικός νόμος και στο βάθος κάλπες

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
3 Min Read

Το Μαξίμου αισιόδοξο ότι θα βρεθούν 200 βουλευτές για να τον ψηφίσουν

Τις διεργασίες για το νέο εκλογικό νόμο «τρέχει» η κυβέρνηση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Newsbomb.gr, τον οποίο προτίθενται να δημοσιοποιήσει μετά την αξιολόγηση και πάντως πριν από το καλοκαίρι.

-Advertisement-

Μάλιστα, όπως μας τόνισε κυβερνητικό στέλεχος, υπάρχει η αισιοδοξία ότι –υπό προϋποθέσεις- το νέο εκλογικό σύστημα θα εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν πραγματοποιηθούν.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο και σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος, θα πρέπει ο νέος εκλογικός νόμος να ψηφιστεί από τα δύο τρίτα τουλάχιστον των βουλευτών, δηλαδή από 200 βουλευτές.

Η –έστω συγκρατημένη- αυτή κυβερνητική αισιοδοξία πηγάζει από την εκτίμηση ότι το νέο εκλογικό σύστημα μπορεί να ψηφιστεί εκτός από την κυβερνητική πλειοψηφία και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, από το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων και ανεξάρτητους βουλευτές ή ακόμα βουλευτές που ενδέχεται να διαφοροποιηθούν από την επίσημη γραμμή του κόμματός τους, ενώ δεν αποκλείουν ακόμα και η Ν.Δ. να ψηφίσει μπροστά στον κίνδυνο να απομονωθεί πολιτικά και να δεχτεί την κριτική ότι δεν θέλει ένα σύστημα αναλογικότερο.

Μάλιστα και προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ πιθανό να εντάξει τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο Συνταγματικής αναθεώρησης, κάτι δηλαδή που έχει ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο του νέου εκλογικού νόμου, οι πληροφορίες μας αναφέρουν, ότι θα περιλαμβάνει τα ήδη γνωστά, δηλαδή τη μείωση του μπόνους στο πρώτο κόμμα ή η συνάρτησή του με τη διαφορά με το δεύτερο και το ποσοστό του, τη δυνατότητα να παίρνει το μπόνους και συνασπισμός κομμάτων και το «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

-Advertisement-
=Advertisement=

Εδώ είναι αντικείμενο διαλόγου, αν αυτό θα αφορά περιφέρειες με πάνω από 6,8 ή περισσότερους βουλευτές.

Σε κάθε περίπτωση θα «σπάσει» η Β΄ Αθήνας σε τέσσερις μικρότερες περιφέρειες, ενώ ανάλογα θα σπάσουν η Α΄ Αθήνας, η Περιφέρεια Αττικής, η Α΄ Θεσσαλονίκης και ορισμένες άλλες περιφέρειες.

Αντίθετα δεν φαίνεται να έχει πολλές πιθανότητες το σενάριο μείωσης του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 250, αν και δεν έχει πάψει να είναι στο τραπέζι των σχετικών συζητήσεων.

Ενώ σε ό,τι αφορά στο πλαφόν εισόδου στη Βουλή, μάλλον θα παραμείνει στο 3%, αν και γίνεται κουβέντα για μείωσή του σε 2,5%.

Όλα δείχνουν επομένως, ότι εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, μπαίνουμε σε μια περίοδο έντονων πολιτικών ζυμώσεων, που θα κρύβουν και έντονο παρασκήνιο…

 

πηγη

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *