Πιθανό είναι το ενδεχόμενο να ξεκινήσει νωρίτερα η σχολική χρονιά τοΣεπτέμβριο, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή
«Υπάρχει ένα ενδεχόμενο να ξεκινήσει νωρίτερα η σχολική χρονιά τον Σεπτέμβριο» επισήμανε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΘΕΜΑ 104,6 με αφορμή την επαναλειτουργία των σχολείων μετά την άρση των μέτρων για το lockdown. Σημείωσε επίσης ότι εξελίχθηκε καλά η πρώτη εβδομάδα με ανοιχτά τα σχολεία καθώς υπήρξε υποδειγματική εφαρμογή των μέτρων τόσο από την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και από τους μαθητές.
«Σχεδόν καθολικά, η διαδικασία ήταν πολύ ομαλή» είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε πως «οι αρνητές βαίνουν εξαφανιζόμενοι» και ότι ήταν λύση επιβεβλημένη η επαναφορά στη δια ζώσης εκπαίδευση.
Η πολιτεία θα καλύψει τα δικαστικά έξοδα εάν μηνυθεί εκπαιδευτικός
Για το αν υπήρχαν αντιδράσεις από γονείς, η Ζέττα Μακρή είπε ότι υπήρχε μια μήνυση στην Κρήτη, ενώ διευκρίνισε ότι εάν εκπαιδευτικός, εφαρμόζοντας τον νόμο, μηνυθεί τα δικαστικά έξοδα καλύπτονται από την πολιτεία. Για το ένα self test που θα ισχύσει από εβδομάδα, εξήγησε ότι επειδή υπήρχε το διάστημα των 15 ημερών στο οποίο δεν γίνονταν τεστ αυτοδιάγνωσης, κρίθηκε σκόπιμο την πρώτη εβδομάδα να είναι δύο τα τεστ για να είναι διασφαλισμένη η δημόσια υγεία.
Από Δευτέρα 17/5 μία φορά εβδομαδιαίως το self-test
Υπενθυμίζεται ότι – όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας – από τη Δευτέρα 17/5 θα απαιτείται η διενέργεια self-test μία φορά εβδομαδιαίως για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της χώρας.
Το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί, θα δηλώνεται το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/ σύμφωνα με τις οδηγίες, και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα φέρουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, που θα επιδεικνύουν στο σχολείο.
Τι προβλέπεται ανάλογα με το αποτέλεσμα του self test
Υπενθυμίζεται πως αν το τεστ είναι αρνητικό, εκδίδεται η σχολική κάρτα για τους μαθητές και η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό.
Εάν το self test είναι θετικό, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να κάνουν επαναληπτικό τεστ και εάν και αυτό βγει θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Εάν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.
Για τους μαθητές που θα έχουν θετικό τεστ, προβλέπεται ό,τι και για τους μαθητές που νοσούν: Δίνεται η δυνατότητα σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική.
Τι ισχύει για μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
Εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν, ότι οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ή που μένουν στο ίδιο σπίτι με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα, εφόσον το επιθυμούν.
Υπενθυμίζεται πως τα self test διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία μαζί με ενημερωτικό υλικό, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον Προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).
Οι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν το τεστ με την επίβλεψη ενηλίκου, ενώ στους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο.
Πηγή: Reader.gr