Με το καλημέρα οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
4 Min Read

Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας το σχέδιο της επαναπροώθησης προσφύγων-μεταναστών από το νησί της Λέσβου στην Τουρκία, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την ΕΕ.

Δύο επιβατικά πλοία με τουρκική σημαία αναχώρησαν νωρίς το πρωί από τη Λέσβο, μεταφέροντας 136 πρόσφυγες-μετανάστες, με προορισμό την τουρκική παραθαλάσσια πόλη του Δεκελί.

Οι περισσότεροι κατάγονται από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές ενώ μεταξύ αυτών που επέστρεψαν στην Τουρκία είναι και δύο Σύριοι πρόσφυγες (το ζήτησαν οι ίδιοι όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό).

Στη Χίο, 66 πρόσφυγες-μετανάστες, πήραν το δρόμο για τα τουρκικά παράλια.

Αιφνιδιασμός

Αστυνομία και Φρόντεξ, αιφνιδίασαν εθελοντές, οργανώσεις και συλλογικότητες που είχαν προγραμματίσει στις 8 π.μ. συγκέντρωση καθώς είχε διαρρεύσει ότι η απέλαση θα γίνει στις 10 το πρωί.

Μυτιλήνη ΕΦ.ΣΥΝ.

Ακόμα και πλωτή διαμαρτυρία ξεκίνησε στο λιμάνι, ενώ πανό έχει αναρτηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Κινητικότητα και στη Χίο

Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας ολοκληρώθηκε το πρωί της Δευτέρας η πρώτη μαζική επαναπροώθηση προσφύγων από την Χίο προς τη Τουρκία.

Λίγο μετά τις οχτώ το πρωί από το λιμάνι της Χίου και με προορισμό το Δικελί  αναχώρησε το καταμαράν «Ertuk» με επιβάτες 66 πρόσφυγες κυρίως άνδρες Αφγανούς και λιγότερους Πακιστανούς ενώ ο αριθμός συμπληρώθηκε από κάποιους λίγους Μαροκινούς.

Πάντως ανάμεσα τους παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις υπήρχαν και δύο οικογένειες με παιδιά που ωστόσο αρνήθηκαν να ξεκινήσουν την διαδικασία παροχής ασύλου.

ΧίοςΕΦ.ΣΥΝ.

Μαζί τους επιβιβάστηκε και ανάλογος αριθμός αστυνομικών οι οποίοι και θα παραδώσουν τους πρόσφυγες στις αρχές της γειτονικής χώρας.

Η επιχείρηση μεταφοράς τους από τα Ταμπάκικα εκεί όπου το προηγούμενο βράδυ  σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ περιοίκων και μιας διμοιρίας ΜΑΤ ξεκίνησε στις πέντε τα ξημερώματα της Πέμπτης με τους αστυνομικούς αυτή τη φορά να αποκλείουν όλο το βόρειο λιμενοβραχίονα από το ύψος του λιμεναρχείου υπό το φόβο αντιδράσεων.

Στο σημείο αυτό συγκεντρώθηκαν και αρκετοί αλληλέγγυοι αλλά και πρόσφυγες που παραμένουν στο χώρο του λιμανιού χωρίς πάντως να σημειωθούν έκτροπα.

Το πλοίο αναμένονταν να φθάσει στο προορισμό του περί τις 11.30 το πρωί της Δευτέρας.

Η επιστροφή

Η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, προβλέπει την επιστροφή μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι έχουν εισέλθει παράτυπα στην Ελλάδα και δεν έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου.

Σε αντάλλαγμα η ΕΕ θα δεχτεί Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία, ενώ θα διαθέσει περισσότερα οικονομικά κονδύλια στην Άγκυρα, καθεστώς μετακίνησης ελεύθερου ταξιδιωτικής βίζας στους Τούρκους, νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία, αλλά και άνοιγμα των διαπραγματεύσεων για ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας στην ΕΕ.

Στον Πειραιά…

Στο μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» μεταφέροντας 25 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη.

Χθες βράδυ κατέπλευσε επίσης το «Νήσος Μύκονος» με 73 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Σάμο.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας βρίσκονται περίπου 4.800 άτομα.

Χθες το απόγευμα, παρά το γεγονός ότι τρία πούλμαν έφθασαν στο λιμάνι για να μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας δεν επιβιβάσθηκε κανείς σε αυτά υπό το φόβο ότι τα κέντρα φιλοξενίας είναι μακριά από την πόλη και θα εγκλωβιστούν σε αυτά.

 

πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *