Ένας ηλικιωμένος καρδιοπαθής από τον Γαλατά της Τροιζηνίας, βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση όταν αντιμετώπισε λιποθυμικό επεισόδιο και δεν υπήρχε κανένας γιατρός στο Κέντρο Υγείας της περιοχής για να τον δει.
Την ώρα που τα νοσοκομεία στις μεγάλες πόλεις της χώρας έχουν ριχτεί εξ’ ολοκλήρου στη μάχη κατά του κορονοϊού, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην επαρχία περνάει εξίσου δύσκολες στιγμές, με τους κατοίκους να κινδυνεύουν κάποιες φορές λόγω των ελλείψεων σε γιατρούς.
Το περιστατικό που περιγράφει η Δήμητρα Λαδά, κάτοικος Γαλατά είναι ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στην επαρχία:
«Εγώ είμαι 73 ετών και ο σύζυγός μου, Μανώλης, 80. Μένουμε στον Γαλατά. Το Σάββατο 30 Ιανουαρίου γύρω στις 12.00, o σύζυγός μου λιποθύμησε, έχασε τελείως τις αισθήσεις του. Ήμασταν δύο μας στο σπίτι- τα τρία μας παιδιά είναι μεγάλα, ζουν εδώ και χρόνια στην Αθήνα. Φοβήθηκα πολύ- ο σύζυγος ίδρωσε, κιτρίνισε, δεν είχε καθόλου επαφή. Είμαστε και μόνοι μας εδώ που μένουμε, λίγο έξω από τον Γαλατά, ψηλά στο βουνό.
Ο άντρας μου είναι διαβητικός και έχει και πρόβλημα με την καρδιά- έχει κάνει δύο μπαλονάκια και έχει και καρδιακή ανεπάρκεια. Ενώ ήταν λιπόθυμος του έβαλα το πιεσόμετρο, στην αρχή η πίεση έδειχνε 11 η μεγάλη και 7 η μικρή αλλά 5 λεπτά μετά τα νούμερα ήταν 7 και 3, 5 αντίστοιχα. Κάλεσα στο Κέντρο Υγείας και μου είπαν ‘δεν έχουμε γιατρό’ αλλά ευτυχώς, σε 10 λεπτά μας έστειλαν το ΕΚΑΒ.
H νοσηλεύτρια, η μοναδική που ήταν παρούσα στο κέντρο έβαλε στο σύζυγο ορό και του έκανε καρδιογράφημα. Εν τω μεταξύ εγώ είχα καλέσει έναν ιδιώτη παθολόγο στην περιοχή, αλλά δεν το σήκωνε. Έξω από το Κέντρο Υγείας έχουν μάλιστα τοιχοκολλημένα τα τηλέφωνα των ιδιωτών γιατρών για αυτές τις φορές που στο κέντρο δεν υπάρχει καθόλου γιατρός.
Τελικά μίλησα με τον καρδιολόγο μας, τον προσωπικό μας γιατρό, ιδιώτης και αυτός, που εκείνη την ημέρα βρισκόταν στην Αθήνα. Μίλησε με τη νοσηλεύτρια και της είπε να του στείλει το καρδιογράφημα με mail. Μόλις το είδε, παρήγγειλε να φύγουμε αμέσως για το νοσοκομείο του Άργους, το οποίο εφημέρευε. Ο σύζυγος έφυγε μόνος του με τον οδηγό του ΕΚΑΒ και εγώ με ταξί. Τοn φρόντισαν πολύ στο νοσοκομείο του Άργους, και μας έκαναν και τεστ κορονοϊού αμέσως μόλις μπήκαμε μέσα. Ο άντρας μου νοσηλεύτηκε από το Σάββατο μέχρι και την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου.
To πρόβλημα του είχε προκληθεί από μια επιπλοκή στην αγωγή των φαρμάκων του. To ότι το Κέντρο Υγείας υπολειτουργεί, μας δυσκολεύει πολύ. Σαν να μη φτάνει που μερικές ημέρες δεν έχει κανένα γιατρό, δεν έχουμε ούτε τους ιδιώτες ούτε δεδομένους. Έρχονται για κάποιες μόνο ημέρες. Είναι δυνατόν να είμαστε μόνο μια ώρα απόσταση από τον Πειραιά και να μην έχουμε πρόσβαση σε γιατρούς;
Φωνάζουμε, τα λέμε στον Δήμο και αυτός με τη σειρά του, μας απαντά: ‘στέλνουμε αιτήματα στο υπουργείο Υγείας, αλλά δεν ικανοποιούνται’ ». Χωρίς γιατρό τα Σαββατοκύριακα και τα απογεύματα Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο της ΠΟΕΔΗΝ, το Κέντρο υγείας Γαλατά εξυπηρετεί πάνω από 5000 κατοίκους του Γαλατά, των Μεθάνων, των γύρω χωριών, του Πόρου και της Ύδρας. Όπως λέει: « Η λειτουργία του είναι χαρακτηριστική της κατάστασης των κέντρων υγείας σε όλη τη χώρα.
Τα σαββατοκύριακα δεν διαθέτει γιατρό ούτε και τις νύκτες. Yπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια και ένας οδηγός ασθενοφόρου. Όταν προσέρχονται έκτακτα περιστατικά υποχρεούνται οι ίδιοι ή η νοσηλεύτρια του κέντρου υγείας να ειδοποιήσει ιδιώτη γιατρό ο οποίος πληρώνεται από τον ασθενή. Σε περίπτωση διακομιδής εκτάκτου περιστατικού σε νοσοκομείο γίνεται χωρίς συνοδεία γιατρού».
Σύμφωνα με τον κύριο Γιαννάκο, το κέντρο υγείας επιβαρύνθηκε περαιτέρω όταν μια από τις προηγούμενες ημέρες, σε έλεγχο του ΕΟΔΥ βρέθηκε θετικός ο παιδίατρος του Κέντρου Υγείας. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος του Τροιζηνίας- Μεθάνων Σπύρος Πολλάλης, o οποίος σημείωσε ότι μετά την αναφορά του κρούσματος στο κέντρο υγείας έγινε απολύμανση και ξεκίνησε και ιχνηλάτηση. Ένα αποδεκατισμένο κέντρο υγείας Για ένα αποδεκατισμένο κέντρο υγείας μας μίλησε και ο διευθυντής του, κος Παντελής Ανδριανέσης. Για ολόκληρη την περιοχή της Τροιζηνίας- Γαλατάς, Πόρος, Μέθανα, Ύδρα- αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας επιμελητής γιατρός. Τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο υπήρχαν και δυο αγροτικοί γιατροί που σταδιακά έφτασαν τους πέντε (συνδράμουν και στα περιφερειακά ιατρεία σε Πόρο, Μέθανα και Καρατζά). «Μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο, οι επιμελητές γιατροί για αυτή την περιοχή ήμασταν δύο, αλλά επειδή η συνάδελφος ανήκει σε ευπαθή ομάδα έχει ειδική άδεια εδώ και μήνες και έτσι είμαι μόνος μου» σημειώνει ο κύριος Ανδριανέσης.
newsit – Ρεπορτάζ΅Δήμητρα Τριανταφύλλου