Τι μελετούν οι επιδημιολόγοι – Οι πολίτες θα ενθαρρυνθούν να κινηθούν σε εξωτερικούς ανοιχτούς χώρους – Σκέψεις για άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων, κατάργηση του πλαφόν των δύο χιλιομέτρων, περιορισμός μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα από τις 21:00
«Βήματα αποσυμπίεσης χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση». Αυτός είναι ο κωδικός των μέτρων την ενεργοποίηση των οποίων αναμένεται να εξετάσουν οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας στην αυριανή τους συνεδρίαση.
Παρά τον αριθμό ρεκόρ των 3.465 νέων κρουσμάτων και των 630 διασωληνωμένων που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, οι βελτιωμένες καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την κόπωση των πολιτών καθιστούν σχεδόν αναγκαία την λήψη μέτρων με σκοπό την ψυχολογική αποσυμπίεση των Ελληνίδων και των Ελλήνων, χωρίς υποχωρήσεις στην τήρηση των βασικών μέτρων για την προστασία από τη νόσο Covid.
Οι λοιμωξιολόγοι, επιδημιολόγοι και λοιποί επιστήμονες που μετέχουν στην ολομέλεια της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων οι οποίοι σταθμίζουν τα δεδομένα από την πορεία της πανδημίας και εισηγούνται το νέο πλαίσιο μέτρων, προσανατολίζονται να επιτρέψουν την πρόσβαση των πολιτών σε εξωτερικούς χώρους, παράλληλα με τη διενέργεια ακόμη περισσότερων τεστ Covid σε ημερήσια βάση.
Με σαφές μήνυμα ότι πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο ο συγχρωτισμός πολλών ανθρώπων σε πλατείες, οι ειδικοί μελετούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις ώστε να εκμεταλλευθούν την βελτίωση του καιρού και να ωθήσουν τους πολίτες να βγουν από τα σπίτια τους όπου -δυστυχώς- διαπιστώνεται η παργματοποίηση φιλικών συγκεντρώσεων στις οποίες εξαπλώνεται ο κορωνοϊός.
Η αλλαγή των καιρικών συνθηκών και το γεγονός ότι ο χειμώνας απομακρύνεται, επιτρέπει στους ειδικούς που χαράσσουν την στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας να ενθαρρύνουν τους πολίτες να βγουν από τα σπίτια τους και να κινηθούν σε ανοιχτούς χώρους όπου θα υπάρχει η δυνατότητα της άσκησης και του περιπάτου χωρίς όμως τους κινδύνους από την συγκέντρωση προσώπων σε περιορισμένους χώρους.
Πριν από ένα μήνα, με δεδομένες τις συνθήκες ψύχους, η παρότρυνση στους πολίτες να βγουν από τα σπίτια και να αξιοποιήσουν τους μεγάλους ανοιχτούς δημόσιους χώρους δεν θα μπορούσε να έχει εφαρμογή. Σήμερα όμως, όσο οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται και η διάρκεια της ημέρας μεγαλώνει, παράλληλα με την υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος και την μαζικότερξ διενέργεια τεστ που θα επιτρέψουν την καλύτερη ιχνηλάτηση της διασποράς στην κοινότητα, η λογική που φαίνεται να επικρατεί είναι της παρότρυνσης για κίνηση σε μεγάλους ανοιχτούς χώρους, με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας.
Ποια μέτρα εξετάζονται
Ακόμη και το άνοιγμα των ανοιχτών αρχαιολογικών χώρων είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται. Πολύ πιθανό θεωρείται να καταργηθεί ο περιορισμός της μετακίνησης σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από το σπίτι και εντός των ορίων του δήμου κατοικίας. Σχεδιάζεται δηλαδή να επιτραπεί στις οικογένειες να μπορούν να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους για να μετακινηθούν προς μεγάλα πάρκα ή τα βουνά που επιτρέπουν την παρουσία πολλών ατόμων χωρίς τον κίνδυνο της «σαρδελοποίησης».
Μελετάται ακόμη και η κατάργηση της υποχρέωσης του εγκλεισμού από τις 19:00 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα, καθώς η αύξηση της διάρκειας της ημέρας επιτρέπει την παράταση της κίνησης υπό προϋποθέσεις μέχρι τις 21:00 το βράδυ.
Μαζική διενέργεια τεστ
Πολύ σημαντικό ρόλο στη νέα στρατηγική του υπουργείου Υγείας έχει η μαζική διενέργεια τεστ Covid, μοριακών ή rapid, ώστε να υπάρχει έγκαιρη ιχνηλάτηση πιθανών εστιών υπερμετάδοσης του κορωνοϊού στην κοινότητα και να λαμβάνονται τα κατάλληλα στοχευμένα μέτρα που θα αποτρέπουν την υπερμετάδοση.