Α.Νταβούτογλου: Μόλις αποχαιρέτησε τον “αξιότιμο κ. Τσίπρα” υπέγραψε για όπλα 5,9 δισ. δολάρια – Κολοσσιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
5 Min Read

Λίγες ώρες αφού ξεπροβόδισε από τη Σμύρνη τον Αλέξη Τσίπρα και επισήμανε πώς το casus belli δεν πρόκειται να αρθεί αν η Ελλάδα δεν παραιτηθεί από το δικαίωμα της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε ένα κολοσσιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα της τάξεως των 5,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

-Advertisement-

Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλιστικού αυτού προγράμματος θα είναι “made in Turkey”, αφού εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες θα αναλάβουν να υλοποιήσουν συμβάσεις αξίας περίπου 4,5 δισ. δολαρίων, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της αρμόδιας εκτελεστικής επιτροπής.

Όταν η Ελλάδα απαξίωσε τις αμυντικές της βιομηχανίες και η τρόικα ήθελε να τους βάλει “λουκέτο” με συνέπεια να μην μπορούν να κατασκευάζονται ούτε σφαίρες στη χώρα μας, η Άγκυρα έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, υποστηρίζοντας σειρά έργων με ξένες εταιρείες που προβλέπουν μεταφορά τεχνογνωσίας και ανάθεση υπεργολαβιών σε εγχώριες επιχειρήσεις.

Ανάμεσα στα κρίσιμα έργα που ανατέθηκαν με αυτό το κριτήριο ήταν η παραγωγή του τουρκικού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος, που δόθηκε σε εταιρεία από την Κίνα, κι όχι σε εταιρείες από ΗΠΑ και Ευρώπη, ακριβώς διότι οι Κινέζοι δέχτηκαν μεγάλο μέρος του έργου να γίνει σε συνεργασία με τουρκικές βιομηχανίες.

- Advertisement -

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε ακόμα ότι οι τουρκικές εξαγωγές οπλισμού αυξήθηκαν κατά 35% το πρώτο δίμηνο του 2016 και πρόσθεσε πώς η Τουρκία έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο στην ανάπτυξη ένοπλου μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone).

Όσον αφορά στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα που ανακοίνωσε, αυτά αφορούν μεταξύ άλλων, σε επιπλέον αεροσκάφη F-35Α Lightning II, στη χρηματοδότηση του προγράμματος εγχώριας ανάπτυξης και παραγωγής κινητήρα για τα επιθετικά ελικόπτερα T-129 και στη χρηματοδότηση μαζικής παραγωγής κατευθυνόμενων βλημάτων και βομβών και προμήθειας συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.

Ειδικά όσον αφορά στο επιθετικό ελικόπτερο, υπενθυμίζεται ότι έχουν παραδοθεί στον Τουρκικό Στρατό 9 ελικόπτερα T-129A με κινητήρες αμερικανικής κατασκευής και χρησιμοποιούνται από το Μάιο του 2015 σε επιχειρήσεις κατά των Κούρδων. Όπως ανέφερε ο κ. Νταβούτογλου, εντός του έτους αναμένεται η παραγωγή 17 ελικοπτέρων Τ-129Β από τα 51 της κύριας παραγγελίας.

Και όλα αυτά βέβαια, όπως επίσης η μαζική παραγωγή του τυφεκίου ΜΡΤ-76 των 7,62mm, η αναθεώρηση της φάσης σχεδίασης του προγράμματος εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους και η συνέχιση προμήθειας τεθωρακισμένων οχημάτων και εξοπλισμού άρσης ναρκοπεδίων, ξέχωρα από το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα που τρέχει ήδη η Τουρκία μέχρι το 2023, εδικά στον ναυπηγικό τομέα.

-Advertisement-
=Advertisement=

Συγκεκριμένα η Τουρκία υλοποιεί το πρόγραμμα MilGem για τις 4 stealth κορβέτες κλάσης Ada και ταυτόχρονα τις αρχικές άλλες τέσσερις κορβέτες αναβαθμίζοντας το σχέδιο της MilGem με αύξηση εκτοπίσματος και μήκους τις μετατρέπει σε φρεγάτες , ενώ ταυτοχρόνως ξεκινά τη ναυπήγηση έξι φρεγατών μεγέθους αντιτορπιλικού, TF-2000.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 7 Μαΐου υπέγραψε τη σύμβαση προμήθειας ενός “μίνι” αεροπλανοφόρου, έναντι περίπου 1 δισ. δολαρίων και την ίδια στιγμή ναυπηγεί 10 ΤΠΚ με αυξημένη ικανότητα απόκρυψης ίχνους (stealth), ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες και μεγάλο-σύγχρονο όγκο πυρός, δύο νέα αρματαγωγά και έξι υποβρύχια τύπου 214, ανάλογα με τα δικά μας.

Όλα αυτά ενώ έχει ολοκληρώσει εκσυγχρονισμούς ή αναβαθμίζει σχεδόν όλα τα κύρια πλοία επιφανείας (φρεγατών κλάσης MEKO-200 και O.H.Perry) που διαθέτει, τα οποία πλέον αποκτούν πολύ ανώτερες δυνατότητες από τα αντίστοιχα ελληνικά, ειδικά στον αντιαεροπορικό αγώνα περιοχής…

Κι αυτά ακόμη που αναφέρθηκαν στον τομέα του Ναυτικού, δεδομένου ότι η Ελλάδα ακόμη διατηρεί σε ένα καλό επίπεδο τον συσχετισμό δυνάμεων είναι επίσης λίγα από αυτά που ετοιμάζει και έχει υλοποιήσει η Τουρκία. Στην Αεροπορία για παράδειγμα μέχρι το 2020, πιθανότατα θα διαθέτει δύο Μοίρες αεροσκαφών F-35.

Η Ελλάδα πώς θα αντιμετωπίσει το stealth F-35; Με τις φρεγάτες “S” που έχουν α/α ικανότητα με ένα βλήμα της δεκαετίας του ’70 ακτίνας δράσης μόλις 16 χλμ. (βλήμα RIM-7M), ή με τα F-16 και τα Mirage-2000 που χρίζουν ήδη εκσυγχρονισμού; Το πρόγραμμα του νέου μαχητικού αεροσκάφους με την τρόικα στη χώρα έχει πάει περίπατο. Ακόμη και σήμερα να αποφασίζονταν θα χρειάζονταν τουλάχιστον 10 χρόνια για να αποκτήσει η Πολεμική Αεροπορία νέο μαχητικό. Και φως δεν υπάρχει πουθενά.

Μετά από αυτόν τον ορυμαγδό των εξοπλιστικών προγραμμάτων, τι θα έχει να αντιπαραθέσει η Ελλάδα στο Αιγαίο σε λίγα χρόνια δεδομένου ότι σήμερα τα Επιτελεία δεν έχουν κονδύλια να διαθέσουν ούτε για τη συντήρηση των οπλικών συστημάτων και σύντομα με τις περικοπές στις αμυντικές δαπάνες δεν θα μπορούν να αγοράσουν ούτε βίδα; Μήπως θα καλέσει το ΝΑΤΟ μετά τους πρόσφυγες να φυλάξει και τα σύνορα;

 

πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *