Φθιώτιδα – Στερεά Ελλάδα: “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” / Δυσλειτουργίες και παθογένειες ξανά, τι συνέβη… – ΒΙΝΤΕΟ

Lamianow.gr
By Lamianow.gr 6 comments
3 Min Read

Αρκετές παθογένειες και τεχνικά ζητήματα παρουσιάστηκαν για μια ακόμη φορά στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” στην περιοχή μας, την Στερεά όπου και το πρωί της Τετάρτης “άνοιξε” το πρόγραμμα. Τα χρήματα εξαντλήθηκαν σε ελάχιστο χρόνο μέσα σε πολλές δυσλειτουργίες, παρά το γεγονός ότι αναμένεται να αυξηθεί αριθμός των κατοικιών που θα ενταχθούν σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2019.

Το Lamianow.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Θανάση Λυκόπουλο ο οποίος μας διευκρίνισε τι ακριβώς συνέβη (δείτε το βίντεο στην κορυφή της σελίδας).

Παράλληλα το ΤΕΕ Αν. Στερεάς εξέδωσε και ανακοίνωση επί του θέματος.

 

ΤΟ ΤΕΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ» :

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΜΕ

Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα της Πολιτείας. Διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και είναι πολλαπλά τα οφέλη για τους συμπολίτες μας, για τη χώρα και για τον τεχνικό κόσμο.

Τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας παρουσιάζουν διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον που ξεπερνά πλέον κατά πολύ τη διαθέσιμη χρηματοδότηση. Η ενίσχυση της χρηματοδότησης από το ταμείο ανάκαμψης και από ευρωπαϊκούς πόρους θα πρέπει να ενεργοποιείται ανά πιο τακτά χρονικά διαστήματα παράλληλα με τη στατική και λειτουργική αναβάθμιση, ιδιωτικών κτιρίων, δημοσίων κτιρίων και επιχειρήσεων χωρίς να υπάρχει ημερομηνία λήξης, παρά μόνο με την εξάντληση του προϋπολογισμού πενταετίας. 

Στα πλαίσια του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που άνοιξε για τη Στερεά Ελλάδα την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου τα χρήματα εξαντλήθηκαν σε ελάχιστο χρόνο μέσα σε πολλές δυσλειτουργίες, παρά το γεγονός ότι αναμένεται να αυξηθεί αριθμός των κατοικιών που θα ενταχθούν σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2019. 

Δυστυχώς, για πλήθος πολιτών της περιοχής ευθύνης μας, δεν κατέστη δυνατό να υποβληθεί ή να ολοκληρωθεί η πρόταση τους, παρότι είχε προηγηθεί, στην πλειονότητά τους, σωστή και επαρκής προετοιμασία γιατί δε δόθηκε η δυνατότητα να υποβληθούν ακόμη μεγαλύτερος αριθμός προτάσεων ανεξάρτητα αν έχουν δεσμευτεί οι διαθέσιμοι μέχρι εκείνη τη στιγμή πόροι. 

Επιπλέον η πλατφόρμα άντλησης στοιχείων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης είχε τόσες πολλές δυσλειτουργίες που μετέτρεψε τη διαδικασία όχι μόνο σε αγώνα ταχύτητας αλλά και τύχης.

Το τμήμα μας, έχοντας πλέον συσσωρευμένη εμπειρία από τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, είχε έγκαιρα καταθέσει τις προτάσεις του ώστε να μην ισχύσει διαδικαστικά η χρονική προτεραιότητα ως βασική παράμετρος και να πραγματοποιούνταν οι απαιτούμενες βελτιωτικές παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις που μπορούν και τώρα να δώσουν τη δυνατότητα επιλαχόντων δικαιούχων ώστε να μην δημιουργείται φόρτος μεταφερόμενων έτοιμων προτάσεων από πρόγραμμα σε πρόγραμμα. 

Η πολιτεία οφείλει να διαβάζει σωστά τις ανάγκες της κοινωνίας και πρέπει να αξιοποιήσει άμεσα όλη τη δουλειά που έγινε το τελευταίο διάστημα, σε τόσο δύσκολες υγειονομικές συνθήκες, για όσους αποδεδειγμένα ήταν προετοιμασμένοι μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία υποβολής.

Ο Πρόεδρος

Λυκόπουλος Αθανάσιος

 

 

 

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
6 Comments
  • Έλεος με το buildingcert του Υπουργείου. Πάνω από 45 λεπτά για να το περάσει κι ας είμαι πρωταθλητής στη πληκτρολόγηση. Μετά από 120 προσπάθειες, με πήρε όταν είχε ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Ένας στους 4 τα κατάφερε όχι λόγω ταχύτητας, αλλά λόγω τύχης. Τόση προετοιμασία πήγε τσάμπα και κάθε χρόνο τα ίδια. Ξεφτίλα.
    Δώστε μας σειρά προτεραιότητας τουλάχιστον για το επόμενο. Το σπίτι μου (μοναδικό) κοντεύει να σαπίσει από την υγρασία. Δώστε μου μια ευκαιρία να το μονώσω.

  • Πέραν της υποκρισίας που εμπεριέχει η εφαρμογή του προγράμματος για τρίτη φορά, με ένα κράτος να κόπτεται (υποτίθεται, όπως προκύπτει στην πράξη) για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στην επικράτεια μέσα στα πλαίσια της βελτίωσης της ενεργειακής του πολιτικής, αντιφατικά με την ταυτόχρονη ωστόσο μείωση κάθε φορά και του πλήθους των ωφελουμένων, είτε λόγω ανεπαρκών κονδυλίων είτε αυξάνοντας τα ποσά ανά μονάδα – ωφελούμενο, πραγματικά τώρα, εσείς περιμένετε οι συνδικαλιστές να υπερασπιστούν τα δικαιώματα αυτών που εκπροσωπούν; Το κομματικό τους μαντρί τότε τι θ’ απογίνει; Αν δεν γαυγίσεις εκεί που σε ταΐζουν, δεν ξανάχει κόκκαλο!

  • Είναι η τρίτη φορά που προσπαθώ να μπω στο πρόγραμμα.. παρότι υπήρχε σωστή προετοιμασία και την προηγούμενη φορά και τώρα. .μια απ τα ίδια.. άθλιες καταστάσεις από ένα σάπιο καταρχήν σύστημα γενικώς. Ούτε προτεραιότητες τηρούνται ούτε τίποτα, αλλάζουν οι κυβερνήσεις κι αλλάζουν τα πάντα..
    Αίσχος για μια ακόμη φορά.

  • Καταγγελουμε, αλλά υπηρετούμε το συστημα!! Τι να πεις, μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει, υπάλληλοι ή γόνοι ματσωμενων διοικούν. .Αν κατεβάζαμε διακόπτες δεν θα καμαρώνει ο Υπουργός, θα είχε αποτύχει. Το ίδιο ο Υπ Οικονομικός αν τα λογιστακια δεν γινόταν αμισθοι υπάλληλοι του Υπ Οικονομικών. Θέλει ΑΡΕΤΉ και ΤΟΛΜΗ… , αλλά ποιος την έχασε να τη βρείτε εσείς. άξιοι οι ψηφοφόροι σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *