Lamianow.grLamianow.gr
Notification Show More
Font ResizerAa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • BLOG
  • ΤΟΠΙΚEΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΟΡ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    ΕΛΛΑΔΑShow More
    jjjg 1 | Lamianow.gr
    Πλημμύρισε αίθουσα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Φοιτητές προσπαθούν να σταματήσουν τα νερά, δείτε βίντεο
    fotis | Lamianow.gr
    Οδύνη και λευκά τριαντάφυλλα στην κηδεία του 24χρονου Σωτήρη που σκοτώθηκε στο τροχαίο στη Λούτσα, συντετριμμένη η μητέρα του
    trakter 4 | Lamianow.gr
    Στα μπλόκα στον Ε65 οι αγρότες της Καρδίτσας, τρακτέρ έφτασαν στη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης στον δρόμο προς το «Μακεδονία»
    kairos 3 | Lamianow.gr
    Νέο έκτακτο δελτίο καιρού: Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου θα πλήττει τη χώρα η κακοκαιρία Byron, οι κόκκινες περιοχές
    troxospito | Lamianow.gr
    Πλημμύρες και στη Φοινικούντα: Υπερχείλισε ποτάμι, παρασύρθηκε τροχόσπιτο
  • ΣΠΟΡ
    ΣΠΟΡShow More
    4928839 scaled 1 | Lamianow.gr
    Αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας το Ολυμπιακός – Φενέρμπαχτσε – Η ανακοίνωση της ερυθρόλευκης ΚΑΕ
    real | Lamianow.gr
    Ρεάλ Μαδρίτης: Καταθέτει στη FIFA φάκελο διαμαρτυρίας για τη διαιτησία της… προηγούμενης εικοσαετίας
    6751441 | Lamianow.gr
    «Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παρακολουθεί στενά τον Μουζακίτη, ετοιμάζει πρόταση 28 εκατ. ευρώ η Ρεάλ» γράφει η Daily Mail
    6758309 231021 | Lamianow.gr
    «Πάρτι» Γιόβιτς στην πράσινη… παιδική άμυνα 2-3 η ΑΕΚ στη Λεωφόρο
    6758077 221213 | Lamianow.gr
    Τεράστιο «διπλό» με ανατροπή και 10 παίκτες ο ΠΑΟΚ στη Λιβαδειά
  • TOP STORIES
  • LAMIA POLIS 87.7 FM
  • ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Font ResizerAa
Lamianow.grLamianow.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • BLOG
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΟΡ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ (+)
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • LAMIA POLIS 87.7
  • Όροι Χρήσης
Search
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
  • LAMIA POLIS 87.7 FM
  • FEATURED
  • TOP STORIES
  • ADVERTORIAL SECTION
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ (+) Ιστορίες
  • ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ
  • EDITORIAL
  • CHECK IT
  • ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΒΙΒΛΙΟ-ΤΕΧΝΕΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
  • ΜΠΑΣΚΕΤ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΣΠΟΡ
  • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Lamianow.gr
  • ΥΓΕΙΑ
  • Επικοινωνία
Have an existing account? Sign In
Follow US
© 2025 Lamianow.gr / All Rights Reserved.

Home - ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Λαμία : 20 χρόνια… «Φίλοι του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» – ΒΙΝΤΕΟ

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΘΙΩΤΙΔΑ

Λαμία : 20 χρόνια… «Φίλοι του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» – ΒΙΝΤΕΟ

