“Σκοτεινό” πρωινό στην Ευρώπη – Σε κόκκινο συναγερμό η Γηραιά Ήπειρος για τυχόν νέα χτυπήματα

Δήμητρα Γιωτίδου
3 Min Read

Ένα μαύρο σύννεφο τρόμου έχει σκεπάσει την Ευρώπη μετά τα χτυπήματα στις Βρυξέλλες που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 34 άνθρωποι.

Οι βελγικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό προκειμένου να εντοπίσουν τους τρομοκράτες που κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις. Παράλληλα η αντιτρομοκρατική αστυνομία διεξήγαγε έως τις πρώτες πρωινές ώρες έρευνες σε δύο συνοικίες της βελγικής πρωτεύουσας, την Jette στα δυτικά του κέντρου των Βρυξελλών και την Schaerbeek στα ανατολικά, όπου σε σπίτι βρέθηκαν τουλάχιστον μια αυτοσχέδια βόμβα με καρφιά, παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποίησαν οι βομβιστές, μια σημαία του ISIS και υλικά για την κατασκευή βομβών.

Το ISIS προειδοποιεί για «μαύρες μέρες» στην Ευρώπη

Το Ισλαμικό Κράτος πανηγυρίζοντας ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις πανηγυρίζοντας. Η προκήρυξη που δημοσιεύτηκε στο -φιλικό προς το ISIS- πρακτορείο Amaq News αναφέρει: «Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσαν μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις με ζώνες με εκρηκτικά και (εκρηκτικούς) μηχανισμούς, με στόχο ένα αεροδρόμιο και έναν κεντρικό σταθμό του μετρό στο κέντρο των Βρυξελλών, της πρωτεύουσας του Βελγίου. Υποσχόμαστε στα έθνη των σταυροφόρων που έχουν συνασπιστεί κατά του Ισλαμικού Κράτους, ότι έρχονται “μαύρες μέρες”. Σας περιμένουν δεινά και πίκρες, με το θέλημα του Θεού».

[adsesne]

Τρόμος αλλά και ετοιμότητα στην Γηραιά Ήπειρο

Την ίδια ώρα οι χώρες της Ευρώπης προσπαθούν να αντεπεξέλθουν και να ετοιμαστούν προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν νέο χτύπημα στο έδαφός τους. Ηδη η Ολλανδία έκλεισε τα σύνορα της με το Βέλγιο και αυξήθηκαν οι έλεγχοι και τα μέτρα ασφαλείας στα χερσαία σύνορα και στα αεροδρόμια. Μάλιστα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε συνέστησε στους πολίτες της χώρας του να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Βέλγιο.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχωρά σε εντατικοποίηση των ασφαλείας σε βασικά σημεία σε όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους. Εκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης και στο Ρουασί του Παρισιού. Περίπου 600 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για την Τρίτη από και προς το διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών ακυρώθηκαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Επιλέγουν «ευάλωτους στόχους»

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian οι επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό δείχνουν την δυσκολία των διωκτικών αρχών να αποτρέψουν επιθέσεις σε ευάλωτους στόχους, δηλαδή σημεία πολυσύχναστα, όπου η ελεύθερη πρόσβαση δεν μπορεί ούτε να περιοριστεί, ούτε να ελεγχθεί επαρκώς.

Οι τρομοκράτες επιλέγουν αυτούς τους ευάλωτους στόχους για να επιτύχουν όσο το δυνατό περισσότερα θύματα και για να τραβήξουν το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης και συνεπώς της κοινωνίας, επισημαίνει η εφημερίδα.

Τα βασικά προβλήματα που συνδυάστηκαν για να καταστεί το Βέλγιο επίκεντρο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με την εφημερίδα είναι: Η μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα που δεν έχει ενταχθεί στην Βελγική κοινωνία και μάλιστα με υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους, η μεγάλη ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών και των μέσων μαζικής μεταφοράς, η εσωτερική πολιτική αστάθεια και οι διωκτικές αρχές που δεν αγρυπνούν και είναι υποστελεχωμένες.

 

πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *