Το πλύσιμο των ρούχων, έστω και αν δεν γίνεται πλέον στο χέρι, είναι κάτι που δεν αρέσει σε κανέναν, αλλά είναι απαραίτητο, όπως και το σιδέρωμα που ακολουθεί μετά. Φανταστείτε λοιπόν τα ρούχα σας να μην χρειάζονται σαπούνι και νερό για να πλυθούν.
Ερευνητές από το Royal Melbourne Institute of Technology, στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης δημιούργησαν ένα ύφασμα το οποίο καθαρίζει μόνο του όταν βρεθεί στον ήλιο. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί το φως για να υποβαθμίσει τις οργανικές ενώσεις που συνθέτουν τη βρομιά.
Το ύφασμα περιέχει νανοδομές από χαλκό και ασήμι, που έχουν αναπτυχθεί μέσα στα βαμβακερά υφάσματα με τα οποία πειραματίστηκαν οι επιστήμονες. Όταν το φως του ηλίου χτυπήσει αυτές τις μεταλλικές δομές, απελευθερώνονται ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας, τα οποία έχουν την ικανότητα να διασπούν τα οργανικά μόρια.
Πειράματα έδειξαν ότι οι λεκέδες που είχαν τοποθετηθεί εξαφανίστηκαν σε περίπου 6 λεπτά. Φανταστείτε λοιπόν να έχετε λερωθεί και να μην μπορείτε να αλλάξετε ρούχα, ένα 6λεπτο κάτω από τον ήλιο θα έκανε το ρούχο σαν καινούριο.
Ωστόσο, οι ερευνητές αναφέρουν ότι προς το παρόν το συγκεκριμένο ύφασμα δεν μπορεί να αφαιρέσει λεκέδες όπως κόκκινη σάλτσα ή κόκκινο κρασί. Ακόμη πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα μέσα στο εργαστήριο, αλλά δεν είναι απίθανο να δούμε κάποτε υφάσματα που δεν χρειάζονται πλύσιμο.