Lamianow.gr
ByLamianow.gr
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Follow:
Φεβ 10, 2021 @ 23:22
Δεν υπάρχουν Σχόλια
Share
6 Min Read
SHARE
Από την ίδρυσή του το 2000, αρχικά ως «Μουσείο Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης 1940-1950 (Μ.Ι.Α.Ρ)», το Σωματείο έθεσε ως έναν από τους κύριους στόχους του την ίδρυση και λειτουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στη Λαμία προκειμένου να αποτίσει ένα ελάχιστο φόρο τιμής στους αγωνιστές της περιόδου 1940-1944.
Μέσω των μελών του, προβεβλημένων στελεχών της Εθνικής Αντίστασης, όπως ο Θεόδωρος Καλλίνος – Αμάρμπεης (Διοικητής Ομάδων Μεραρχιών Στερεάς), ο Γιώργος Αθανασίου (Διοικητής λόχου στη 13η Μεραρχία ΕΛΑΣ) και η Βάσω Θανασέκου (βουλευτής ΕΔΑ) και σε συνεργασία με την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (Ε.Δ.Ι.Α) και τον πρόεδρό της Βαρδή Βαρδινογιάννη, οι «Φίλοι του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» αναζήτησαν χώρο στέγασης του Μουσείου και πραγματοποίησαν επαφές με τον τότε Νομάρχη Φθιώτιδας, Τριαντάφυλλο Μπέλλο και τον Δήμαρχο Λαμιέων, Γιώργο Κοτρωνιά.
Αν και αρχικά είχε προκριθεί το υπόγειο του κτιρίου της Νομαρχίας ως χώρος στέγασης του Μουσείου τελικά λόγω και της ερχόμενης αλλαγής στο θεσμό της Νομαρχιακης Αυτοδιοικησης, προτιμήθηκε η συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων ο οποίος πρόσφερε ιδιόκτητο χώρο για την προσωρινή λειτουργία του Μουσείου στο κτίριο του σημερινού Δημαρχείου Λαμίας, μεχρι να βρεθεί χωρος στην Πλατεία Λαού, εκεί που του αρμόζει.
%CE%9C%CE%9F%CE%A5%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%9F %CE%95%CE%98%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%97%CE%A3 %CE%91%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%A3%CE%97%CE%A3 2 | Lamianow.grΤο Σωματείο συγκέντρωσε υλικά, τεκμήρια, φωτογραφίες, βιβλία και μαρτυρίες. Σε συνεργασία με το Δήμο Λαμιέων, την Ε.Δ.Ι.Α και το Πολεμικό Μουσείο τα μέλη του δημιούργησαν με την εθελοντική τους προσφορά το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο συγκεκριμένο χώρο, υλοποιώντας την υπ.αριθμ. 494/2009 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2009.
Από το 2012 το Μουσείο λειτουργεί προσωρινά σε ισόγειο χώρο του Δημαρχείου Λαμίας. Αναλυτική παρουσίαση του Μουσείου και του ρόλου του Σωματείου στο συνημμένο άρθρο-ρεπορταζ στην ΕΡΤ. (https://www.ert.gr/…/to-ert-gr-paroysiazei-to-moyseio…/)
Για 20 συνεχόμενα χρόνια το Σωματείο μας προχωρά σε εθελοντική βάση σε συγκεκριμένες δράσεις για την εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και την προώθηση των καταστατικών του σκοπών. Όπως αναγράφεται στο Στρατηγικό Σχέδιο του Δήμου Λαμιέων 2020-2023 οι «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» έχουν αναλάβει «τη συνεχή επιμέλεια του Μουσείου, την ανάπτυξη του ιστορικού αρχείου και των εκθεμάτων και τις ενέργειες προβολής και ανάδειξής του».
ΔΕΊΤΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ LAMIANOW.GR ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ 

 

Πιο συγκεκριμένα το Σωματείο:

-Advertisement-
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
 Αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με αρχειακά αποθετήρια, το Πολεμικό Μουσείο και το Δήμο Λαμιέων για την παραχώρηση τεκμηρίων
 Αξιοποιεί τα υλικά και τεκμήρια που παραχωρήθηκαν στο Σωματείο για την συγκρότηση της μουσειακής έκθεσης
 Συγκεντρώνει προφορικές μαρτυρίες και υλικά τεκμήρια αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης
 Πραγματοποιεί δαπάνες από πόρους του Σωματείου για την εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου
 Υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
 Πραγματοποιεί πληθώρα εκδηλώσεων, ξεναγήσεων, δημοσιεύσεων που αφορούν τη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης και την προβολή του Μ.Ε.Α
 Συνεργάζεται εποικοδομητικά με τοπικούς αλλά και πανελλήνιας εμβέλειας πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς
 Λειτουργεί επί της ουσίας το χώρο του Μ.Ε.Α με επιστημονικό προσωπικό (μέλη του Δ.Σ έχουν την ιδιότητα του Ιστορικού) ξεναγώντας μεμονωμένους πολίτες ή οργανωμένες επισκέψεις συλλόγων και σχολικών μονάδων
 Συμβάλλει ουσιαστικά στην προβολή της Ιστορίας μας και του τόπου μας καθώς τα τελευταία χρόνια το Μ.Ε.Α. και οι δραστηριότητές του Σωματείου αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών πέρα από τα όρια της Φθιώτιδας
 Αναδεικνύει στο πλαίσιο του αναπτυξιακού μοντέλου της περιοχής μας το ιστορικό τρίγωνο «Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος»
Τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του ελληνικού λαού τα έτη 1940-45 αλλά και μεταγενέστερα γεγονότα της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας αποτελούν μια παρακαταθήκη που πρέπει να μεταφερθεί οφείλουμε να μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές. Πρέπει να καταγραφούν οργανωμένα, επιστημονικά και τεκμηριωμένα γεγονότα της Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας, να πραγματοποιηθούν σχετικές εκδηλώσεις και δράσεις Δημόσιας Ιστορίας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα, όπως οι σύγχρονες επιστημονικές και αναπτυξιακές ανάγκες απαιτούν.
Ως Σωματείο «Φίλοι του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» δε θα σταματήσουμε να επιδιώκουμε και να αγωνιζόμαστε για:
 τη μόνιμη στέγαση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης σε ιδιόκτητο κτίριο του Δήμου Λαμιέων στο κέντρο της πόλης, πίσω από το άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη
 την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία μιας σύγχρονης μουσειακής έκθεσης με επιστημονικές προδιαγραφές που να διαθέτει τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου Μουσείου, με εκθετήριο, χώρο προβολών και συζήτησης, οπτιακουστικά μέσα ξεναγήσεων κ.α.
 την πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού προσωπικού (εξειδικευμένου ιστορικού) για τις ξεναγήσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις του Μουσείου
Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης πρέπει – επιτέλους – να λάβει τη θέση που του αρμόζει στην πόλη μας. Για τη διάσωση της ιστορικής μνήμης του λαού μας αλλά και για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Το οφείλουμε σε αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας αλλά και στις επόμενες γενιές.
Το Δ.Σ

Σελίδα στο facebook  εδώ*Το ert.gr παρουσιάζει το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Λαμία

https://www.ert.gr/…/to-ert-gr-paroysiazei-to-moyseio…/
KRHTIKES STRATES

TAGGED:ΑΞΙΖΕΙ
Share This Article
Facebook Email Copy Link Print
ByLamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Previous Article Harvesting Yields | Lamianow.gr Στερεά Ελλάδα: Επιχορηγήσεις ύψους 9.000.000€ για 25 ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια
Next Article ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ ΔΕΥΑΛ 13 | Lamianow.gr Γοργοπόταμος : Αναβαθμίζεται και αξιοποιείται η “Τουριστική Διαδρομή” – Τι αλλάζει… (Φωτό & Βίντεο)
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σημείωση: Τα σχόλια που εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα αποτελούν προσωπικές απόψεις των χρηστών που τα δημοσίευσαν και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις ή απόψεις του Lamianow.gr.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχόλια που έχουν διατυπωθεί δημόσια σε κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται να εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα, όταν έχουν δημοσιευθεί κάτω από σχετικές αναρτήσεις του ίδιου άρθρου. Το Lamianow.gr δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών των σχολίων.

Αν κάποιο σχόλιο θεωρείτε ότι παραβιάζει δικαιώματα, είναι προσβλητικό ή έχει αποσυρθεί από την αρχική του πηγή, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο lamianow.gr@gmail.com για την άμεση αφαίρεσή του.

- Advertisement -
Ad imageAd image
Weather
14°C
Lamia
overcast clouds
14° _ 12°
91%
2 km/h
Πα
14 °C
Σα
14 °C
Κυ
15 °C
Δε
15 °C
Τρ
15 °C
Stay Connected
FacebookLike
InstagramFollow
YoutubeSubscribe
TiktokFollow
Google NewsFollow
ThreadsFollow

You Might Also Like

roditsa | Lamianow.gr
TOP STORIESΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λαμία: Διακοπή κυκλοφορίας στον Ξηριά στη Ροδίτσα – Κλειστός και ο κόμβος της Οινόης στο ρεύμα προς Λαμία

plimmires 3 | Lamianow.gr
TOP STORIESΕΥΒΟΙΑ

Η κακοκαιρία Byron σφυροκοπά την Εύβοια: «Θάφτηκαν» στη λάσπη χωριά, φούσκωσαν ποτάμια – Προβλήματα και στη Χαλκίδα

vroxes lamianow | Lamianow.gr
FeaturedΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκτακτη ειδοποίηση από την Πολιτική Προστασία για ακραία καιρικά φαινόμενα στη Φθιώτιδα

Lamianow.grLamianow.gr
Follow US
©Lamianow.gr / 2025 - All Rights Reserved.
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • BLOG
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΟΡ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ (+)
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • LAMIA POLIS 87.7
  • Όροι Χρήσης