“Τρέχει” ο Νόμος για την ρύθμιση οφειλών και παροχή 2ης ευκαιρίας – Τι πρέπει να γνωρίζετε! (ΒΙΝΤΕΟ)

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις μπορούν να διευθετήσουν όλες τις οφειλές τους προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Νόμος “Ρύθμιση οφειλών και παροχή 2ης ευκαιρίας” (ν.4738/2020) καθώς ο Αύγουστος μπορεί να ήταν ένας μήνας δικαιοστασίου για πολλές διαδικασίες , αλλά η ταχεία και αποτελεσματική τακτοποίηση των χρεών των οφειλετών απασχολεί αναμφίλεκτα μεγάλη μερίδα της κοινωνίας.

-Advertisement-

Ο πρώτος τρόπος για τη ρύθμιση οφειλών γίνεται μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, υποβάλλοντας αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Έτσι, διασφαλίζεται:

-Η αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί, κατασχέσεις κ.λπ.)
-Η αποπληρωμή των οφειλών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης σε έως και 240 δόσεις, δηλαδή σε χρονικό διάστημα έως 20 ετών. Ο αριθμός των δόσεων μπορεί να φθάσει έως τις 420 για οφειλές προς τις τράπεζες. Διευκρινίζεται ότι ο αριθμός των 420 δόσεων για τις τράπεζες είναι περισσότερο ενδεικτικός, καθώς αυτός περιλαμβάνεται στην αυτόματη φόρμουλα. Όμως, ο νέος πτωχευτικός μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να προσφέρουν περισσότερες δόσεις, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείων. Επιπρόσθετα, στις περιπτώσεις των ευάλωτων νοικοκυριών, παρέχεται κρατική επιδότηση της δόσης του δανείου της α΄κατοικίας για 5 έτη.
-Η διαγραφή μέρους της οφειλής υπό τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που καθορίζονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

 

 

- Advertisement -

Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω της διαδικασίας διαγραφής όλων των οφειλών, υποβάλλοντας αίτηση στο δικαστήριο, με σκοπό να λάβουν τη 2η ευκαιρία, αφού θα έχει προηγηθεί, με συγκεκριμένους τρόπους που προβλέπονται στο νόμο, η απαλλαγή τους από όλα τα χρέη.

Ειδικά για την προστασία της α’ κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν ισχυρή ή πλήρη οικονομική αδυναμία, προβλέπεται η ίδρυση ενός Φορέα, ο οποίος θα αγοράζει την α’ κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών, και στη συνέχεια υποχρεούται να τους τη μισθώνει. Με τον τρόπο αυτό στηρίζονται έμπρακτα οι αδύναμοι πολίτες, καθώς τους παρέχεται επίδομα ενοικίου, όπως ήδη παρέχεται σε όσους δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία, στο ύψος που ορίστηκε το επίδομα στέγασης σύμφωνα με τον Νόμο 4472/2017.

Ο νέος νόμος για τη “2η ευκαιρία”, προστατεύει και την α’ κατοικία και την επαγγελματική στέγη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, κάτι που δεν γινόταν μέχρι σήμερα ούτε και στο νόμο Κατσέλη.
Η γνωστή Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω Νάντια Β. Γώγουλου , PhDc , Msc , -Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑΔ , δήλωσε στο lamianow.gr : «Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο του ν. 4738/2020 , εμπεριέχει κατάλληλο πλέγμα νομοθετικών ρυθμίσεων προκειμένου να στηρίξει την κοινωνία, να ενισχύσει εξορθολογισμένα την κουλτούρα πληρωμών λαμβάνοντας υπόψιν το οικονομικό και περιουσιακό προφίλ του κάθε οφειλέτη και να διασώσει ειδικά την δυσχερή αυτή περίοδο της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης που διανύουμε τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών μέσα από εξορθολογισμένη στάθμιση των οικονομικών τους δεδομένων».

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *