Κορωνοϊός : Ένα βήμα πριν το νέο σκληρό lockdown η χώρα – Πόσο θα διαρκέσει, τι θα αλλάξει (Βίντεο)

Lamianow.gr
By Lamianow.gr 1 Comment
11 Min Read

Μια ανάσα πριν την «επιστροφή» στον Μάρτιο του 2020 βρίσκεται η Ελλάδα εξαιτίας της έξαρσης του τρίτου κύματος της πανδημίας κοροναϊού.

Τα νέα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά, ιδιαίτερα στην Αττική, που αποτελεί την πιο «κόκκινη» περιοχή της χώρας δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για πιθανή χαλάρωση των μέτρων, αντιθέτως φέρνουν όλο και πιο κοντά την απόφαση για σκληρό locodown, όπως συνέβη πέρυσι περίπου τέτοιες ημέρες.

Εκτός από το λεκανοπέδιο της Αττικής σχεδόν όλη η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Κρήτη, περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, βρίσκονται ή κινούνται με ταχύ ρυθμό προς το «κόκκινο». Παράλληλα, οι ειδικοί θεωρούν πια δεδομένη την ευρύτατη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας.

Για την πολύ σοβαρή, αλλά για την ώρα αναστρέψιμη, επιδημιολογική κατάσταση της χώρας συζήτησαν το απόγευμα της Τρίτης οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σε έκτακτη σύσκεψή τους, ενώ σήμερα το μεσημέρι αναμένεται η κρίσιμη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, κατά την οποία αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας που απειλεί για άλλη μια φορά σοβαρά τη χώρα. https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια μέλη της Επιτροπής θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμοστεί lockdown τύπου Μαρτίου 2020, ενώ άλλοι ειδικοί προτείνουν να παραμείνει η ισχύουσα δέσμη περιορισμών, ενισχυμένη με νέες, ευέλικτες και κυρίως αποτελεσματικές λύσεις, κάτι που φαίνεται πως έχει λείψει το τελευταίο διάστημα.

- Advertisement -

Η εντολή είναι ξεκάθαρη για αυστηροποίηση των ελέγχων, ιδιαίτερα το επόμενο χρονικό διάστημα. Κρίσιμες ημερομηνίες θεωρούνται η Τσικνοπέμπτη στις 4 Μαρτίου αλλά και η Καθαρά Δευτέρα στις 15 Μαρτίου, όπου αναμένεται να υπάρξει μεγάλη κινητικότητα, κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στις αρχές.

Άγνωστο παραμένει επίσης και το τι θα γίνει στις 25 Μαρτίου για την οποία είχαν προγραμματιστεί εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ετοιμάζονται για την παρέλαση, η οποία ωστόσο μπορεί να γίνει χωρίς κόσμο και καλεσμένους.

Ένα από τα μέτρα που συζητούνται είναι να επιτρέπεται η κυκλοφορία μέχρι τις 9  μ.μ. όλες τις ημέρες – καθώς εκτιμούν πως ο περιορισμός του Σαββατοκύριακου προκαλεί συνωστισμό μέχρι τις 6 το απόγευμα σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους και κρυφές κοινωνικές συναθροίσεις στη συνέχεια- καθώς και ο περιορισμός ή και απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων εκτός εάν συντρέχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι.

Οι περιορισμοί στον κωδικό 6

Τα δύο επικρατέστερα σενάρια που είναι στο τραπέζι είναι τα εξής:

Πρώτο σενάριο: Να αλλάξει ο κωδικός 6 για την άθληση και να ισχύει μόνο για μετακίνηση με τα πόδια, καθώς μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη αιτιολογία αποτελούσε ένα μεγάλο «παράθυρο» για να πας παντού μέσα στον ίδιο νομό. Με τον τρόπο αυτό θα απαγορευθούν  οι διαδημοτικές μετακινήσεις και δε θα μπορεί κάποιος να μετακινηθεί π.χ. από την Κυψέλη στο Φάληρο.

«Πακέτο» με τις αλλαγές στον κωδικό 6 μπορεί να εφαρμοστεί η αυστηροποίηση του κωδικού 4, για βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη. Δεν πρόκειται να καταργηθεί εντελώς ο κωδικός, αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνεται τηλεφωνική διασταύρωση με το άτομο το οποίο επικαλείται ο πολίτης.

Δεύτερο σενάριο: Σε ένα  αρκετά πιο σκληρό σενάριο, στο τραπέζι των συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται η πρόταση για καθολικό και αυστηρό lockdown 10 – 15 ημερών, παρόμοιο με αυτό του Μαρτίου του 2020, με στόχο να «παγώσει» κάθε δραστηριότητα μέχρι την Καθαρά Δευτέρα και να ελεγχθεί η εξάπλωση του κοροναϊού.

Ασφυξία στα νοσοκομεία

Τα δεδομένα από τα νοσοκομεία της Αττικής προκαλούν απελπισία, αφού ο μεγάλος αριθμός των εισαγωγών σε ΜΕΘ ασθενών Covid-19 έχει δημιουργήσει κορεσμό στο ΕΣΥ.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής «Ευαγγελισμού», σημείωσε ότι δεν υπάρχουν κενές κλίνες ΜΕΘ Covid-19 στο νοσοκομείο.

«Γίνονται προσπάθειες προκειμένου να απορροφηθούν κάποιοι διασωληνωμένοι».

Ο κ. Μπουλμπασάκος τόνισε ότι «γίνεται μια υπεράνθρωπη προσπάθεια» από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο, αν και κουρασμένο, συνεχίζει να παλεύει με όσες δυνάμεις του έχουν μείνει.

«Θα σας πω κάτι που μου είπε ένας ειδικευόμενος μετά από τη μεγάλη εφημερία. Μετά από την κούραση όλης της ημέρας γυρίζει και μου λέει ‘θα αντέξουμε κύριε διευθυντά;’ και μετά μόνος του είπε ‘όχι, θα αντέξουμε’. Υπάρχει μια αισιοδοξία, θα τα καταφέρουμε. Θέλουμε βοήθεια όμως όπου μπορεί η πολιτεία».

Όπως είναι φυσικό, όλοι αυτοί οι ασθενείς που νοσηλεύονται πιέζουν ασφυκτικά το σύστημα υγείας το οποίο χρειάζεται ενίσχυση.

Ζήτημα δημιουργείται και με τους υπόλοιπους ασθενείς οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας, αφού νοσοκομεία τα οποία δεν είναι αποκλειστικά για Covid-19 περιστατικά, σηκώνουν όλο το βάρος προσπαθώντας παράλληλα να εξυπηρετήσουν και τους λοιπούς ασθενείς.

«Δεν μπορεί ο Ευαγγελισμός να μετατρέπει κλίνες συνέχεια σε Covid-19». https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

«Κοινό χαρακτηριστικό η ενδοοικογενειακή διασπορά»

Μεγάλο θέμα έχει προκύψει και από τη διασπορά του ιού σε ολόκληρες οικογένειες, με τον κ. Μπουλμπασάκο να επισημαίνει ότι «είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό».

Παρόλα αυτά, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού», τόνισε ότι: «σιγά σιγά θα κατορθώσουμε, αφού κάνουμε τις αντίστοιχες προσπάθειες, να περάσουμε κι αυτόν τον τελευταίο κάβο».

Πώς φτάσαμε ως εδώ

Οι κύριες οδικές αρτηρίες στα μεγάλα αστικά κέντρα γνώρισαν από την αρχή του φετινού lockdown μεγάλες δόξες κυκλοφοριακού φόρτου σε βαθμό που να χρειάζεται τροχονόμος για να ρυθμίζει την κυκλοφορία. Η κατάχρηση στην αποστολή sms με διαφορετικά νούμερα κάθε μέρα για διαφορετικές δήθεν ανάγκες, σαν να παίζει κάποιος τζόκερ, προκάλεσαν και προκαλούν την εξόρμηση πλήθους ανθρώπων κάθε σαββατοκύριακο προς οποιονδήποτε προορισμό, αρκεί να είναι έξω και μακριά από το σπίτι.

Η μόνη μέρα που η χώρα ερήμωσε φέτος ήταν λόγω της Μήδειας και όχι του κοροναϊού. Ομως ο ιός ήταν φέτος διαφορετικός από εκείνον του Μαρτίου καθώς αποδείχτηκε ιδιαίτερα ευφυής στην μεταμφίεσή του για να επιτυγχάνει τη βέλτιστη μολυσματικότητα. Εκμεταλλευόμενος την κούραση και τη δυσφορία, ο ιός έστησε εύκολα προγεφυρώματα και μέσω μεταλλάξεων εξαπλώθηκε στη χώρα, διείσδυσε σε σπίτια, προσέβαλε περισσότερο τα παιδιά κι αυτά τους γονείς τους, έστειλε περισσότερα παιδιά στις ΜΕΘ και τα νοσοκομεία απ’ ότι η προγονική του μορφή του περασμένου Μαρτίου.

Πλέον όμως βρισκόμαστε σε ένα επικίνδυνο κατώφλι και η ώρα των σκληρών αποφάσεων ήρθε. Η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων την Τετάρτη θα εισηγηθεί προς την κυβέρνηση τη λήψη δραστικών μέτρων όπως ένα σκληρότερο lockdown σε όλη τη χώρα για τις επόμενες 15 μέρες. Πολλοί από τους ειδικούς της Επιτροπής, έχουν χτυπήσει επανειλημμένως το χέρι στο τραπέζι, καιρό τώρα, βλέποντας αυτό που έρχεται και το πόσο γρήγορα έρχεται.

Καλπάζει το τρίτο κύμα

Από νωρίς την Τρίτη ο καθένας τους είχε στη διάθεσή του πριν από τον καθένα τα ακόλουθα δεδομένα. Τα κρούσματα ανήλθαν στα 2.353. Τελευταία φορά που η χώρα κατέγραψε τόσο μεγάλο αριθμό ημερήσιων μολύνσεων ήταν στις 21 Νοεμβρίου. Οι διασωληνωμένοι σκαρφάλωσαν στους 422. Πέθαναν 23 άνθρωποι. Περισσότερα από 2 στα 3 κρούσματα εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο Αττικής, όπου καταγράφηκαν 1.159 νέες μολύνσεις. Σταδιακή αύξηση παρουσιάζει η πανδημία και στη Θεσσαλονίκη, με 304 νέα κρούσματα, ενώ 112 έχει η Αχαΐα και 90 η Λάρισα.

Το απόγευμα της Τρίτης, στα νοσοκομεία της Αττικής υπήρχαν διαθέσιμες μόλις 19 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας COVID. Κατάσταση στο αδιαχώρητο. Γιατροί και νοσηλευτές ζουν με την αγωνία πως θα βγουν οι εφημερίες ενώ το Υπουργείο Υγείας θέτει σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο τρία νοσοκομεία θα μετατραπούν αποκλειστικά σε νοσοκομεία COVID ενώ το ίδιο θα συμβεί και σε ολόκληρες κλινικές.

Πάνω από τα όρια συναγερμού

Ο δείκτης μεταδοτικότητας από το 4 που είναι το επίπεδο συναγερμού έχει αγγίξει το 6,6%. Σισμανόγλειο, Αγία Όλγα, ΝΙΜΤΣ, Ελπίς, Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο και Ασκληπιείο, δεν είχαν ούτε μία κενή κλίνη στις 3 το μεσημέρι. Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» χθες υπήρχε μία κενή κλίνη ΜΕΘ. Σήμερα το πρωί καλύφθηκε και αυτή. Μόλις ένα κενό κρεβάτι για τα covid περιστατικά που χρήζουν εντατικής νοσηλείας και στο Γεννηματάς.

Στην Αττική, για κάθε εξιτήριο που δίνεται από τα νοσοκομεία αναφοράς, γίνονται τέσσερις εισαγωγές νέων ασθενών, με αποτέλεσμα οι νοσηλευόμενοι να έχουν ξεπεράσει πλέον τους 1.500. Από αυτούς, πάνω από 1.100 είναι σε απλές κλινικές κορωναϊού ενώ οι διασωληνωμένοι έχουν υπερβεί τους 250.

Υπερ του σκληρού lockdown

Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης στηρίζει την υιοθέτηση ενός σκληρού, σοβαρού lockdown σαν του περασμένου Μαρτίου, που θα διαρκέσει περισσότερες από δύο εβδομάδες για την ανάσχεση της εξάπλωσης της COVID-19.

«Ή θα το κάνουμε σοβαρά, ένα ολικό lockdown και θα το εφαρμόσουμε σοβαρά, ή πραγματικά θα πρέπει να ανοίξουμε και εκεί πια να λειτουργήσουμε με όσο δυνατόν καλύτερους τρόμους ασφάλειας μπορούμε» επισήμανε. https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

«Θεωρώ» εξήγησε ωστόσο «ότι θα πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς  σε αυτό που η χώρα έβαλε ως στόχο από την αρχή και αρά και να πάμε σε ένα αυστηρότερο αλλά σοβαρότερο lockdown».

«Στην πράξη δεν εφαρμόζουμε σωστά τα μέτρα» επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Σαρηγιάννης, ενώ αναγνώρισε την κούραση των πολιτών που οδηγεί σε αγανάκτηση.

«Αν μιλάμε για άνοιγμα στις 16 λιανεμπορίου, σχολείων, για μια επαναφορά σε έναν βαθμό κανονικότητας, προφανώς τα πράγματα είναι δύσκολα. Προφανώς κάποια στιγμή θα υπάρξει η θετική επίπτωση των εμβολίων, αλλά αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι δύσκολη. Ήταν προβλέψιμα δύσκολη αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα».

«Για εμένα θα πρέπει να πάμε σε αυστηρό lockdown αύριο για περισσότερο από δύο βδομάδες. Δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε ικανοποιητικούς αριθμούς αποσυμπίεσης σε δύο βδομάδες. Ας είμαστε ειλικρινείς. Η κατάσταση είναι δύσκολη» υπογράμμισε.

In.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
1 Comment
  • Τελικά στην Ελλάδα όλοι είναι υποχείριοι λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων, Δεν έχουν μάθει να ακούνε τους ειδικούς, και κάνουν του κεφαλιού τους. Ένα καθολικό lockdown για 2-3 εβδομάδες σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι απαραίτητος, όχι όμως με ημίμετρα. Αλλά και οι ειδικοί έχουν βλέψεις για θέσεις ευθύνης και κάθονται σούζα στους κυβερνήτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *