Είκοσι πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα αγαπημένα σας ποτά!

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
8 Min Read

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα αγαπημένο ποτό, καθώς πολλοί πίνουν ένα ποτηράκι αλκοόλ το βράδυ για ξεκούραση στο σπίτι ή σε ένα μπαρ γιαδιασκέδαση. Ωστόσο, είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε τα πάντα γύρω από το αγαπημένο σας ποτό;

Διαβάστε παρακάτω 20 στοιχεία που σας είναι πιθανώς άγνωστα και σχετίζονται με τα ποτά που προτιμάτε να πίνετε.

-Advertisement-

Bourbon (Μπέρμπον)

1. Το 1964, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών αναγνώρισε το μπέρμπον ως ένα «χαρακτηριστικό προϊόν των Ηνωμένων Πολιτείων». Το όνομα αυτού του ουίσκι έχει προκύψει από την επαρχία Bourbon στο Κεντάκι. Η ειρωνεία είναι ότι παρά το γεγονός πως το Κεντάκι παράγει το 95% της παγκόσμιας παραγωγής μπέρμπον, σχεδόν καθόλου δεν παράγεται πλέον στην επαρχία Bourbon.

Brandy (Μπράντι)

- Advertisement -

2. Η λέξη brandy προέρχεται από την ολλανδική λέξη brandewijn που σημαίνει καμένο κρασί. Το διάσημο αυτό ποτό δημιουργείται από αποσταγμένο κρασί.

3. Ορισμένα από τα πρώτα θερμόμετρα που χρησιμοποιούνταν το 1600 περιείχαν μπράντι αντί για υδράργυρο, ενώ το αλκοόλ αντικαταστάθηκε τελικά από τν υδράργυρο εξαιτίας της μεγαλύτερης ποικιλίας θερμοκρασιών στις οποίες έφτανε σε κατάσταση υγρού ο υδράργυρος.

Gin (Τζιν)

4. Παρόλο που το τζιν παράγεται στην Αμερική από την εποχή της αποικιοκρατίας, δεν υπήρξε δημοφιλές ποτό μέχρι την εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Η ευκολία παρασκευής του και το σχετικά χαμηλό κόστος του το έκανε διάσημο και αγαπημένο ποτό στα παράνομα μπαρ της εποχής.

5. Το όνομα gin προέρχεται από τις ονομασίες του juniter berry σε διάφορες γλώσσες. Στα Γαλλικά, είναι genievre, στα Ολλανδικά λέγεται jenever, ενώ στα Ιταλικά έχει το όνομα ginepro.

6. Το τζιν έγινε εξαιρετικά δημοφιλές στις βρετανικές αποικίες εξαιτίας της χρήσης του ως προσθετικό στα φαρμακευτικά διαλύματα που χρησιμοποιούνταν για την πρόληψη της ελονοσίας. Οι άποικοι των τροπικών περιοχών χρησιμοποιούσαν το τζιν για να καλύψουν την πικρή γεύση του κινίνου, ενός φαρμάκου κατά της ελονοσίας, διαλύοντας το σε ανθρακούχο νερό, φτιάχνοντας ουσιαστικά νερό τόνικ με λίγο τζιν. Αυτό το ποτό ονομάστηκε αργότερα τζιν τόνικ κι έμεινε στην ιστορία, καθώς σερβίρεται πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ρούμι

7. Οι στυλίστες της δεκαετίας του 1800 πίστευαν ότι το ρούμι είναι το μυστικό για καθαρά και υγιή μαλλιά και συχνά συμβούλευαν τους πελάτες τους να πλένουν και να μουλιάζουν τα μαλλιά τους σε αυτό το τροπικό ποτό (το μπράντι θεωρούνταν ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό για την ίδια δουλειά).

8. Η 31η Ιουλίου στη Βρετανία είναι η λεγόμενη Black Tot Day, στην οποία μνημονεύεται o κανονισμός του 1970 που απαγόρευε τν καθημερινή διανομή ρουμιού στους ναύτες του βρετανικού Ναυτικού. Η διανομή αυτή αναφέρεται ως «καθημερινό ποτήρι», καθώς η ποσότητα μειώθηκε από περίπου 200 ml δυο φορές τη μέρα όταν πρωτάρχισε το μέτρο το 1655, σε 70ml μια φορά τη μέρα μέχρι την εποχή που καταργήθηκε.

9. Προκειμένου να καθορίσουν αν το ρούμι που τους δινόταν ήταν πιο νερωμένο από ό,τι θα έπρεπε, οι ναύτες αναμείγνυαν συχνά μπαρούτι με το ποτό τους και προσπαθούσαν να του βάλουν φωτιά. Αν το μείγμα δεν έπαιρνε φωτιά, καταλάβαιναν ότι είχε πολύ νερό, ενώ, αν το μείγμα αναφλεγόταν, αποδεικνυόταν η επιθυμητή περιεκτικότητα του σε αλκοόλ.

Σέρι

10. Οι διάσημοι εξερευνητές Μαγγελάνος και Κολόμβος ταξίδεψαν έχοντας μαζί τους στα ιστορικά ταξίδια που έκαναν μια μεγάλη ποσότητα σέρι. Στην πραγματικότητα, ο Μαγγελάνος λέγεται ότι ξόδεψε περισσότερα για το σέρι παρά για τα όπλα που είχε μαζί του στο ταξίδι κατά το οποίο γύρισε τον κόσμο το 1519.

Τεκίλα

11. Η αυθεντική τεκίλα (που παράγεται από την γαλάζια αγαύη σε ορισμένες περιοχές του Μεξικού) δεν περιέχει το περίφημο «σκουλήκι», ενώ άλλες μορφές μεσκάλ (είδος ποτού που παράγεται από διαφορετικά φυτά αγαύης) πωλούνται περιστασιακά έχοντας ένα είδος προνύμφης που ζει στα φυτά της αγαύης να επιπλέει στον πάτο του μπουκαλιού. Παρά το γεγονός ότι αυτές οι προνύμφες θεωρούνταν κακό σημάδι, καθώς σήμαιναν πως οι σοδειές είχαν μολυνθεί, η εισαγωγή τους στο μπουκάλι του ποτού έγινε λόγω επιτυχημένου μάρκετινγκ στη δεκαετία του 1940 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

12. Κανείς δεν είναι απολύτως σίγουρος για το πότε και πώς δημιουργήθηκε η πρώτη μαργαρίτα, αλλά η πιο διάσημη ιστορία προέλευσης μας ταξιδεύει πίσω στον Οκτώβριο του 1941, όταν ο μπάρμαν Don Carlos Orozco έφτιαξε το ποτό για τν Margaret Henkel, την κόρη ενός Γερμανού πρέσβη κι εφόσον εκείνη ήταν το πρώτο άτομο που δοκίμασε και ενέκρινε το ποτό, ο μπάρμαν του έδωσε το όνομά της.

Βότκα

13. Η λέξη vodka προέρχεται από το σλαβικό όρο voda, που σημαίνει λίγο νερό.

14. Παρόλο που η βότκα είναι προϊόν απόσταξης δημητριακών, η βότκα από πατάτα είναι επίσης μια διάσημη εναλλακτική επιλογή, ειδικά για κάποιους που έχουν προβλήματα με τη γλουτένη.

15. Η πρώτη χώρα που έκανε τη βότκα το εθνικό ποτό της ήταν η Πολωνία, ενώ ήταν και η πρώτη χώρα που εξήγαγε βότκα.

16. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μεγάλου Πέτρου, έγινε συνήθεια για τους ξένους επιφανείς να πίνουν από το λεγόμενο Cup of the White Eagle, ένα δισκοπότηρο που χωρούσε 1,5 λίτρο βότκα. Αυτό παρακίνησε τους πρέσβεις πολλών εθνών να ταξιδεύουν ανά δυο, με τον έναν να πίνει τη βότκα και τον άλλο να παραβρίσκεται σε σημαντικά ζητήματα του κράτους που χρειαζόντουσαν συζήτηση.

17. Η βότκα είναι μακράν το πιο διάσημο ποτό του κόσμου, καθώς 4,44 δισεκατομμύρια λίτρα καταναλώθηκαν μόνο την περασμένη χρονιά παγκοσμίως. Μόνο στη Ρωσία, ο κάθε άνθρωπος καταναλώνει κάθε χρόνο 13,9 λίτρα βότκας.

Ουίσκι

18. Το όνομα whiskey προέρχεται από την αγγλική προφορά του όρου της γαελικής γλώσσας για το αποσταγμένο αλκοόλ, που σημαίνει «νερό της ζωής» (ή «ζωντανό νερό»).

19. Αμέσως μετά τη θητεία του ως πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο George Washington έφτιαξε ένα αποστακτήριο για ουίσκι στην έκταση Mount Vernon. Μετά την ολοκλήρωσή του, το 1797, έγινε το μεγαλύτερο αποστακτήριο των Ηνωμένων Πολιτειών παράγοντας κάθε χρόνο περισσότερα από 40.000 λίτρα ουίσκι. Μάλιστα, ο Washington παροτρύνθηκε για να φτιάξει το αποστακτήριο από τον υπεύθυνο της φάρμας του, James Anderson.

20. Κατά τη διάρκεια της περιόδου της ποτοαπαγόρευσης, ο αποκλεισμός που επέβαλε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στις πωλήσεις αλκοόλ δεν περιελάμβανε το ουίσκι, αν αυτό είχε συνταγογραφηθεί από γιατρό κ πουλιόταν στα φαρμακεία. Αυτή η εξαίρεση ήταν ένας από τους βασικούς λόγους πίσω από την τεράστια ανάπτυξη της αλυσίδας φαρμακείων Walgreen, που είχε απόθεμα ουίσκι και έφτασε να έχει περίπου 400 καταστήματα το 1930 από τα 20 που είχε στην αρχή της εποχής της ποτοαπαγόρευσης.

fotovoltos.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *