«2.500 ημερήσια κρούσματα αρχές Μαρτίου»

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags: Add a Comment
7 Min Read

Ασφυκτιά το ΕΣΥ, καθώς αυξάνονται ραγδαία οι εισαγωγές νέων ασθενών. Τι προβλέπουν μαθηματικά μοντέλα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

-Advertisement-

Έντονη είναι η ανησυχία των υγειονομικών αρχών, καθώς η πίεση στο ΕΣΥ κλιμακώνεται, εξαιτίας των νέων εισαγωγών και των νοσηλευομένων με κορονοϊό, που αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, ιδιαίτερα στην Αττική. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε πέντε ημέρες οι ημερήσιες νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 200 στα νοσοκομεία όλης της χώρας, με την πλειοψηφία να σημειώνεται στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.

Αν και προς το παρόν υπάρχει επάρκεια απλών κλινών COVID-19 και ΜΕΘ Covid-19, οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό ξεπερνούν κατά πολύ τα εξιτήρια, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι το Σύστημα Υγείας θα πιεστεί πολύ σύντομα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισαγωγές των ασθενών με Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο έφτασαν τις 225, ενώ τα εξιτήρια δεν ξεπέρασαν τα 122.

“Βρισκόμαστε, ήδη, στο τρίτο κύμα της πανδημίας το οποίο θα ενδέχεται να κορυφωθεί με 2.500 ημερήσια κρούσματα την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και ενδεχόμενη εκθετική αύξηση”, δηλώνει στο iatropedia.gr, o Νίκος Τζανάκης, αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα της πανδημίας του “τρέχει” σε ερευνητικό επίπεδο η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου:

-Advertisement-

“Εκθετική αύξηση θα υπάρξει και σ’ αυτό το κύμα, αλλά στο μοντέλο που τρέχουμε δείχνει ότι η καμπύλη θα είναι με πολύ ηπιότερη κλίση απ’ ότι στο προηγούμενο κύμα. Αυτό μας δείχνουν μέχρι στιγμής τα στοιχεία. Με πιο αργό ρυθμό μεν, θα σκαρφαλώσουμε στα 2.000 με 2.500 κρούσματα, μέσα την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Κι αυτά τα κρούσματα είναι αδύνατον να μην αποτυπωθούν σε μεγάλη επιβάρυνση στο ΕΣΥ. Αυτό είδαμε στο προηγούμενο κύμα με τα 2.500 και 3.000 κρούσματα”, σημειώνει ο Καθηγητής.

Αυξήθηκαν κατά 200 οι ασθενείς με κορονοϊό στα νοσοκομεία μέσα σε 5 μέρες
Από την περασμένη Τρίτη (02/02) και μέχρι σήμερα, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας προστέθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο περίπου 200 ασθενείς, δηλαδή από τους 1.151, φτάσαμε στους 1.385 ασθενείς σήμερα να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και απλές κλίνες Covid-19.

Αύξηση σημειώθηκε κατά το τελευταίο 24ωρο και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών, ο οποίος εδώ και πολλές μέρες σημείωνε πτωτικές τάσεις. Από τους 249 στις 6 Φεβρουαρίου, οι ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής αυξήθηκαν στους 262 χθες Κυριακή (07/02).

Να σημειωθεί ότι στις ΜΕΘ Covid-19 αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται συνολικά 295 ασθενείς, ενώ οι διαθέσιμες κλίνες είναι σήμερα στο 57,1% του συνόλου της δυναμικότητας των νοσοκομείων.

Αττική: Πιέζεται το ΕΣΥ στο λεκανοπέδιο
Μεγάλη πίεση άρχισε να δέχεται το ΕΣΥ στην Αττική, όπου αποτυπώνεται ο μισός αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων όλης της χώρας. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς σε απλές κλίνες Covid-19 έχουν φτάσει τους 917, ενώ στις 2 Φεβρουαρίου ήταν 795.

=Advertisement=

Από τους 917 σήμερα:

755 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid-19
162 σε ΜΕΘ Covid-19, εκ των οποίων
138 διασωληνωμένοι
Να σημειωθεί ότι στις 2 Φεβρουαρίου, οι ασθενείς σε απλές κλίνες ήταν 648, ενώ σε ΜΕΘ 147.

Τζανάκης: “Υπάρχει διασπορά που δεν την έχουμε εντοπίσει και αποτυπώνεται στα νοσοκομεία”
Στο νοσοκομείο αναφοράς “Σωτηρία” ο αριθμός των νοσηλευομένων σήμερα αγγίζει τους 230, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για το νοσοκομείο από την αρχή της πανδημία και μέχρι σήμερα, σύμφωνα την Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής και προέδρου του ΚΕΣΥ, Μίνα Γκάγκα.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης σχολιάζει ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που εντοπίζουμε κι αυτό αποτυπώνεται στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, όπως λέει:

“Έχουμε μεγάλη διασπορά την οποία δεν μετράμε. Από μέρες λέμε τώρα ότι έχουμε 50 και 60 χιλιάδες ενεργά κρούσματα, ενώ το υπουργείο Υγείας λέει ότι έχουμε 5 και 10 χιλιάδες. Δεν είναι έτσι. Έτσι εξηγούνται οι εισαγωγές που αναφέρει η κα. Γκάγκα. Δεν μετράμε σωστά τα κρούσματα. Αυτά που μετράμε είναι στην ουσία, από το 1/3 έως το 1/5 των πραγματικών”, τονίζει.

“Στις 12 Φεβρουαρίου θα έχουμε 1.400 κρούσματα και στις 20 Φεβρουαρίου 1.800”
Ο Νίκος Τζανάκης προσθέτει ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι το τρίτο κύμα έχει ξεκινήσει στη χώρα μας και ο στόχος είναι να κρατήσουμε την πανδημική έξαρση με τα μέτρα που έχουμε πάρει, όσο το δυνατόν πιο “χαμηλά”.

“Δεν είναι «επικείμενο» τρίτο κύμα. Το τρίτο κύμα είναι εδώ! Ξεκίνησε κατά τη γνώμη μου. Το να το περιορίσουμε συμφωνώ, αλλά δεν αποτρέπεται πλέον. Την περασμένη εβδομάδα από 8 έως 15 Ιανουαρίου τα κρούσματα ήταν μεταξύ 400 και 600. Από 22 μέχρι 29 Ιανουαρίου σκαρφάλωσαν κατά μέσο όρο στα 800 (ο κυκλιόμενος μέσος όρος) κι από 29 Ιανουαρίου έως και 6 Φεβρουαρίου ανέβηκαν ως κυλιόμενος μέσος όρος στα πάνω από 1.000. Από τα 450 – 500, δηλαδή πήγαμε στα 1.115 προχθές και την προηγούμενη 1.200 και τα περάσαμε κιόλας. Όταν έχουμε τριπλασιασμό των κρουσμάτων τι άλλο περιμένουμε; Και αυτή την εβδομάδα, στις 12 του μήνα τα κρούσματα θα προσεγγίσουν κοντά στα 1.400 και στις 20 Φεβρουαρίου στα 1.800. Αυτό προβλέπουν τα μοντέλα που τρέχουμε”, λέει.

Γιατί, όμως, τα κρούσματα θα αυξηθούν, ενώ λάβαμε μέτρα με σκοπό να τα περιορίσουμε;

“Η εξίσωση αυτή είναι πάρα πολύ δύσκολη. Δεν σημαίνει ότι τα απλά μέτρα καθηλώνουν την πανδημία. Δεν την καθήλωσαν πουθενά στον κόσμο. Όλες οι χώρες έχουν τρίτο κύμα πλέον, παρά τα μέτρα που παίρνουν. Τα μέτρα αυτά -τα οποία είναι σωστά κατά τη γνώμη μου- αποσκοπούν στο να κρατήσουν την πανδημία σε ένα ελεγχόμενο επίπεδο πίεσης και το υγειονομικό σύστημα και χαμηλά τις επιπτώσεις στην υγεία. Δεν μειώνουν το κύμα, αυτό δεν γίνεται. Και μέχρι στιγμής τουλάχιστον τα έχουμε καταφέρει. Είμαστε σε ένα επίπεδο σχετικά καλό ακόμα ως χώρα. Αυτή τη στιγμή στη Πορτογαλία την προηγούμενη εβδομάδα είχαν 10 και 12 χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες νεκρούς κάθε μέρα. Δεν φτάσαμε εκεί εμείς, κι αυτό είναι επιτυχία!”, καταλήγει ο Καθηγητής κ. Τζανάκης.

Της Γιάννας Σουλάκη/ Πηγή: iatropedia.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *