«Παράθυρο» για υιοθεσίες από ομόφυλα ζευγάρια

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
3 Min Read

Το ζήτημα της δυνατότητας να υιοθετήσουν και τα ομόφυλα ζευγάρια παιδιά θα εξεταστεί από την ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή που ασχολείται με τη γενικότερη αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου.

-Advertisement-

Παράλληλα η κυβέρνηση εξετάζει σε νομοθετικό επίπεδο τη δυνατότητα λήψης μέτρων για την πλήρη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φίλου, στο πλαίσιο μιας αποτελεσματικότερης προστασίας των δικαιωμάτων της ΛΟΑΔ (LGBT) κοινότητας.

Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κ. Παπαϊωάννου, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» τόνισε ότι στο πλαίσιο αναθεώρησης του οικογενειακού δικαίου, η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα εξετάσει και το ζήτημα της παιδοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια, προσθέτοντας ότι το υπουργείο έχει τη δική του θέση στο θέμα αυτό, αλλά δεν θέλει να προκαταλάβει την επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση, στα ζητήματα υιοθεσίας θα γίνουν οπωσδήποτε νομοθετικές αλλαγές και παρεμβάσεις, αφού το ισχύον σύστημα είναι ακραία προβληματικό και ταλαιπωρεί πολλά ζευγάρια.

Πάντως, στο ενδεχόμενο να επιτραπεί επίσημα η υιοθεσία σε ομόφυλα ζευγάρια (σήμερα μεγαλώνουν μερικές δεκάδες παιδιά υπό τη στέγη ομόφυλων ζευγαριών) υπήρξε έντονη αντίδραση στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης, καθώς διατυπώθηκαν πολλές ενστάσεις από αντιπολιτευόμενους (αλλά και κάποιους συνεργαζόμενους) βουλευτές.

Δηλώσεις
Και χρειάστηκε, για να ψηφιστεί ευκολότερα το σύμφωνο συμβίωσης, να δηλώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος ότι οι ρυθμίσεις που ψηφίζονταν τότε δεν επέτρεπαν την υιοθεσία σε ομόφυλα ζευγάρια, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτό θα εξεταστεί προσεχώς από άλλη νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

-Advertisement-
=Advertisement=

Στο πλαίσιο της έντονης σε περιεχόμενο δημόσιας διαβούλευσης για το σύμφωνο σημειώθηκαν πολλές αντιδράσεις για το ενδεχόμενο να επιτραπεί η υιοθεσία, τόσο από κληρικούς όσο και από πολλούς πολίτες, που, με θρησκευτικού κυρίως περιεχομένου μηνύματα διαμαρτυρίας, κατέκλυσαν τον σχετικό διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Παράλληλα νομικοί, που ανέλυαν και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, υποστήριζαν ότι η νομοθετική διεύρυνση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του συμφώνου συμβίωσης και η επέκτασή του και στα ομόφυλα ζευγάρια ανοίγουν ουσιαστικά τον δρόμο και στο θέμα της υιοθεσίας-παιδοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια. Πάντως, εκκλησιαστικοί παράγοντες (3 μητροπολίτες, 5 αρχιμανδρίτες και πρωτοπρεσβύτεροι) και πολίτες προσέφυγαν ήδη στο ΣτΕ ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικό το σύμφωνο συμβίωσης και να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που προβλέπει τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων με καταχώριση στο ηλεκτρονικό σύστημα του Ληξιαρχείου.

Σχολιάζοντας τη σχετική προσφυγή, ο Κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι οι μητροπολίτες και κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να προσφύγει στο ΣτΕ εκπροσωπώντας τις θέσεις του, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η επίσημη Εκκλησία και στη διαβούλευση στο Κοινοβούλιο έλεγε πως μπορεί να έχει τις αντιρρήσεις της, αλλά η πολιτεία να προχωρήσει και να νομοθετήσει όπως νομίζει.

 

ΠΗΓΗ

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *