Οι έχοντες ετήσια εισοδήματα άνω των 20-25 χιλιάδων ευρώ θα σηκώσουν το κύριο βάρος των πρόσθετων φορολογικών βαρών που θα φέρει η νέα φορολογική κλίμακα.
Για να εξασφαλίσει τη διατήρηση του αφορολογήτου κοντά στα σημερινά επίπεδα -σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC.gr η τελική κλίμακα προβλέπει έμμεσο αφορολόγητο 9330 ευρώ δηλαδή περίπου 230 ευρώ χαμηλότερο σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα- η κυβέρνηση «θυσίασε» τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα.
Από τους πρώτους υπολογισμούς προκύπτει ότι για ετήσιες αποδοχές της τάξεως των 25.000 ευρώ, η καινούργια κλίμακα θα βγάζει γύρω στα 310 έως 410 ευρώ επιπλέον φόρο.
Για τους έχοντες δε εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ οι επιβαρύνσεις θα ξεκινούν από τα 400 ευρώ και θα ξεπερνούν ακόμη και τα 1000 ή και τα 1400 ευρώ για έχοντες αποδοχές από 38000 έως 42.000 ευρώ.
Η κλίμακα που «μπορεί άνετα να υπερασπιστεί η κυβέρνηση της αριστεράς» σύμφωνα με τα όσα έλεγε αργά χθες η νύχτα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κρύβει μόνο μια μικρή επιβάρυνση για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Αυτή προέρχεται από τη θέσπιση ελάχιστου συντελεστή 22,5% αντί για 22% που είναι σήμερα. Αυτή η αλλαγή –και με την έκπτωση φόρου να διατηρείται αμετάβλητη στα 2100 ευρώ- προκαλεί και την έμμεση μείωση του αφορολογήτου στα 9330 ευρώ. Ουσιαστικά, το πιθανότερο σενάριο για τη διαμόρφωση της νέας φορολογικής κλίμακας είναι το εξής:
- Φόρος 22,5% για το τμήμα του εισοδήματος έως τις 22.000 ευρώ
- Φόρος 32% για το τμήμα του εισοδήματος από τις 22.000 έως τις 32.000 ευρώ
- Φόρος 42% για το τμήμα του εισοδήματος από τις 32000 έως τις 60.000 ευρώ και
- Φόρος 50% για το τμήμα του εισοδήματος από τις 60.000 ευρώ και πάνω (σ.σ μέχρι αργά χθες δεν είχε διευκρινιστεί αν οι δανειστές αποδέχονται τόσο υψηλό φορολογικό συντελεστή).
Πρακτικά, επιβεβαίωση αυτού του σεναρίου σημαίνει ότι οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι που θέλει να προστατέψει η κυβέρνηση, θα επιβαρυνθούν με ποσά της τάξεως των 50 ευρώ τον χρόνο.
Σειρά έχει το δημοσιονομικό κενό
Με την επίτευξη συμφωνίας για τη νέα φορολογική κλίμακα, δεν σημαίνει ότι έκλεισε και η διαπραγμάτευση. Σήμερα, ανοίγει ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, αυτό των δημοσιονομικών μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2017 και του 2018.
Ουσιαστικά, προετοιμάζεται ένας μακρύς κατάλογος μέτρων που θα ψηφιστούν τώρα και θα έχουν εφαρμογή του χρόνου. Σε αυτό τον κατάλογο υπήρχε και η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές.
Ωστόσο, το γεγονός ότι το μέτρο δεν γίνεται αποδεκτό από την πλευρά των δανειστών, φέρνει στο προσκήνιο άλλες επιβαρύνσεις τόσο για φυσικά πρόσωπα (σ.σ έχει πέσει στο τραπέζι η αλλαγή ακόμη και στους φόρους του αυτοκινήτου) όσο και στις επιχειρήσεις.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα, η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί ακόμη και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Προγραμματισμένα ραντεβού υπάρχουν ήδη για αύριο με το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια να κυριαρχούν στην ατζέντα.
Στο ασφαλιστικό, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουμε αποδεχτεί τη μείωση της εθνικής σύνταξης στα 288 ευρώ με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης ενώ παίζεται αν θα παραμείνει η σύνταξη στα 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης.
Οι συντελεστές αναπλήρωσης θα μειωθούν ειδικά για τους χαμηλοσυνταξιούχους κατ’ απαίτηση των δανειστών κάτι που σημαίνει ότι το νέο σύστημα, πρακτικά θα παράγει συντάξεις φτώχειας των 400-500 ευρώ για όσους θα συνταξιοδοτούνται με 15-20 χρόνια ασφάλισης και αποδοχές της τάξεως των 800-1000 ευρώ.
Στα κόκκινα δάνεια, υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλη απόσταση όπως έλεγε χθες και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι δανειστές επιμένουν σε πλήρη απελευθέρωση της διαδικασίας πώλησης και αποδέχονται μόνο την εξαίρεση ορισμένων δανείων που έχουν ως ενέχυρο την κύρια κατοικία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη πώληση και των «πράσινων» δανείων μαζί με τα κόκκινα.
Πηγή: thetoc.gr