Ο σεισμός στην Ελασσόνα προκάλεσε πολλές ζημιές «πληγώνοντας» ένα παραδοσιακό οινοποιείο που μετρά πάνω από 100 χρόνια ζωής.
Από τις παράπλευρες, λοιπόν, απώλειες της σειράς σεισμών που σημειώθηκαν στη περιοχή Δαμασίου, συγκαταλέγεται και ο κλάδος της οινοποιίας γράφει το larissanet.gr.
«Σε περίπτωση σεισμού, πέραν των κτηριακών, τα οινοποιεία βάλλονται λόγω τον κάθετων δεξαμενών όπου αποθηκεύεται το κρασί. Συνήθως οι δεξαμενές, που έχουν πόδια στη βάση, ‘’περπατάνε’’ με αποτέλεσμα να σχίζονται και να χάνεται το κρασί, το ρεύμα κομμένο, έτσι δεν μπορούσα να κάνω μεταφορά το κρασί, μήπως μπορέσω να γλιτώσω κάτι», λέει ο Οινοποιός – Οινολόγος Θοδωρής Σταυράκης και συνεχίζει, «παλέτες με μπουκάλια, φελλοί, μηχανήματα ‘χόρευαν’ στο ρυθμό του Εγκέλαδου, και φυσικά ο χώρος εργασίας μου, που είναι το παραδοσιακό οινοποιείο του παππού μου και μετράει πάνω από 100 χρόνια ζωής, έχει ρήγματα σε πολλά σημεία.
Τώρα ελέγχω τις τσιμεντένιες δεξαμενές που υπάρχουν εάν έσκισαν, με δυσάρεστα νέα και από εκεί. Ήδη 3 δεξαμενές χάνουν νερό, με αποτέλεσμα να είναι ουσιαστικά άχρηστες για τον επόμενο τρύγο.
Στο εκθετήριο του Οινοποιείο, τη παλιά πέτρινη κατοικία της οικογένειας, που κατασκευάστηκε το 1912, η οροφή έχει ανοίξει σε πολλά σημεία, μπουκάλια έπεσαν και έσπασαν και φυσικά δεν έμεινε ποτήρι.
Συμπληρώνοντας ένα χρόνο από την αρχή της πανδημίας με όλες τις συνέπειες της στην εστίαση και τις εξαγωγές, ο εγκέλαδος ήρθε να μας δώσει ακόμη ένα γερό χτύπημα. Ας ευχηθούμε να είναι το τελευταίο και να αρχίσει και πάλι η ανάπτυξη, με τη βοήθεια της πολιτείας».
newsit.gr