Σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των τοπικών ΜΜΕ αναφορικά με τους διαχείρηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος σχετικά με τους υπεράριθμους ηλικιωμένους σε Γηροκομείο τόσο της Φθιώτιδας αλλά και γενικότερα της Στερεάς Ελλάδος απάντησαν το πρωί της Τετάρτης ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός και ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Κώστας Μπακομήτρος.
Οι ερώτησεις προέκυψαν μετά τα δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε Γηροκομείο της Λαμίας όπου ήδη μια τρόφιμος έχει χάσει την ζωή της. “… η Περιφέρεια Στερεάς ενήργησε άμεσα. Αν είναι θέμα συζήτησης η προθεσμία να σας πω οτι από το Νόμο προβλεπόταν η διπλάσια. Οι έλεγχοι είναι αυστηροί εξ’ αρχής” τόνισε ο Φάνης Σπανός για να συμπληρώσει ο κ. Μπακομήτρος: “…ξεκίνησα εγώ να παίρνω τηλέφωνο σε όλη την Περιφέρεια σε όλα τα Γηροκομεία να δω τις κενές θέσεις υπάρχουν. Να σας πω κάτι. Μηδέν. Τίποτα. Συνεπώς αποφασίσαμε να δώσουμε όπως προβλέπει ο Νόμος μια προθεσμία (ο νόμος προβλέπει 3 μήνες εμείς δώσαμε 50 μέρες) συνεπώς σε ένα μήνα εκπνέει περίπου η προθεσμία οπότε μετά θα υπάρχουν κυρώσεις”.
Αρχικά τον λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός τονίζοντας αναφορικά με τους υπεράριθμους ηλικιωμένους σε γηροκομεία: “… αυτή είναι μια πραγματικότητα που εμφανίζεται σε αρκετά γηροκομεία της Στερεάς Ελλάδος σε αρκετά ιδρύματα της χώρας. Και βέβαια είναι ευθύνη των Υπηρεσιών της Περιφέρειας να τα περιορίσουν και να τα χειρίζονται αναλόγως. Στην περίπτωση του ιδρύματος της Λαμίας δόθηκε μια προθεσμία προκειμένου να αποκαταστήσουν αυτή την υπεραριθμία. Η οποία προθεσμία δεν έχει να κάνει με την διάθεση επιείκειας προς προς τον φορέα το ίδρυμα ή οποιονδήποτε άλλο. Δεν μιλάμε για μια αποθήκη υλικών που βάζεις ένα λουκέτο και είσαι καλά με την συνείδηση σου. Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι για να μην βρίσκονται σε αυτό το ίδρυμα θα πρέπει να βρεθούν σε έναν άλλο κατάλληλο χώρο ικανό να τους υποστηρίξει. Σε ένα περιβάλλον αρκετά κορεσμένο. Η Περιφέρεια Στερεάς ενήργησε άμεσα. Αν είναι θέμα συζήτησης η προθεσμία να σας πω οτι από το Νόμο προβλεπόταν η διπλάσια. Οι έλεγχοι είναι αυστηροί εξ’ αρχής”.
Από την πλευρά του ο Κώστας Μπακομήτρος, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας συμπλήρωσε:
“Το πρώτο που έκανα όταν ξεκίνησε η πανδημία ήταν να δώσω εντολή σε όλες τις κατά τόπους υπηρεσίες Υγείας να ξεκινήσουν έργα. Εγώ προσωπικά θεώρησα σωστό να πάρω όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν όλες αυτές τις δομές, να τους καλέσω έναν προς έναν και τους παρακάλεσα αφού η συγκυρία είναι δύσκολη και εχετε να κάνετε με ψυχές να κάνουν τους ελέγχους που πρέπει. Παράλληλα οι υπηρεσίες έκαναν τους ελέγχους. Η Υπηρεσία μας 20 Οκτωβρίου κάνει έλεγχο σε όλα τα γηροκομεία. Στέλνει τις παρατηρήσεις γιατί πράγματι υπήρχαν υπεράριθμοι. 14 Νοεμβρίου η Υπηρεσία κάνει επανέλεγχο και άμεσα εφόσον δεν είχαν απομακρυνθεί οι ηλικιωμένοι κάλεσε σε απολογία εγγράφως στο Γραφείο του κ. Καρακάντζα, ήρθαν οι άνθρωποι αυτοί που είχαν τις παραβάσεις απολογήθηκαν και συναποφασίσαμε με τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη, επειδή η συγκυρία δεν ήταν εύκολη. Ξεκίνησα εγώ να παίρνω τηλέφωνο σε όλη την Περιφέρεια σε όλα τα Γηροκομεία να δω τις κενές θέσεις υπάρχουν. Να σας πω κάτι. Μηδέν. Τίποτα. Συνεπώς αποφασίσαμε να δώσουμε όπως προβλέπει ο Νόμος μια προθεσμία για να απομακρυνθούν οι Υπεράριθμοι (ο νόμος προβλέπει 3 μήνες εμείς δώσαμε 50 μέρες), συνεπώς σε ένα μήνα εκπνέει περίπου η προθεσμία οπότε μετά θα υπάρχουν κυρώσεις. Οι κυρώσεις είναι αυστηρές. Όπως σας είπα, έψαξα όλες τις δομές και δεν βρήκα μια θέση κενή. Αν ευαισθητοποιηθούν γιατί είναι υποχρέωση των δομών και των υπευθύνων να προσπαθήσουν να τους απομακρύνουν με τους οικείους τους, έχει καλώς. Διαφορεικά θα ψάξουμε να βρούμε λύση. Είναι μια ιστορία δύσκολη και ευαίσθητη…”.