Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί παίζει το μάτι σου;

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
3 Min Read

Κι όμως υπάρχει επιστημονική εξήγηση! Μην πάει ο νου σου στο πονηρό… Οι επιστήμονες εξαντλούν τις γνώσεις τους και τη συνεισφορά τους στην ιατρική εξήγηση του κατά κόσμον γνωστού «πεταρίσματος» των ματιών.

Οι ανεξέλεγκτες συσπάσεις των ματιών,  μπορεί να είναι μια από τις πιο ενοχλητικές και παράλογες ιδιορρυθμίες του ανθρώπινου σώματος. Χωρίς εξήγηση και χωρίς κανένα ιδιαίτερο λόγο, το καπάκι του ματιού σου μπορεί να αρχίζει να πάλλεται και να ανοιγοκλείνει ανεξέλεγκτα, αφήνοντας την εντύπωση πως είτε απέκτησες ξαφνικά ένα ενοχλητικό «τικ», είτε πως κλείνεις πονηρά το μάτι σου σε κάποιον που βρίσκεται στο οπτικό σου πεδίο.

Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί αυτή την ανεξέλεγκτη και ενοχλητική σύσπαση των ματιών και υπάρχει τρόπος να την αντιμετωπίσουμε; 

Η σύσπαση των ματιών, ή μυοκυμία σύμφωνα με την ιατρική ορολογία, συμβαίνει όταν οι μικροσκοπικοί μύες και τα νεύρα γύρω από την περιοχή των ματιών διεγείρονται.

Η κούραση ή η εξάντληση είναι σημαντικοί παράγοντες για τις συσπάσεις των ματιών, οπότε βεβαιωθείτε ότι απολαμβάνετε έναν ξεκούραστο ύπνο τη νύχτα, προκειμένου να αποφύγετε την εκδήλωσή τους.

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης είναι άλλος ένας βασικός παράγοντας, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει τις ενοχλητικές συσπάσεις των ματιών. Εάν συνηθίζετε να καταναλώνετε ενεργειακά ποτά ή καφέ, καλό θα είναι να προσέχετε η ποσότητα τους να μην είναι υπερβολική κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Το αλκοόλ και το κάπνισμα μπορεί επίσης να επηρεάσουν τις νευρικές συσπάσεις των ματιών και θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Το άγχος αποτελεί επίσης έναν άλλον βασικό παράγοντα για την εκδήλωση νευρικών συσπάσεων των ματιών και δυστυχώς ίσως και έναν από τους πιο ενοχλητικούς παράγοντες, αφού συχνά δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμος. Το πιο σημαντικό σε αυτή περίπτωση, είναι να προσπαθείτε να παραμένετε ψύχραιμοι ανεξάρτητα με το τι μπορεί να συμβαίνει γύρω σας… (Το είπαμε πως είναι ο πιο δύσκολα διαχειρίσιμος παράγοντας)

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, πως ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις νευρικών συσπάσεων των ματιών, αφορούν μεμονωμένα περιστατικά, μικρής χρονικής διάρκειας, καλό θα είναι σε περίπτωση που παρατηρήσετε πως τα περιστατικά αυτά αυξάνονται για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα, να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας, καθώς θα μπορούσαν να συνδέονται με μια πιο σοβαρή ιατρική κατάσταση, όπως η νόσος του Πάρκινσον ή κάποια νευρολογική διατάραχή. Από την άλλη, μπορεί απλά να αποτελεί μια ένδειξη πως χρειάζεται να φορέσετε γυαλιά οράσεως….

 

πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *